Eșec sau oportunitate? Experiența face diferența!
În ultima lună am fost la două evenimente de tipul storytelling despre eșec (fie vorba între noi, la final de martie mai urmează unul și abia-l aștept). Mi-au plăcut și m-am simțit extrem de inspirată la final. Da, poveștile de succes sunt minunate, însă drumul până acolo nu-i pavat cu flori. Acesta arată ca o serie Fourier (de sinusuri și cosinusuri), cu nereușite, multă muncă, eșecuri, mici izbânde și tot așa.
Adevărul e că-i cazul să vorbim mai des și despre evenimentele dificile și mai ales să vedem cum reușim să trecem peste ele. Să învățăm și asta unii de la alții, să ne inspirăm și să ne susținem reciproc! Uite, îți spun și eu despre un eșec , dar și ce m-a ajutat să-l depășesc.
Ce găsești în articol?
Prima facultate – un adevărat eșec?
De la premiantă în toate ciclurile de învățământ, am ajuns la facultate un student mediocru. Din primul semestru am avut și primele restanțe și lucrurile nu s-au îmbunătățit pe parcurs. Facultatea la care-mi dorisem să ajung (probabil ca să demonstrez încă o dată că da, pot trece de admiterea la Calculatoare) n-a fost ceea ce am sperat. Așa că ne-am dezamăgit iar și iar una pe cealaltă.

Societatea ne spune inclusiv când suntem adulți că trebuie să ne încadrăm în anumite tipare, că trebuie să demonstrăm în fiecare zi, că trebuie să trecem toate examene cu nota cutare, că trebuie să nu ne dezamăgim părinții și așa mai departe. Trebuie și iar trebuie! Și acum îmi provoacă fiori acest cuvânt, doar că de data asta știu cum să reacționez.
Programarea, care-mi plăcea atât de mult, a ajuns să-mi displacă. Noroc cu colegii de grupă care mi-au fost ca o familie – învățam împreună și îmi ridicau moralul când venea vorba de examene. Dar tot un student mediocru am rămas, până la final.
Cum am redresat corabia după un eșec?
Da, privită în afara contextului, alegerea acestei facultăți a fost un mare eșec. Pe de altă parte, dacă ar fi să mă întorc în timp, aș face aceleași lucruri din nou, pentru că toate m-au adus azi aici.
Cum am redresat corabia? Poate că-i întrebarea care stă acum pe buzele tale. Simplu – am găsit altceva ce-mi plăcea să fac și am investit în asta – project managementul! Oh, a fost o poveste de tipul încercare și eroare aici, încă când mi-am dat seama că ceea ce îmi plăcea are un nume și că există meserii care cu asta se ocupă, am mizat totul pe această carte.
Țin minte și acum că le spuneam în anul II de facultate colegilor că vreau să mă fac project manager. Îmi râdeau în față, spunându-mi că nu se poate să fac asta, fără să devin programator mai întâi. Se poate, doar că e riscant, puțin nebunesc pe alocuri și al naibii de fain!
Experimentează!
Poate ai avut și tu situații similare. Fie că-i un eșec pe plan personal sau profesional, tot eșec este. Ce contează e cum îl percepem, cum îl înțelegem și ce alegem să facem mai departe cu experiența. Hai să o transformăm într-o lecție și în energie de a face lucruri.
Ziceam mai devreme că în momentele dificile, m-a ajutat să experimentez ceva nou. În studenție făceam parte dintr-un ONG internațional, așa că am avut parte de o mulțime de noutăți.
Din fericire azi avem de unde alege la capitolul experiențe dezvoltare personală. Există parteneri de nădejde precum experimenteaza.ro care oferă fel și fel de activități inedite. Uite câteva exemple:
- Workshop de creat parfumuri (am fost la unul de curând și e super să te joci cu aromele pentru a crea propriul parfum)
- Echitație
- Zbor cu parapanta
- Ateliere de pictură
- Tir cu arma
- Experiențe culinare
Experiemntează.ro
Furnizorul tău de experiențe e gata să-ți vină în ajutor în câțiva pași simpli:
- Alegi experiența ce ți se potrivește și o achiziționezi (inclusiv cu tichete cadou)
- Primești voucherul și îl folosești după bunul tău plac! Nu-ți face griji de programarea experienței, sunt niște spiriduși ce rezolvă totul!

Așadar, atunci când ai un eșec, privește-l în ochi, ia lecția din experiența respectivă și mergi mai departe. Nu uita, oricând ai la dispoziție o mulțime de activități pe care le poți desfășura în așa fel încânt tranziția spre o nouă etapă din viața ta să fie mai ușoară.
Probă scrisă pentru Spring SuperBlog 2020.
[…] Eșec sau oportunitate? Experiența face diferența! […]