De la multinaționale la afacerea familiei cu Cristina Breiak

A sosit timpul să vă fac cunoștință cu Cristina. După studii și mai multe roluri în multinaționale din Cluj-Napoca, ea a decis să se întoarcă în orașul natal pentru a contribui la dezvoltarea afacerii familiei. Cum arată drumul de la multinaționale spre una din întreprinderile Românei? Hai să aflăm de la Andreea! Citește și va avea sens de ce am folosit cele două nume.

În loc de introducere

Sunt Andreea în familie și Cristina pentru cei din jur. 🙂 Prietenii spun despre mine că sunt o persoană sociabilă, deschisă și un bun ascultător.

Cu ce te ocupi in prezent? 

Acum lucrez alături de familie și de colegii noștri. Am decis să-mi aduc contribuția în afacerea familiei prin tot ce am învățat până acum.

Cristina în mediul profesional

Spune-ne despre parcursul tău profesional de până acum.

Am început cu organizări de evenimente în zona dezvoltării personale și am făcut asta timp de 3 ani. Ulterior am fost angajată în mai multe multinaționale din Cluj-Napoca, unde am făcut Project Management, iar apoi Resurse Umane timp de 4 ani. Și acum sunt implicată în întreprinderea familiei.

Cum a fost acest parcurs: de la multinaționale la o afacere de familie?

Trecerea am făcut-o când am ajuns să spun “nu mai pot continua așa”. Aici mă refer la faptul că există etape când simți că nu mai rezonezi cu locul în care te afli, sau cu oamenii de care ești înconjurat, sau când simți că stagnezi din anumite puncte de vedere sau un mix din toate cele enumerate. Nu cred că sunt nici prima nici ultima care a trecut prin asta. Am discutat cu ai mei, le-am spus că aș vrea să mă implic și eu în afacere pentru că simt că merita mai mult. Și asta a fost!
Iar pentru că până acum am numit-o doar afacere, cred că e cazul să spun și cu ce se ocupă. Domeniile noastre de activitate sunt importul și distribuția de șuruburi, organe de asamblare, sisteme de fixare, unelte de mână și scule electrice. Ne numim Rocast Nord, iar anul acesta facem majoratul și împlinim 18 ani de activitate.

Ce îți place cel mai mult în ceea ce faci azi?

Cred că îmi place mult să descopăr întreprinderea și să văd ce pot optimiza sau ce pot aplica din procesele sau lecțiile pe care le-am învățat până acum. În plus, am posibilitatea să mă implic în zona de cifre din spatele businessului – chiar dacă nu-mi place matematica (e un motiv de amuzament pentru colegi).

Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți?

Primul lucru ce îmi vine în minte e mutarea în alt orasș. Am avut fel și fel de gânduri și emoții înainte sa fac acest pas. Însă eu tot timpul am crezut că lucrurile se întamplă cu un scop, prin urmare am încredere în proces. Îmi este dor de prietenii pe care mi i-am făcut în toți anii în care am stat în Cluj, dar vorbim și ne vizitam des.
Bineînțeles, mai e și noutatea ce ține de activitatea de la birou, care e o adevărată provocare. Am fost obișnuită să cunosc toate procesele, știam ce își dorea cineva după cum intra pe ușă. Acum nu mai e chiar așa, dar învăț odată cu trecerea timpului.
Și o ultimă provocare pe care vreau să o menționez este birocrația cu care omorâm mult timp în fiecare zi.

Ce ai putut implementa, din ce ai învățat în multinaționale, în afacerea familiei?

În ultima perioadă mi-am dat seama ce multe am învățat în multinaționale. Începând de la procese care pot să ne diferențieze de competitori și până la lucrul cu oamenii. M-am călit, cum se spune. Am învățat ce înseamnă gandirea de ansamblu care ma ajută să înțeleg ce-i necesar și ce nu într-o comapnie, metode prin care poți eficientiza timpul în care îți desfășori munca, legislația muncii, etc. Pe scurt am învățat ce să fac și ce să nu fac.

Cristina – omul din spatele poveștii

Ce nu ne-ai spus despre tine?

Îmi place mult să dansez și să merg la sală. Pe lângă asta, mă uit la filme, citesc și investesc în mine (mă înscriu la webinare sau cursuri). Călătoresc când am ocazia și îmi propun în fiecare an să vizitez cel puțin o țară în care nu am mai fost. Când sunt în mood-ul creativ, îmi place să fac accesorii din cafea, în principal coliere și broșe. Și îmi mai place să ma întâlnesc cu prietenii și să ne bucurăm împreună de momentele faine ale vieții.

Perspective pentru viitor pe care vrei să le împărtășești?

Știu sigur că-mi doresc ca tot ce fac să aibă sens și să fie de folos. Vreau să fiu liniștită și să pot împărtăși liniștea cu cei din jur. Și mai vreau să rămân energică și ambițioasă pe toate planurile. Vreau să-mi păstrez prietenii valoroși pe care îi am acum și cu care pot discuta atăt lucruri amuzante, cât și situații în care aș avea nevoie de o sugestie.

Un gand pentru cititori

Faceți lucrurile pe care simtiți voi să le faceți și ajutați pe cine simtiți să ajutați. Fiți voi fericiți, liniștiți și în pace cu propria persoană. Iar dacă întâlniți oameni care au crescut cu gura lumii, întrebați-i: până la urmă a zis lumea ceva?

P.S. Întrebarea obișnuită de la finalul articolului a pus-o Cristina de această dată!

Share: