De la programare la sport pe role. Despre roller derby cu Claudiu Tarța.
Interviul de azi e cu Claudiu – programator și membru al unei echipe de roller derby care pune România pe harta lumii la concursurile internaționale. Hai să-l cunoaștem!
De la programare la role
Ce ai studiat și cu ce te ocupi?
După terminarea liceului am venit în Marea Britanie, în Sheffield, unde am studiat Calculatoare (computer science). În prezent, sunt inginer software la epiGenesys, o companie deținută de Universitatea din Sheffield.
Cum arată o zi din viața ta?
De cele mai multe ori îmi incep ziua cu un antrenament la sală. Apoi merg la munca, îmi fac ordine prin activitățile pentru ziua respectivă și îmi fac un plan. În funcție de proiectul la care lucrez, ma pregatesc pentru: o ședință cu un client, pair programming cu un coleg sau pentru a lucra singur.
După masa de cele mai multe ori mă vei găsi purtând role. De exemplu, în zilele de luni sunt antrenor pentru Hallam Hellcats, o echipă de roller derby din Sheffield. În zilele de miercuri sunt în Lincoln, unde mă antrenez cu Lincolnshire Rolling Thunder, echipa cu care particip și la turnee.
Introducere în Roller Derby
Care e istoria ta cu acest sport și cum te găsim pe teren?
În urmă cu 2 ani și 3 luni am pus pentru prima dată role în picioare; de atunci le încalț frecvent. În Roller Derby, toată lumea are un nume de roller și un numar. Eu sunt cunoscut ca Romaniac și am numarul 26.
Dacă ar fi să le explici bunicilor tăi esențialul despre roller derby, ce le-ai spune?
Asta e probabil una dintre cele mai complicate chestii de explicat pentru că sunt foarte multe reguli. Hai să încercăm pornind de la imaginea de ansamblu a terenului pe care se joacă roller derby și direcția în care se joacă.
Un meci de roller derby durează de obicei o oră, împărțită în două jumătăți, cu o pauză de 15 minute între ele. Cele două jumătăți sunt împărțite în mici reprize ce pot dura maxim 2 minute. În cadrul acestora, fiecare dintre cele două echipe concurente va trimite 5 jucători pe teren.
Dintre cei 5 jucatori, unul va purta o stea pe casca de protecție (Jammer). Acesta va încerca să treacă de jucătorii din echipa adversă, adunând astfel câte un punct pentru fiecare jucator pe lângă care a trecut. Ceilalți jucători din aceeași echipă (Blockers, Pivot) vor încerca să îl ajute, în timp ce misiunea lor principală e să îl oprească pe jucătorul din echipa adversă care poartă steaua să înainteze.
Roller derby este un sport de contact, ceea ce înseamnă că pe lângă role, jucătorii poartă căști de protecție, o proteză de protecție, cotiere, genunchiere și scuturi pentru încheieturi.
Wow, se întâmplă multe într-un într-un meci! Dă-mi mai multe detalii acum și despre competițiile de roller derby și atmosfera de acolo.
Competițiile de roller derby sunt de obicei niște evenimente extraordinare. Pe lângă acțiune live, se vând de cele mai multe ori produse de patiserie făcute în casă și bilete la tombală. Uneori vin și companiile mari care comercializează articole sportive, unde poți găsi multe chestii cu preț redus.
Toată lumea este foarte prietenoasă la aceste evenimente, chiar dacă participi pentru prima dată.
De ce te-ai apucat de acest sport și ce te ține motivat să îl practici?
Inițial am încercat din pură curiozitate și la început mergeam la antrenamente doar pentru că este o formă de exercițiu fizic foarte bună. După scurt timp, am realizat că cu cât depun mai mult efort, cu atât mai repede devin mai bun. Îmi plăcea că se materializa vorba aceea: după muncă și răsplată.
Acum, particip cu echipa la turnee. Ocupăm locul 9 în lume și nivelul e deja foarte ridicat. E nevoie în continuare de multă muncă. Pe lângă acestea apreciez spiritul de echipă și tacticile de joc.
Sunt zile în care îți vine mai greu să mergi la antrenamente? Cum depășești momentele acestea?
Pe langă job, sală și viață personală, uneori sunt prea obosit emoțional sau fizic pentru antrenament. Momentele de genul acesta sunt ușor de depășit pur și simplu datorită pasiunii pe care o am pentru acest sport. Roller Derby mă relaxează și, chiar dacă sunt extenuat fizic după antrenamente, mereu am o stare de bine la finalul acestora.
Roller derby în România
În România nu este cunoscut aproape deloc acest sport; totuși există o echipă a României.
Din păcate sportul acesta nu este prea bine cunoscut în țară. Echipa ce a reprezentat România la campionatul mondial de roller derby e alcatuită din jucători care locuiesc în străinatate.
Fiecare țară are dreptul la o echipă națională pentru roller derby. Fiindcă nu exista una, o româncă din Finlanda a decis să formeze o echipa feminină a Romaniei. Eu am fost implicat în aceasta în calitate de staff member – membru auxiliar al echipei.
Prima dată când a participat la campionatul mondial, echipa României a avut doar 11 jucători. Însă au pus mult suflet în fiecare meci și au dat dovadă de mult profesionalism în fața altor echipe mult mai mari și experimentate.
De ce anume ar fi nevoie pentru a practica roller derby și în România?
Este nevoie de o sală de sport destul de mare pentru teren. În plus, fiecare jucător are nevoie de echipametul de protecție mentionat mai sus și bineînțeles de o pereche de role în stil quad, adică cu patru roți – dispuse câte două în față și două în spate.
În rest depinde ce fel de club sportiv este: destinat doar jucatorilor de sex feminin, masculin sau mixt. Majoritatea regulilor și detaliilor se află pe site-ul asociației de roller derby feminin și al asociației de roller derby masculin.
În loc de incheiere, un mesaj pentru cei cărora le-a fost stârnitaă curiozitatea despre roller derby?
Vă recomand din toată inima să găsiti alți oameni interesați și să vă organizați într-un club de roller derby. Fără să exagerez, pot spune că mi-a schimbat viața. Am cunoscut prin acest sport o gramadă de oameni noi: de la prieteni la prietena mea.

Leave a Comment