Deep chocolate cheesecake – rețetă

Recunosc, nu pot spune nu unei provocări. Și dacă această implică ceva dulce, cu atât mai mult mi-e greu să refuz. De data aceasta provocarea a venit de la #OREO și m-am oprit la pasul 1: cheesecake royale cu ciocolată. Probabil mulți știți deja că în martie anul acesta am renunțat la zahăr – după luni de abstinență, am revenit la dulciuri, însă reduc considerabil cantitatea de zahăr (sau îl înlocuiesc de tot). Așa am făcut și de această dată și am transformat rețeta originală (destul de mult). Hai să vedem ce a ieșit și cum am ajuns la rezultat.

Las aici un QR code ce conține câteva rețete care se fac cu #oreoCrumbs sau cu #oreoPowder. Prima e cea de la care am pornit călătoria culinară – dar pentru că îmi place să experimentez în bucătărie, rețeta finală e mult diferită. Prin urmare i se cuvenea inclusiv un nou nume: deep chocolate cheesecake.

Ingrediente deep chocolate cheesecake

  • 300g Oreo Powder
  • 100g unt
  • 4 linguri de lichior Amaretto
  • 3 linguri unt de cocos
  • 80g ciocolată cu conținut 85% cacao (11g zahăr/100g)
  • jumătate păstaie de vanilie
  • 450g brânză de vacă
  • 2 linguri de cacao
  • 4 linguri sirop de agave
  • 4 ouă
  • 3g praf de copt
  • un praf de sare
  • frișcă neîndulcită
  • 250g fructe de pădure (ale noastre erau din congelator, culese în toamnă din pădure)
  • Opțional – 4 biscuiți Oreo pentru decor
deep chocolate cheesecake - reteta madalina pintea

Preparare deep chocolate cheesecake

Blatul – se amestecă pudra de Oreo cu 100g unt topit și cu 3 linguri de lichior Amaretto. Compoziția obținută se așează cu o spatulă într-o tavă rotundă și se dă la cuptorul încins la 160C pentru 8-10 minute.

Crema de brânză
Pe foc mic punem la topit într-o cratiță untul de cocos și ciocolata. După ce sunt omogenizate le amestecăm cu sâmburii de la păstaia de vanilie, o lingură de lichior Amaretto, 1 lingură sirop de agave și 2 linguri de cacao (aceasta și ciocolata dau gustul dens al tortului!).
Brânza o mixăm cu 3 linguri de sirop de agave (sau 3 linguri de zahăr brun – după preferințe), praful de copt și cele 4 gălbenușuri. Albușurile le mixăm separat împreună cu un praf de sare și le batem până când formează o spumă frumoasă.
Peste brânză adăugăm ciocolata și untul de cocos topite, împreună cu celelalte ingrediente (aici încă putem să folosim mixerul pentru amestec).
La final, încorporăm încet, cu ajutorul unei spatule, albușul de ou. Ar trebui să obținem o cremă de brânză și ciocolată pufoasă, pe care să o turnăm în tavă, peste blatul creat anterior. Se lasă 50 de minute la cuptor (până când prăjitura trece testul scobitorii).

Asamblare și servire
După ce scoatem acest cheesecake delicios din cuptor și îl lăsăm câteva minute la răcit, îl ornăm cu fructe de pădure și biscuiți Oreo. Fructele dau o notă fresh desertului. Iar de servit, îl servim cu frișcă (o preparăm cu puțin sirop de agave sau zahăr brun) – aceasta are rolul de a complementa și completa acest deep chocolate cheesecake.

Poftă bună!

Mâna sus dacă vrei și tu să încerci această rețetă. Iar dacă vrei să descoperi și alte preparate, aștept să-mi scrii într-un comentariu ce deserturi sau mâncăruri preferi.

Share: