Melcișori cu scorțișoară – rețeta desertului aromat

Dacă tot postez mai nou fotografii cu ce mai gătesc, inevitabil îmi trimiteți și voi. Și mă bucur de fiecare dată când văd ce mai faceți de mâncare sau cu ce dulciuri mai cochetați (susținem mișcarea getting fat in style). 🙂 Lăsând glume la o parte, am primit săptămâna trecută o fotografie cu acești melcișori cu scorțișoară care arătau genial. Bineînțeles că am cerut și eu rețeta și săptămâna aceasta m-am pus pe treabă. Rețeta pe care am primit-o este pentru aparatul Thermomix, așa că am adaptat-o la ustensile ce se găsesc prin fiecare bucătărie: două mâni dispuse să frământe și un mixer/un tel cu care să mai amestecăm diverse.

melcișori cu scoțișoară

Ingrediente melcișori cu scorțișoară

Inspirație avem, așa că acum e timpul să ne punem la treabă. Să vedem de ingredientele necesare:

Pentru aluat avem nevoie de:

  • 450g făină
  • 120ml de lapte
  • 150ml de apă
  • 20g drojdie
  • 1 ou
  • 40g unt
  • 25g zahăr
  • un praf de sare

Pentru umplutură avem nevoie de:

  • 60g unt
  • 40g zahar
  • 100ml frișcă lichidă
  • scorțișoară

Sosul de vanilie e opțional, dar îl recomand cu mare drag!

  • 100g brânză de vacă
  • 20g unt
  • 1 vanilie (sau esență vanilie bourbon)
  • 30g zahar
  • 50ml lapte

Menționez că acestea sunt cantitățile pe care le-am folosit pentru rețetă (am scăzut mult cantitatea de zahăr adăugată, deci desertul nu e foarte dulce). Deși, pentru o persoană care nu mănâncă zahăr poate părea astfel. Peste tot am folosit zahăr brun (chiar și pentru sosul de vanilie).

Mod de preparare

Până să ajungem să mâncăm melcișori cu scorțișoară, întâi trebuie să-i gătim! Uite cum se prepară.

Aluatul și umplutura

Amestecăm făina cu untul (la temperatura camerei) și apoi adăugăm sarea, zahărul, oul, laptele. Amestecăm bine toate ingredientele. Drojdia o punem șa înmuiat în apă caldă și turnăm treptat peste amestec. Frământăm bine până obținem o cocă moale și omogenă, pe care o lăsăm la dospit 30 de minute. Am pus pe ea o folie de plastic pentru a nu căpăta crustă aluatul.

Pentru umplutură, mixăm toate ingredientele. Am început prin a pune untul și zahărul într-un bol, le-am omogenizat și apoi am adăugat frișca, după care am mai mixat puțin.

Sosul de vanilie

Cât timp a dospit aluatul am pregătit și sosul de brânză și vanilie, pentru a folosi cum se cuvine timpul, dar și pentru a-l lăsa puțin la rece. Am omogenizat brânza, untul și zahărul cu vanilia, iar apoi am tot adăugat lapte, pentru a subția sosul.

Melcișori cu scorțișoară – cum îi pregătim

După jumătate de oră, încingem cuptorul la 180 de grade, timp în care ne ocupăm de preparare. Întindem aluatul într-o foaie de jumătate de centimetru grosime, sub forma unui dreptunghi. Punem umplutura peste aceasta (am întins-o cu o lingură), se rulează pe lungime și din ruloul obținut se taie bucăți de melcișori cu scorțișoară, care se pun apoi în tavă, cu partea tăiată în sus.

Se mai lasă la dospit în tavă 20 de minute și apoi se pun în cuptorul încins până devin aurii deasupra. La mine au stat puțin peste 20 de minute, însă după primele 15 minute recomand să le verificați.

Poftă bună!

Ai noștri melcișori cu scorțișoară sunt gata – după ce s-au răcit puțin, vă recomand să-i serviți cu sosul rece. Sunt un deliciu, extrem de aromați și pufoși. Iar a doua zi sunt nemaipomeniți la micul dejun sau pentru o gustare între mese.

Ca de obicei, aștept poze de la voi dacă ați gătit această rețetă!

Share: