Cum ajungem să fim zen? Interviu cu Amalia Vlaicu

Într-o lume grăbită, agitată, anxioasă și plină ne incertitudini, cum ajungem să fim zen? Cum facem asta când avem și o familie, dar și o prezență constantă în mediul online?
Azi e despre lucrurile simple, la care uneori pare că-i cel mai dificil să găsim un răspuns. Așa că hai să facem cunoștință cu Amalia. Promit că aduce multă energie pozitivă și idei practice ce aduc starea de bine, care pot fi implementate zi de zi.

Să facem cunoștință cu Amalia

Salut! Sunt Amalia și îmi place să fiu zen! Scurt și la obiect, asta mă caracterizează și mă văd deschizând o conversație în acest mod, ne spune cu un zâmbet cald.

mommey zen

Care sunt valorile după care te ghidezi?
Îmi place să fiu corectă cu cei din jur și cred că oamenii sunt buni. Sunt empatică cu lumea din jurul meu și îmi place să fiu un fel de sprijin pentru cei apropiați. Sunt o sursă de suport care nu se epuizează pentru cei dragi și le arăt asta ori de cât ori am ocazia. Și încă ceva: cred in unicorni!

Spune-ne cu ce te ocupi și cum îți place să petreci timpul liber?
Împreună cu soțul meu, avem o companie care activează în domeniul securității, iar eu mă ocup de partea administrativă. Îmi place tare mult ceea ce fac!

La capitolul timp liber stăm binișor. Sunt foarte organizată și mereu ne rămâne timp pentru noi. Îmi place să citesc – mai  nou cărți cu și despre parenting.

În timpul zilei ador să fac mici modificări prin casă, să decorez și să-mi umplu casa cu flori! Florile îmi dau o stare de liniște, iar culorile lor îmi aduc fericire.

Apoi, o bună parte din timpul liber mi-l ocup cu socializarea online. Îmi place să fiu creativă și să împărtășesc gânduri și idei cu cei din jur. Îmi doresc să am un impact motivațional, mai ales la capitolul viață de familie. Vreau să-i fac pe oameni să vadă ce bunăstare sufletească și emoțională vine de lângă noi. Adevărul e că mereu ne încărcam bateriile acasă!

Și seara gătim mereu împreună. Acesta e obiceiul nostru, momentul nostru zen de zi cu zi.

A fi Zen

Ai adus în discuție conceptul zen. Ce înseamnă asta din punctul tău de vedere?
Zenul e o stare, un sentiment pe care-l descoperim atunci când realizăm de fapt cât suntem de bogați. Și aici mă refer la familia mea! Ei sunt cei care mențin acest sentiment la cote înalte!

Cred că cel mai important lucru cu zenul asta este să fii împăcat cu tine. Să apreciezi ceea ce ai și strict pe ograda ta, nu pe a celor din jur. Pe scurt: tu să-ți vezi de zenul tau.

Mamă, soție, femeie și o familie zen – cum reușești?
O întrebare foarte buna. După cum ziceam, îmi place să fiu organizată și fac în așa fel încât mereu să-mi rămână timp pentru ceea ce-mi place. Sunt tare norocoasă ca Vladimir ne-a ales pe noi ca părinți. Este izvorul meu de energie. Iar soțul meu este … perfect pentru mine! Am cea mai frumoasa familie din univers!

Investesc timp si energie în egală măsură în fiecare aspect. Sunt conștientă de nevoile lui Vladimir și mă preocupă foarte mult educația lui. Nu uit să fiu femeie și am grijă de corpul și de mintea mea. Bineînțeles că pe lângă toate, și soțul meu are parte de atenția mea.

// Ce nu ne-a spus Amalia, dar vă spun eu, e că Vladimir e un băiat care știe să se joace cu orice. 😊 Și care nu petrece timp în fața ecranelor (nu, nici la telefon), iar personal admir enorm asta la Amalia!

Cum arată o zi din viața voastră?
Eu mă trezesc prima, am rutina mea și nu îmi place să fiu pe fugă. În principiu ne pregătim pentru birou, iar apoi pe Vladimir îl lăsăm la creșă. După masa mergem împreună acasă, gătim cina și luăm masa cu toții. Apoi e timpul poveștilor – eu sau soțul meu îi citim minunatului povestea de seară. După ce adoarme, stăm împreună și ne facem planul pe ziua următoare. Cam așa arată în linii mari o zi la noi, dar niciuna nu seamănă cu alta.

Aveți niște filosofii după care vă ghidați?
Nu aș putea spune că avem o filozofie, dar un lucru am învățat în anii ăștia de când suntem împreună (7 ani minunați), și anume că ne avem unul pe altul. Indiferent de situație, soțul meu va fi mereu lângă mine! Noi, #familiaZen vom fi mereu unită și ne vom susține reciproc. Și încă un lucru: avem o regulă supremă în casă – nu mergem la culcare supărați, indiferent despre ce e vorba.

Și când apar problemele, cum faceți să rămâneți zen?
În primul rând discutam, găsim cauza și căutăm cea mai buna soluție pentru noi. Daca omul de lângă tine este într-adevăr lângă tine, orice problemă se rezolvă. Sunt optimistă și cred că împreună putem muta munții din loc dacă este necesar. Instrumentul nostru de bază în găsirea soluțiilor la problemele care apar este comunicarea!

Ai o prezență faină în online (healthy food lover, baby friendly recipies, zen lifestyle) – afectează online-ul viata offline? Cum faci să păstrezi un echilibru?
Mulțumesc! mereu mi-a plăcut să gătesc, dar nu aveam o alimentație sănătoasă. Totul a început în urmă cu doi ani. Eram in concediu de maternitate și mă preocupa diversificarea lui Vladimir. Citeam mult despre asta și mi-am dorit să îi ofer minunatului o alimentație sănătoasă.

Am început să îi gătesc, și orice pregăteam avea succes! Sunt norocoasă că Vladimir este un mâncăcios. Am început să postez câteva poze pe instagram și prietenii îmi cereau rețetele. Așa a început pagina mea cu rețete sănătoase. Pentru mine este relaxare sa gătesc și să împart cu voi. Am o comunitate frumoasă, care mi-e tare dragă. A crescut cu pași mici și se dezvoltă în continuare. Nu am un target, nu vreau sa ajung să am milioane de urmăritori. Îmi doresc să am lângă mine oameni frumoși, pozitivi, care se regăsesc în povestea mea.

Aș vrea neapărat să punctez faptul că printr-o alimentație sănătoasă am pierdut în greutate 30kg.  Odată cu diversificarea minunatului, am început să fiu și eu atentă ce mănânc și să fiu mai disciplinată la capitolul alimentație.

Cum vă relaxați sau cum vă deconectați de momentele stresante?
Ne place să invităm prieteni la noi și să gătim împreună. Apoi, ieșim în natură sau facem mici excursii. Personal, în zilele în care sunt stresată sau am multe de rezolvat, iau o pauză, merg la IPB și-mi cumpăr pixuri și culori.  Acesta e modul în care mă relaxez!  Vă propun să faceți și voi asta, ne spune Amalia zâmbind. 😊

Ce ai vrea sa transmiți celor care citesc acest articol?
Am eu o vorbă care spune așa: să ne bucurăm de cei dragi! În zilele astea în care toată lumea aleargă haotic și parcă timpul nu ne mai ajunge, stai două minute, respiră și privește cerul – vei descoperi liniștea de care ai nevoie.

Să nu încercăm să schimbam lumea, mai bine ne-am schimba noi! Schimbarea asta la care visăm cu toții vine de la noi. Să nu ne agățam cu orice preț de oameni. Fiecare dintre noi are o stea a lui, ea poate să strălucească, dar numai dacă o ajutam noi prin propriile fapte. Și e momentul să ne asumăm aceste fapte.

Și nu în ultimul rând, am două citate care îmi redau starea zen!

  • Nu vei zări nicicând un curcubeu dacă te uiți în jos. – Charlie Chaplin
  • Nu contează cât de încet mergi, atâta vreme cât nu te oprești. – Confucius

Sper că v-a plăcut interviul de azi cu Amalia și că v-a adus un stop de inspirație pe care s-o implementați în propria poveste de viață!

Share: