Cum ne pregătim de o vacanță pe litoral?

Adevărul e că ceea ce-mi lipsește cel mai mult în această perioadă e libertatea să mă deplasez. Știți cât de mult îmi place să iau lumea la pas, să o explorez și să descopăr locuri noi. Aveam o mini vacanță în România programată în această perioadă pe care am anulat-o fără să stăm pe gânduri. Și în câteva zile ne aștepta o destinație din afară – știm deja ce soartă va avea și acea excursie. Vrem ca noi și cei din jurul nostru să fim în siguranță. Însă asta nu mă oprește să împărtășesc cu voi detalii despre cum să vă alegeți vacanța – îmi mai alin și eu dorul și sper ca voi să găsiți puțină inspirație.

Cum ne pregătim singuri de mers în vacanță?

Știu, am spus de multe ori că nu sunt genul care apelează la agenții de turism. N-am făcut asta nici măcar pentru luna de miere. Recunosc, parte din ușurința pe care o am când vine vorba de a-mi organiza singură călătoriile de la A la Z vine din studenție, când m-am plimbat destul de mult prin Europa – singură. Și da, sunt foarte norocoasă că am avut parte de o astfel de experiență, fie că mă refer la mersul până în Atena cu trenul (nu, nu este cursă directă, am schimbat 4 trenuri ca să ajung) sau vizita în Sankt Petersburg.

Și mai știu că nu suntem cu toții la fel. Așa că azi vreau să facem o simulare împreună. Hai să alegem o destinație de vacanță din țară – litoralul românesc de exemplu – și să vedem cum ne pregătim – da?

vacanță pe litoral
Sursa: unsplash.com

Socoteli inițiale

În primul rând, recomand întotdeauna rezervările făcute din timp – aș zice cu cel puțin trei luni înainte dacă e vorba despre destinații din țară. Pentru străinătate e alta povestea și o lăsăm pe data viitoare.

Presupunând că ajungem ușor cu mașina sau cu trenul, următorul pas e unde vom sta? Căutăm cazare litoral și decidem în ce stațiune vrem să mergem. Recomand Neptunul – ultima dată când am fost acolo m-a impresionat calitatea plajelor și curățenia apei. Plus că e aproape de Vama Veche, unde merită dată o fugă măcar până la Cherhana pentru o masă delicioasă.

vacanță

Când alegem cazarea, de obicei iau în considerare următoarele:

  • Câți bani am de cheltuit pe acest sejur. Împart totalul la numărul de nopți pe care-l petrecem acolo și ajung la suma maximă pe care mi-o permit pe cazare în Neptun. Asta determină desigur și numărul de stele al hotelului/gradul de confort.
  • Cel puțin mic dejun! Aceasta e regula, indiferent unde mergem, vrem să știm că începem ziua cu dreptul. Pentru o astfel de vacanță, aș alege hotel cu demipensiune – planul e să mă relaxez!
  • Parcare! În țară circulăm des cu mașina, așa că e important ca hotelul să aibă loc de parcare.
  • Anulare rezervare înainte de sejur. Dacă din motive obiective (vedem acum situația COVID-19) nu pot ajunge în vacanță, îmi doresc să pot anula rezervarea.
  • Plata cu online. Mă simt mult mai în siguranță dacă nu am sume mari de cash la mine, așa că văd un mare avantaj plata online pentru hotel.

Ce-i de făcut? – Listă cu activități

Nu pornim la drum fără să tatonăm puțin terenul. Asta înseamnă că înainte de a pleca în vacanță, ne uitam unde putem desfășura diverse activități, dar și cât de generoasă e oferta. Să știu ce-mi pun în bagaj și câte cărți iau cu mine. 🙂 Așa că verificăm următoarele:

  • locuri de luat masa (aici căutăm restaurante și puburi pe care n-ar trebui să le ratăm)
  • locuri de plimbat/ făcut sport
  • la ce oră e indicat să ne trezim pentru a vedea răsăritul
  • obiective de vizitat în apropiere (Cetatea Histria, Moscheea Esmahan Sultan, Golful Lebedelor)
sun set and body of water
Sursa: unsplash.com

Buni de plecare!

Înainte cu o zi de plecare, ne pregătim bagajele – nu plec fără soțul meu, dar stați liniștiți că-l iau cu mine, nu-l pun într-un geamantan. 🙂 Faceți și voi la fel și alegeți să vă petreceți măcar una din vacanțele viitoare în România.
Știu că astfel putem să susținem fiecare acest ecosistem frumos în care ne aflăm.

Stați în casă, visați și planificați următoarea escapadă și păstrați-vă speranța. Vom reveni la libertatea de a călători.
Gânduri bune,
Mădălina

Articol scris pentru spring SuperBlog 2020.

Share: