Colecționarul de orașe care a ales implicarea civică în România
Am ținut musai să vă spun povestea lui Cristian azi, într-o zi în care Europa e în prim plan și în care e nevoie de implicarea civică a fiecăruia dintre noi.
Ca și context, pe Cristi l-am cunoscut la Olimpiada Națională de Geografie când eram în clasa a X-a. Eu reprezentam județul Satu Mare, el județul Teleorman. Anul următor ne-am reîntâlnit la Concursul Național Științele Pământului. Pe repede înainte, prietenia din liceu a continuat și în anii de facultate și dincolo de ei, iar azi pot spune că ne leagă în continuare o pasiune comună: dorința de a decoperi cât mai multe locuri noi. Și cum putem face asta, dacă nu călătorind?

Cristi a urmat cursurile a două facultăți în paralel (Georgafie (Știința Mediului) – pentru că și-a câștigat acest loc în urma rezultatelor remarcabile de la olimpiada de geografie din clasa a XI-a – și Academia de Științe Economice București). Apoi a făcut un masterat și a avut job-uri și responsabilități multiple în companii notorii din București.
Am muncit ca arhivar la una din băncile din România câteva luni după ce am absolvit facultățile. Cred că o astfel de experiență te ajută să te obișnuiești cu programul de lucru, cu oamnii și cu mediul profesional la modul general.
Cristian Popescu vorbind despre primul job
Am stat acolo pentru a căpăta experiență. Lucruile vin treptat, nu vin deodată.
Apoi a muncut în turism pe partea de back office. Acolo a învățat multe despre turism, despre transport sau gastronomie, care e un aspect foarte important al turismului. Ulterior au urmat câțiva ani în diverse companii mari din domeniul telecomunicațiilor și IT. În prezent Cristi face parte din departamentul de logistică al unei companii petroliere, scrie pe blogul său și postează pe vlogul de călătorii și se implică activ în inițiative civice.
Colecționarul de orașe
Pentru că am pomenit de blogul pe care scrie și vlogul pe care postează, e de la sine înțeles că pasiunea lui Cristi e luată foarte în serios. Colecționar de orașe, cum mai este cunoscut în mediul online, Cristi a vizitat deja peste 50 de state ale lumii de pe patru continente (Europa, Asia, Africa și America de Nord).
Poate te întrebi și tu cum a început toată povestea. Inspirat de bunicul său, Cristi a vizitat toate reședințele de județ ale României – ultima pe care a bifat-o fiind Oradea. Și când zic toate, chiar mă refer la toate – omul e geograf, să nu uităm! După ce călătorești atât de mult (chiar și în interiorul țării), te prinde dorul de ducă, așa că ce putea urma? Lumea!
Primul oraș din afară pe care l-am vizitat a fost Londra. Am plecat singur. Ulterior au urmat alte locuri: Serbia, Macedonia, Grecia și bineânțeles că am prins curajul care poate că-mi lipsea la început. Tot postam poze, scriam impresii. Au trecut anii, au fost multe țări și orașe pe care le-am vizitat și am început să primesc feedback de la cei din jur legat de acest conținut. Așa mi-a venit ideea cu blogul Colecționarul de Orașe.
Cristian Popescu despre Colecționarul de Orașe

Dacă te întrebi cum poți călători în atât de multe locuri, recomandările lui Cristi sunt simple: optarea pentru zboruri în afara sezoanelor de vârf (ianuarie – martie și octombrie-decembrie, excluzând sărbătorile de iarnă, pentru Europa) sau alegerea companiilor de zbor precum Level sau Norwegian. Asta vine la pachet cu economii la transport. O altă soluție pentru destinațiile transatlantice o reprezintă zboruri luate din hub-uri mari precum Amsterdam, Barcelona, etc. Iar legat de cazare, în funcție de cât vrei să cheltui, găsești opțiuni ce variază de la hoteluri, Airbnb, prieteni și chiar până la cort.
Un colecționar de orașe care a ales implicarea civică în România
Pe lângă job-ul full time și toată munca pe care o depune pentru a realiza conținut de calitate (articole pe blog, materiale video), Cristi a hotărât în urmă cu aproape jumătate de an să-și dedice parte din timp implicării civice. În mod consecvent și voluntar, se implică într-o organizație politică din Teleorman, județul în care s-a format. De ce acolo?
Lumea asociază Teleormanul cu Dragnea, cu hoți și cu oameni care nu fac nimic. Eu și colegii mei vrem să le demonstrăm că nu e așa. Că sunt și acolo oameni serioși, muncitori. Bineîmțeles că nu există pădure fără uscăciuni, dar nu pe acestea ar trebui să ne concentrăm când ne uităm la pădure.
Teleormanul nu e la fel de dezvoltat ca alte județe din țară – cum e Cluujul sau Timiș, dar cred că are mult potețial și chiar îmi doresc să schimb percepția oamenilor despre acest județ. Vreau să contribui și eu, alături de alți oameni onești și pregătiți, la dezvoltarea acestei zone.
Cristian Popescu despre implicare într-o organizație politică

Cristi ne îndeamnă pe fiecare să ne implicăm cât mai activ în tot ceea ce înseamnă zona civică și chiar și cea politică. Fie că e vorba de informare (un aspect extrem de important), de a face voluntariat pentru varii cauze sau de afiliere politică cu scopul dezvoltării diferitelor zone din România. Politica nu este bună sau rea; politica e necesară pentru a organiza un stat și a ne asigura că funcționează pentru cetățenii ei. Iar primul lucrul pe care îl putem face în acest sens e să ne exercităm dreptul și responsabilitatea de a merge la vot azi, în 26 mai. Alegerile europarlamentare și referendumul pe temele justiției ne așteaptă la urne.
Startul este greu, ulterior lucrurile devin firești.
Cristian Popescu
Să ne vedem cu bine la urne și bineânțeles prin lume – povestea Colecționarului de orașe continuă!
Leave a Comment