Cina cu Picasso – Trei modele feminine într-un singur roman
Cina cu Picasso a fost o carte pe care am lecturat-o cu mare drag. Și m-am bucurat să descopăr pe parcursul acesteia trei personaje feminine, înrudite, care s-au dovedit a fi modele. Cred că avem de învățat ceva de la fiecare, chiar dacă nu toate sunt modele pozitive. Cu siguranță și din experiențele negative putem să ne extragem lecții importante. Așa că hai să pășim pe urmele acestor personaje feminine și să vedem ce ne transmit.

Ce găsești în articol?
Cina cu Picasso – specificații
Editura: rao
Autor: Camille Aubray
An apariție: 2017 (2016 pentru versiunea în limba engleză)
Număr capitole: 44
Număr pagini: 496
Cuvinte cheie: ficțiune, romantic
Stil: O poveste captivantă, ce ne invită să călătorim prin sudul Franței, pentru a-l cunoaște pe Picasso, ajuns la maturitate. Totuși, personajul principal, Ondine, e cea care ne ține cu sufletul la gură pe parcursul acestui roman, întreaga acțiune învârtindu-se în jurul ei și al familiei pe care și-o întemeiază. Iar Celine, un alt personaj captivant, contemporan cu noi, pășește pe urmele misterelor țesute de Ondine de-a lungul vieții ei, pentru a le descoperi. Cu siguranță o lectură ușoară, pe care n-o poți lăsa din mână cu una, cu două.
Ondine
La întâlnit pe Picasso când era abia ieșită din adolescență. Fiica unor oameni bine văzuți în localitatea din sudul Franței în care aveau un mic restaurant, Ondine îi ajuta pe aceștia în fiecare zi. Despre Ondine, Picasso notează:
”Un adevărat personaj, această Ondine. Unii ar putea crede că este într-adevăr o nimfă a apelor. […] despre ondinele din mitologie. Acestea erau niște zâne care, dacă se măritau cu muritori, își pierdeau nemurirea, dar câștigau un suflet.”
Viața ei n-a fost deloc ușoară și o urmărim cu sufletul la gură pe parcursul întregului roman. O vedem cum decide să renunțe la căsătoria aranjată de părinții ei pentru a pleca în America. Apoi, soțul ei este ucis și e nevoită să se întoarcă în Franța pentru a-și salva viața și pe cea a fiicei ei – Julie. Și nu în ultimul rând, o întâlnim pe Ondine la maturitate, care-și trăiește viața în liniște, într-un mas, privind în fiecare zi la un tablou pictat de maestrul Picasso. De la ea învățăm să ne ascultăm instinctul și să trăim plenar!
Julie
Julie, fiica lui Ondine e captivă într-o căsnicie în care nu e respectată nici de soț, nici de copiii acestuia. Mai mult, oricât încearcă să le facă pe plac, nu reușește să le câștige iubirea și respectul. Iar fiica ei, Celine, chiar dacă își iubește nespus mama, învață că-și dorește să fie complet diferită față de ea: să aibă independență (inclusiv financiară) și o relație bazată pe iubire și apreciere.
Celine
Cina cu Picasso e prezentată și din perspectiva lui Celine, nepoata lui Ondine. Aceasta pășește pe urmele bunicii ei, în căutarea propriilor origini, dar și într-un drum ce o duce mai aproape de sine. Astfel, de la Celine învățăm să riscăm și să luptăm pentru ceea ce ne dorim. Și cumva, lucrurile ajung să se așeze, inclusiv poveștile de dragoste.
Nu vreau să dau mai mult din casă, pentru că povestea, și lectura în sine, e absolut savuroasă și sper tare să te bucuri și tu de ea din plin! Iar recenzia mea pentru această carte e ★★★★☆.
Leave a Comment