Mătase – o poveste din alte lumi – recenzie carte

Era una din acele zile în care acumulasem multe informații. Una din zilele în care, după multe cursuri de psihologie parcurse, aveam nevoie de o poveste. M-am uitat repede în bibliotecă și am găsit această carte, intitulată simplu Mătase, ascunsă printre alte comori. O luasem în urmă cu ceva timp și uite că i-a fost să o descopăr tocmai acum. Bina am făcut, bună alegere!

mătase recenzie carte

Mătase – specificații

Editura: Humanitas, colecția Raftul Denisei
Autor: Alessandro Baricco
An apariție: 2015 (1996 pentru versiunea în limba italiană)
Număr capitole: 65
Număr pagini: 117
Cuvinte cheie: ficțiune, romantic
Stil: Ne aflăm în 1861 și îl vom însoți pe Herve Joncour de-a lungul mai multor ani pe drumul mătăsii, până la capătul lumii. Călătoria va fi plină de emoție și elemente mistice pe alocuri, plină de semne și simboluri care ne fac să nu lăsăm cartea din mână. Mătase nu e doar povestea prosperității unei comunități în timpuri dificile și sacrificiile ce vin odată cu acestea, ci e și o poveste de dragoste dusă la rang de artă.

O poveste din alte lumi

Cartea e extrem de ușor de parcurs datorită structurii – capitolele fiind fragmentate ăn pasaje scurte. Să nu ne înșelăm totuși, asta nu înseamnă că aduce cu sine o calitate îndoielnică a textului – din contră!

Stilul lui Alessandro Baricco e unul onest, magic și erotic pe alocuri, accentuând suspansul și transformările personajului principal printr-o serie de repetiții bine inserate în cadrul textului. De-a lungul narațiunii îl însoțim în călătoria sa, până la capătul pământului, pe Herve, cel ce ajunge să călătorească în îndepărtata Japonie pentru a aduce ouă ale viermilor de mătase. Îl vedem pe Herve mereu între două personaje feminine extraordinare. Pe de-o parte soția sa, ce-l așteaptă în Franța de fiecare dată când soțul ei pleacă într-o expediție. Pe de altă parte, gândul lui Herve rămâne în mod obsesiv la o fată cu chip de copilă, care nu avea ochii oblici, din curtea lui Hara Kei, cel de la care achiziționa marfa.

Ce soartă are Herve, pe măsură ce incertitudinile escaladează în Japonia, împreună cu un război, dar și modul în care și-a petrecut viața alături de una dintre cele două femei, vă las pe voi să descoperiți. Promit că e o incursiune frumoasă și ușoară într-o lume magică. Întocmai ca un văl de mătase. Recenzia mea pentru această carte e ★★★☆☆.

Share: