Atomic habits – 3 lucruri învățate din această carte
După ce am citit cartea lui James Clear – Atomic Habits – am spus că-i o lectură musai de citit înainte de orice lucru important pe care vrea să-l facă o persoană. Că vorbim de studii, de o carieră, de sport sau orice altceva ce ține de viața noastră, cred că poate fi un start revelator. De ce spun asta? Vă invit să descoperim împreună!
Ce găsești în articol?
Atomic habits – specificații
Editura: Lifestyle publishing
Autor: James Clear
An apariție (România): 2019
Număr capitole: 20
Număr pagini: 271
Alte detalii: non-ficțiune, dezvoltare personală
Stil: Împărțită în șase mari secțiunui, cartea e plină de modele și explicații ale comportamentului uman și a modului în care funcționează creierul (cu referințe către studii din psihologie și neuroștiințe). De asemenea, exemplele sunt numeroase și ușor de înțeles sau de transpus în viața fiecărui cititor.
Cartea se deschide cu o pledoarie pentru obiceiuri, urmând modelul expus de Simon Sinek: începe cu de ce (start with why), continuă cu patru elemente fundamentale ale fiecărui obicei și se încheie cu un capitol destinat tehnicilor avansate.
Particularități: fiecare capitol are un sumar de jumătate de pagină pe care l-am găsit extrem de util.
Atomic habits – 3 lucruri învățate
Cartea cuprinde o mulțime de învățături. M-am oprit la 3 când vine vorba de a împărtăși cu voi câteva idei din carte din câteva considerente. Unul ar fi că lecțiile pe care le oferă lectura sunt diferite în funcție de cititor și de experiența lui. Iar un alt motiv ar fi că-i o lectură ce merită descoperită de fiecare. Și sper mult să ajungă și pe la voi.
Cu 1% mai bun în fiecare zi
Unul din lucrurile pentru care militează Clear sunt progresele mici, dar constante. 1% în fiecare zi poate părea puțin, însă cumulat, e ceea ce face diferența. Și mi-a plăcut mult unul din exemplele date de el în carte, pe care vreau să-l împărtășesc cu voi:
”Când totul îmi pare zadarnic, privesc cum meșterii pietrari izbesc roca, uneori și de sute de ori, fără ca în ea să apară o singură crăpătură. Apoi, la a o sută una lovitură, piatra crapă în două, iar eu știu că nu acea lovitură a spart-o, ci toate cele de dinaintea ei.”
Identificarea cu obiceiurile
”Una e să spui că ești genul de persoană care vrea ceva, și cu totul altceva e să susții că ești acel ceva.” Clear vorbește aici despre puterea autosugestiei în termeni simpli. Adică una e să spunem că vrem să citim și alta e să ne identificăm cu lectura și să ne numim cititori. Iar exemplele pot continua, însă când vine vorba de integrarea noilor obiceiuri în rutină, modul în care le privim e esențial.
Și totuși, Clear ne aduce cu picioarele pe pământ; nu e nevoie să fim perfecți. Sunem oameni și avem inclusiv obiceiuri proaste. Însă important e ca cele pozitive/constructive să prodomine. Iar când nu știm ce fel de obicceiuri avem, e cazul să le evaluăm: ”Mă ajută acest coportament să devin cine vreau să fiu? Reprezintă el un vot pentru sau împotriva identității pe care mi-o doresc?”
Mediu vs motivație, scor final 1- 0
Cât de importantă e motivația în discuția despre obiceiuri? Sau în punerea lor în practică mai bine zis. Ei bine, răspunsul dat de Clear e: motivația nu e la fel de importantă precum e mediul. ”Micile schimbări de context pot duce în timp la schimbări majore de comportament. ”
Și reversul medaliei se aplică pentru situațiile în care vrem să scăpăm de obiceiuri proaste: ferindu-ne de tentații și de contextele care le provoacă, ne va fi mai ușor să evitem anumite comportamente.
În loc de încheiere, am să spun doar că recenzia mea pentru Atomic Habits e: ★★★★★.
Care e cel mai recent obicei pe care l-ai adoptat sau ce rutină ai vrea să introduci în viața ta?
Leave a Comment