Webinar despre munca de acasă – sumarul ideilor
Azi am fost speaker la un webinar în care, împreună cu alți 5 colegi din organizație, am vorbit despre munca de acasă în acest nou context în care ne aflăm cu toții. Și tare aș vrea să împărtășesc și aici pe blog ideile pe care le-am comunicat în sesiunea care a avut peste 120 de participanți.
Ca Project Manager în Betfair, suntem liantul dintre numeroase funcții, roluri și activități care se desfășoară în organizație:
- de la feedbackul ce vine de la utilizatori, la produse și crearea acestora;
- de la tehnologie/echipe care dezvoltă produsul, la activități operaționale;
- de la securitate și infrastructură – fundamente pe care se bazează întreaga noastră activitate – la marketing, care are din nou în centru utilizatorul;
În tot acest mediu complex, facilităm luarea deciziilor și fluxul de informații. În plus, aliniem stakeholderii, pentru a ne asigura că livrăm proiecte de succes. Mediul complex, frameworkul dat de organizație rămâne. Însă lucrurile s-au schimbat de când lucrăm cu toții de acasă. Cum facem față acestei schimbări?
Mindset: update required
- Ne setăm propriile așteptări ca fiind într-o perioadă de schimbare. Operăm într-un grad mai mare de incertitudine – însă asta se întâmplă pentru toți. Cheia e să fim orientați spre a găsi soluții.
- E momentul să ne arătăm umanitatea. E mai mult decât telemuncă ceea ce se întâmplă, ținând cont că acasă e întreaga familie și timpul se divizează între copii, muncă, animale de companie și activități casnice. Dacă suntem obișnuiți cu răspunsuri imediate pe slack, să avem în minte contextul când nu-l mai primim on the spot.
Activitățile de project management și cum se transformă
Așa că în tot acest context, în care timpul e cea mai prețioasă resursă, e nevoie să facem fiecare management al propriei săptămâni de lucru.
- Management al comunicării eficient. Simplele întrebări: cum și când e cel mai ok pentru tine să ne aliniem pe subiectul X?, adresate într-un chat, pot să salveze mult timp ulterior. Mai ales când ne confruntăm cu diferențe culturale care se întind dincolo de zona profesională acum.
- Managementul ședințelor. Acum e nevoie de o agendă mult mai detaliată. În plus, pentru sesiunile din care ne dorim să ieșim cu decizii, ne asigurăm că nu prezentăm mai mult de 2-3 opțiuni pe topic, pentru a limita discuțiile side-ways și a facilita luarea deciziei. Asta mergând pe premisa că există alinierea de mai sus și că decision makers sunt în conversație.
- Risk management. Făceam referire mai devreme la incertitudine; evidențierea acestui context în fața echipei și încurajarea lor să-și exprime îngrijorările sunt necesare, pentru a putea să ne concentrăm pe soluții ulterior. Căci nu putem rezolva o problemă care nu știm că există.
- Timp pentru lucru: în contextul în care ședințele par să acapareze calendarul, gruparea acestora într-o anumită parte a zilei/săptămânii pot ajuta la eliberarea programului, ca să ne ocupăm și de activități ce nu necesită interacțiunea.
Idei de luat acasă
Dacă ar fi să sumarizez cele mai importante schimbări pe care le-am experimentat în ultimele săptămâni, și pe care le-am prezentat și în webinar, aș rămâne la ideile de mai jos:
- E nevoie de un mindset concentrat pe schimbare, acceptarea situației existente și orientarea spre soluții, având în minte contextul.
- Timpul investit în planificarea zilei și în pregătirea în avans a taskurilor ne ajută să ne păstrăm eficiența și să livrăm în continuare proiecte de succes!
Daci ai întrebări despre munca de acasă/ project management sau o poveste de împărtășit legat de acestea, le aștept cu drag în rubrica de comentarii.
Leave a Comment