Voluntariat – pledoarie pentru gesturi nobile

Am făcut voluntariat din școala generală, fără să știu că are un nume. La liceu s-au mai clarificat puțin lucrurile și am continuat cu activitatea asta. Abia în timpul facultății însă, mi-am dat seama că voluntariatul poate muta munții din loc. Și poate că nu-i mută de pe un continent pe altul, dar îi mișcă suficient. Și uite așa se naște schimbarea!

Cum ne construiesc activitățile de voluntariat?

Într-o primă fază am perceput voluntariatul ca fiind doar ceva pentru ceilalți. Și este, nu mă înțelege greșit. Altruismul pe care-l dovedim atunci când dăm din timpul nostru pentru cei din jur, cea mai de preț resursă pe care o avem, e la cote maxime. Însă activitățile de voluntariat mai au o valență care-i poate mai puțin expusă. Ne construiesc! Da, pe noi, ca oameni.

Orice activitate de voluntariat pe care o facem vine cu riscul (a se citi oportunitate) de a mișca ceva în noi. La nivel fundamental chiar (da, la valori mă refer). Efortul pe care-l facem ca voluntari poate funcționa ca o oglindă a unui eu, pe care-l îngropăm în cotidian.

Azi e atât de ușor să fim voluntari

Poate părea de prisos să mai menționez contextul în care ne aflăm și provocările aduse de pandemia COVID-19. Cred totuși că-i cu atât mai important să fim realiști (și nu pozitivi, cum am tot auzit). Realismul ne îndeamnă la acțiune, nu la pasivitate și azi mai mult ca oricând e nevoie de noi. Acțiunea poate însemna grija de noi (prin statul în casă și distanțare socială), implicarea activă (chiar și cu susținere psihică sau cu distribuirea informațiilor din surse oficiale/pertinente) și așa mai departe.

Sunt o mulțime de persoane care, afectate fiind de această situație, se descurcă mult mai greu decât de obicei. Din fericire sunt și ONGuri care s-au (re)orientat să-i ajute. Mesajul de mai jos e pentru persoanele din aceste ONGuri!

Lupta împotriva COVID-19 sprijinită de Autonom

În sprijinul fundațiilor și ONGurilor care ajută la lupta împotriva coronavirusului vine și Autonom România. Ei pun la dispoziție pentru închiriere gratuită mașini din flota lor. Acestea pot fi utilizate pentru 3 luni, cu posibilitate de prelungire. Așa că dacă știți un ONG sau o fundație care are nevoie de: autoturisme, SUV-uri, van-uri pentru transport marfă și pick-up-uri, dați sfoară în țară. Hai să facem oportunitatea să se întâlnească cu nevoia!

E pe bune! Anunțul făcut de compania Autonom îl găsiți aici, iar pe ei îi găsiți la adresa de e-mail help@autonom.ro sau la numărul de telefon +40 747 277 610. Nu în ultimul rând, aici e lista cu orașe în care poți găsi mașini din flota Autonom.

autonom romani sprijină fundațiile și ONGurile (voluntariat)

Siguranța clienților pe primul loc

Bineînțeles că cei de la Autonom au luat o serie de măsuri care sunt de mare ajutor în contextul pandemiei. Iată care sunt acestea:

  • După fiecare preluare/transfer, mașinile sunt dezinfectate, acordându-se o atenție deosebită tuturor mânerelor, volanului, bordului, schimbătorului de viteze și portbagajului.
  • După dezinfectare, fiecare mașină de închiriat rămâne obligatoriu timp de minimum 24 de ore în parcare, pentru neutralizare, înainte de a fi predată unui alt client.
  • Mașinile preluate de la clienți în regimul D2D (door-to-door) sunt dezinfectate înainte de preluarea de la client și încă o dată la sediul Autonom, înainte de predare. Ulterior, recomandăm ca mașinile să rămână neutilizate de către client timp de 24 h de la predare.
  • Toate cheile mașinilor, precum și documentele auto, sunt dezinfectate și neutralizate înainte de a ajunge la următorul client.
  • Șoferii noștri au primit numeroase informări, precum și mijloace de protecție (dezinfectant pentru suprafețe, măști de protecție, șervețele și dezinfectant pentru mâini atât pentru ei, cât și pentru pasageri).
  • Colegii din agenții vor purta de fiecare dată mănuși chirurgicale noi în gestionarea mașinilor și vor păstra distanța socială necesară în interacțiunea cu clienții.

Alege să faci voluntariat acum!

În loc de epilog, vin cu acest îndemn către tine. Dă mai departe mesajul despre această oportunitate și fă ca mașinile de Autonom să ajungă la acele fundații și ONGuri care au nevoie de ele. Fie că vorbim de voluntari care împart mâncare sau medicamente în zonele de risc din țară, sau că facem referire la zona de distribuție de echipamente de protecție în spitale, hai să ajutăm. Un gest mic poate face o diferență mare!


Nu-i nevoie să fii extraordinar ca să faci voluntariat, dar e extraordinar să faci voluntariat!


Gândul acesta mi-ar plăcea să-l luați din această poveste, împreună cu imboldul de a vă implica. E suficient să spui mai departe ce ai aflat acum, că Autonom România ajută ONGurile și fundațiile pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Share: