Acolo de unde provin, în Satu Mare, sărbătorile de Paște au un farmec aparte. Poate pentru că le asociez cu tradițiile văzute la bunica, la mama sau la mătușa. Poate pentru că am crescut cu ele și îmi aduc aminte de copilărie. Sau poate pentru că într-adevăr sunt aparte!

Înainte de Paște e o perioadă de post; cel puțin în fiecare luni, miercuri și vineri postește toată familia. Așa se gătește, deci ce altceva să și mănânci? Apoi în sâmbetele din post se face parastas pentru cei adormiți – dimineața, în fiecare sâmbătă. Vine săptămâna mare în care se merge seara la biserică: miercuri, joi și vineri. Și vine sâmbăta înainte de Paște – multă forfotă-i Doamne atunci. Dar hai mai bine să vă povestesc.

Sâmbăta Mare

Dis de dimineață se fac păștile – la noi e un fel de pâine, frământată cu ouă și iaurt, din făină mândră – albă. E una din părțile mele preferate! Mai ales că după ce se asoagă pâinea, se pregătesc corzile din aluat din care se face împletitura ce se pune peste pască. O vedeam când eram mică pe mama împletind corzile astea în cinci și-mi doream să știu face și eu așa. Așa că an de an am mai învățat un pic, până mi-a ieșit și mie! Facem păști pentru cei mari și pentru cei mici, le dăm cu ou (acum ne-am modernizat, folosim pensula. În trecut foloseam doar mâna) și apoi le ducem în cuptor. Da! Cuptor din acela de lut, mare.

Dar nu, nu luăm pauză! Continuăm să pregătim carnea: mielul e preparatul principal împreună cu drobul (umplutură îi spunem noi). Însă de fiecare dată se mai adaugă preparate precum: rulade de carne, friptură de miel și vită/porc – depinde de an, dar masa-i încărcată mereu! Scoatem păștile după o oră și jumătate, facem iar focul și punem carnea – ăn același cuptor mare de lut! Îi ia cam două ceasuri să fie gata.

Apoi continuăm; n-am roșit ouăle încă! Mergem să căutăm coji de ceapă, frunze de pe dunga văii și ciorapi. Curățăm ouăle, potrivim frunzele în ciorap, îl legăm cu grijă și o ținem așa până se termină ciorapii și .. ouăle! 33 la număr – atâtea vopsim că atâtea: s-o făcut în veci, câți ani o trăit Domnu pă pământ!

Duminica de Paște

Sâmbătă seara e slujba de înviere, iar duminica se pun toate cele preparate într-un coș și se duc la sfințit. Recunosc, noi încă folosim coș mare, cu două toarte – așa mergea toată lumea până să apară coșurile mai mici. Se puneau în ele drobul întreg, șunca toată, pasca cea mare, brânză, sare și ouă roșii. Pe cât putem, încercăm și acum să punem tot la fel. Coșurile se aliniază în țințirim (curtea bisericii), iar la finalul liturghiei se sfințesc, după care merge toată lumea acasă și gustă din cele preparate.

Așa-i de Paște în Satu Mare și-i frumos tare! La voi cum e?

Share: