Musai list pentru bucătărie
În zona Transilvaniei folosim un cuvânt care-mi place mult: musai îi zice. Dicționarul Explicativ Român spune despre acesta că înseamnă ”este absolut necesar”. Mie îmi place să-l definesc așa: trebuie, zis cu fainoșag.
Îl foloseau inclusiv bătrânii noștri și cumva mă duce cu gândul la simplitatea vieții lor. Așa că azi e despre ce consider că-i musai să avem în bucătărie pentru a pregăti tot ce vrea sufletul nostru (mai ales acum, când #stămacasa).
Că îmi place să gătesc și să fac bunătăți pentru mine, familie și prieteni nu-i o noutate. În vacanțele de vară obișnuiam să o ajut pe bunica să prepare mesele de zi cu zi și să facă brânzeturi. Nu-ți imagina ceva sofisticat – am început cu a spăla vase, a curăța legume și așa mai departe. Însă asta presupunea să văd tot ce se întâmpla în bucătărie.
Apoi de la mama am învățat să fac deserturi, de la mătușa mea cum să dau gust mâncării și de la călătoriile în care am fost am învățat să experimentez și să testez lucruri noi. Iar creativitatea și experimentarea sunt musai în bucătărie.
Ustensile de gătit – musai list
Promiteam de la început lista acelor lucruri fără de care nu poate exista o bucătărie. Ca idee, le-am avut inclusiv în studenție, așa că nu-i nimic fancy, ci strictul necesar care te ajută să-ți faci treaba.
- set de oale – pe cele pe care le-am primit în studenție de la bunica le mai am și acum
- tigaie – a mea e wok și o folosesc pentru tot felul de preparate, inclusiv clătite, sosuri pentru paste, garnituri din legume, etc.
- tavă pentru cuptor
- linguri/furculițe/cuțite înmulțit cu numărul de persoane care stați în casă și musai un suport de tacâmuri în care să le aranjați în sertar. În plus, un cuțit mare care tare bine, o lingură de lemn și un polonic.
- căni (sau regionalismul finji) și pahare – din nou, cel puțin numărul de persoane care sunteți în casă (deși vei vedea că din acestea se tot adună cumva)
- farfurii întinse și boluri de supă – pentru a putea mânca toate felurile pe care le pregătești. Asta mă duce cu gândul la prânzul de duminică pe care-l luam împreună în familie.
- tocător (fund de lemn cum îi mai zicem)
- castroane din inox/plastic în care să poți amesteca diverse alimente
- un mixer – mi-am luat când am fost studentă unul cu 50 RON și îl folosesc cu brio și azi. Să fie cam 8 ani de atunci 🙂
Ce gătim cu aceste ustensile?
Acuma că tot am povestit atâta despre bucătărie, hai să-ți las aici câteva idei pe care le poți prepara pentru masa de prânz de duminică. Sau în orice altă zi, fie vorba între noi.
- salată de boeuf
- supă de pui cu găluște
- pulpe de pui la cuptor
- piure de cartofi
- salată de varză și morcov
- chec pufos în două culori (cu vișine dacă vrei)
Îmi plouă în gură – musai să merg să mănânc ceva și să-mi fac o cană mare de ceai de tei. Vreau câteva momente de liniște numai pentru mine. Și recunosc, plănuiesc să arunc o privire pe https://www.dajarmagazin.ro/ să văd ce ustensile de bucătărie mi-ar prinde bine de acolo. Musai list am bifat-o, dar am și un should have list. 🙂
Articol scris cu drag pentru Spring SuperBlog 2020.
[…] Musai list pentru bucătărie […]