Salinoterapie – sau cum ne ajută sarea să rămânem sănătoși
Am trăit în armonie cu natura încă din cele mai vechi timpuri. Acolo a fost primul nostru spațiu de joacă ce ne-a permis generație după generație să descoperim și mai apoi să modelăm lumea. În sânul naturii ne-am lovit de probleme și tot acolo am căutat și găsit rezolvări pentru ele. De la amestecuri de ierburi la folosirea apelor și a celorlalte minerale aflate în stare pură în jurul nostru, am explorat și experimentat și acumulat cunoștințe. Am învățat să folosim chiar și sarea pentru tratarea diverselor afecțiuni, iar azi aș vrea să discutăm despre salinoterapie și să o descoperim împreună.
Ce găsești în articol?
Salinoterapie – ce este?
Dacă în trecut doar minerii aveau parte de acest tratament, azi ajunge să fie accesibil tuturor! Și dacă tot am pomenit de mineri, salinoterapia a început odată cu exploatarea minelor de sare; observând că minerii aveau mai puține afecțiuni comparativ cu alți rezidenți din aceleași localități, conceptul a început să fie studiat.
Când spunem salinoterapie ne referim la inhalarea aerului ce conține microcristale de sare (numite și aerosoli salini) sau pe scurt: terapie salină. Cu alte cuvinte este un tratament nemedicamentos care poate să vină în sprijinul păstrării unui organism sănătos și poate juca un rol important în prevenția bolilor.
Ce afecțiuni tratează salinoterapia?
Există o lista lungă de efecte benefice corelate cu salinoterapia. Las mai jos o listă cu cele mai cunoscute:
- creștere a rezistenței organismului împotriva virușilor
- prevenție împotriva afecțiunilor respiratorii (ex. sinuzite, rinite, apnee, astm, etc)
- catalizator pentru combaterea afecțiunilor pielii (ex. dermatite, eczeme)
- inducerea unei senzații de calm, ce ajută la combaterea anxietății
Atenție: bineînțeles că și în cadrul salinoterapiei există contraindicații. În cazul expunerilor periodice și de lungă durată la concentrații mari de aerosoli salini, se recomandă consultarea unui specialist.
Salinoterapie acasă
Azi căutăm soluții să vedem cum putem aduce natura mai aproape de casa noastră sau chiar în ea. Așa că recurgem la fel și fel de trucuri și tehnologii: pereți verzi, purificatoare de aer, plante de apartament, cristale și minerale, purificatoare saline și așa mai departe.
Un astfel de instrument este Salin Plus, aliatul care aduce beneficiile oferite de salinoterapie la noi acasă. Este util pentru suprafețe de până la 50mp, iar filtrul cu particule saline se recomandă a fi folosit pentru o perioadă de 4-6 luni, după care e necesar să fie schimbat. Pe lângă cunoscutele efecte în utilizare, aparatul este în primul rând un purificator de aer. Asta înseamnă ca aerul din încăpere va fi mai curat și mai proaspăt, iar mirosurile vor fi neutralizate.
Fie că suntem în căutare de a mări rezistența la răceli, că vrem să avem un somn liniștit sau că urmărim niște efecte terapeutice specifice salinoterapiei, Salin ne vine în ajutor.
Adaugă un strop de sare peste informații
M-aș bucura să iei toate aceste informații cu un strop de sare (take them with a pinch of salt). Sper să-ți fi stârnit înainte de toate interesul pentru acest subiect și să cauți mai apoi informații și în alte surse, care să întregească contextul și să te facă să iei decizii potrivite pentru tine și cei dragi ție.
Și mai vreau să-ți reamintesc că sănătatea nu e un dat, la fel cum nu e nici boala. Sunt elemente distincte aflate pe un continuu, la capete contrastante ce-i drept. Așa că la fel cum luptăm ca să nu fim bolnavi, e esențial să facem un pas în plus și să luptăm pentru a fi sănătoși. Așa că hai să investim în sănătate, nu doar în diminuarea bolilor!
Ai făcut vreodată salinoterapie sau ai fost într-o salină în vizită? Cum a fost această experiență pentru tine?
Articol scris pentru competiția de blogging creativ SuperBlog.
[…] Salinoterapie – sau cum ne ajută sarea să rămânem sănătoși […]