Slovacia – Parcul Național Paradis

În ultima postare despre călătorii, vă povestisem despre city break-ul nostru în Slovacia și am promis atunci că am să revin cu un articol dedicat Parcului Național Paradis (Paradise National Park). Lăsăm introducerile la o parte și facem un deep dive într-o mică parte al unuia dintre cele 10 parcuri naționale ale Slovaciei.

Detalii despre Parcul Național Paradis

Locație: estul Slovaciei
Dimensiune: ~200 km2
Trasee marcate: peste 300 km (atât pentru hiking, cât și pentru bicicliști)
Atracții: Peșteri, chei, cascade, vârfuri, râuri, lacuri și fructe de pădure 🙂
Timp petrecut în parc: ~5 ore. Recomandăm mai mult – zile întregi dacă se poate!

Traseul făcut în Parcul Național Paradis

Din Kosice până în Dedinky am făcut cu mașina o oră și jumătate. Recunoaștem că era destul de aproape ora prânzului pentru că ne-am luat tot timpul din lume. Am parcat lângă lac și am stat puțin să-l admirăm. Era de un azuriu cum rar am mai văzut și puteai să te dai cu hidrobicicleta sau cu bărcile cu vâsle pe el. Aveam să înțelegem mai târziu că e o practică populară.

Apoi am căutat încotro s-o pornim. Când vine vorba de traseele disponibile în parc, ne-a fost de mare ajutor un site slovac care are documentate absolut toate cărările. L-am găsit întâmplător și ne-am folosit de el în timpul excursiei noastre de o zi. Chiar la începutul traseului ne-am întâlnit cu un cuplu trecut de 60 de ani, domnul părea să știe bine locurile și ne-a indicat începutul traseului. Vorbea o engleză ușor de înțeles.

Am pornit de la Dedinky (bus), am continuat pe traseul roșu până la Stratenska pila. Acolo am dat de un izvor frumos îngrijit și am făcut plinul cu apă. Velke a Male Zajfy, Maly Zajf, Geravy Branka – aici e un popas frumos de unde se pot lua de-ale guri sau ceva de băut – și ne-am întors la Dedinky (bus).

Întregul traseu a durat până în 5 ore, cu multe opriri pentru a culege zmeură. Ne-am întâlnit cu oameni de toate naționalitățile: cupluri, grupuri, copii în excursie, tot ce-ți poți închipui. Pe jos sau cu bicicleta. Toți la fel de civilizați: salutau, se bucurau de plimbare și de peisaj și nu lăsau nicio altă urmă că ar fi fost acolo.

Las aici o galerie cu fotografii, ca să susțină ce am spus.

În loc de încheiere, vreau să adaug că natura și locurile magice pe care le descoperim ajunge să fie unul din motivele pentru care iubim călătoriile. Dacă vi s-a făcut dor de o aventură, puteți verifica ce bilete de avion gasiti pe @momondo care să vă poarte acolo unde vă doriți.

E rândul vostru acum – de ce iubiți călătoriile? Aștept să-mi spuneți într-un comentariu.
#owtravelers #admomondo

Share: