Time management – cum să nu ne grăbim în lumea vitezei
Azi ne îndreptăm atenția asupra unui concept ce face parte din viața noastră de zi cu zi: timpul. Și poposim în cadrul acestei povești și în zona productivității, una din marile provocări a zilelor noastre. Înainte de a începe însă, vreau să împărtășesc cu voi un aspect pe care-l spun la fiecare training de time management pe care îl susțin. Nu am niciun secret pentru a dilata ziua. Vestea bună și vestea proastă e că fiecare avem 24 de ore. Cum ajungem să le folosim face diferența.
Azi vom discuta doar despre trei idei care să ne ajute să ne organizăm timpul. Dacă e de interes să aflați mai multe, vă recomand cartea Enjoy time – Catherine Blyth.
Ce găsești în articol?
Time management în lumea vitezei
”Nu am timp” a devenit un refren pe care-l fredonăm din ce în ce mai des. Iar când suntem întrebați ce mai facem, răspundem pe pilot automat: ”Bine, sunt ocupat/ă”. Ca și cum în asta se măsoară valoarea noastră ca oameni.
Mai mult, cu Facebook, Netflix, Instagram, Whats app și Tik Tok suntem mereu conectați. Și când vrem să luăm o pauză, recurgem tot la un ecran. Ce nu ne spune nimeni e că devenim astfel conectați la orice altceva, mai puțin la noi și la timpul nostru. Și uite așa lucrurile scapă de sub control și brusc nu mai avem timp (s-a dus pe apa sâmbetei time managementul).
Ce-i de făcut? Ne oprim, luăm o pauză și respirăm. Chiar ne dorim să facem asta? Chiar ne ajută? Iar după ce avem aceste răspunsuri, începem să planificăm cât de realist putem. P.S. Atunci când ne planificăm programul relaxați fiind, facem alegeri mai bune.
Totul ține de perspectivă, chiar și time managementul
Perspectiva o putem privi ca fiind lentilele ochelarilor prin care vedem lumea. Că-s colorate, că apropie sau distanțează lucrurile și evenimentele, perspectiva e diferită de la om la om. Și mai e ceva de adăugat aici: totul e în mintea noastră, chiar și timpul.
De asta uneori avem impresia că timpul trece foarte repede și uneori că ne plictisim. Însă atunci când ne plictisim, ne epuizăm energia emoțională și mentală tânjind să se sfârșească această stare, de aceea pare că timpul trece mai lent. Totul e relativ însă, așa cum spunea Einstein: ”O oră petrecută cu o fată drăguță pe o bancă în parc trece într-un minut, dar un minut petrecut stând pe o sobă încinsă pare a fi o oră. Aceasta e relativitatea.”
Când simțim că timpul se scurge prea repede sau prea lent, ne suntem datori să facem un pas în spate, să luăm o scurtă pauză și să răspundem la câteva întrebări. Când am dormit bine ultima dată? Când am mâncat? Când am făcut sport recent? Înțelegând cauzele, vom vedea unde-i loc de schimbare. P.S. Schimbarea nu se întâmplă, o creăm noi și marele secret aici e prioritizarea.
Unde ești tu time management, cu productivitatea ta cu tot?
Ascuns în haos și în distrageri care nu sunt altceva decât furt de timp la drumul mare. Deci cum rămânem productivi?
- Ne facem un plan – și ne ținem de el. Puncte de hotar intermediare (milestone-uri) sunt cele care ne aduc mai aproape de succes.
- Folosim piloți automați – obiceiuri ce susțin planul. (Ex. fac yoga 30 min în fiecare dimineață de la ora 8:00; iau prânzul în fiecare zi la 12:300, etc).
- Facem câte un lucru o dată. Când alternăm între 2 activități concomitent suntem cu 30% mai puțin productivi. Gândește-te cum e când facem mai mult de două. Multitaskingul e o capcană și cred că-i nevoie să tratăm asta cu maturitate și să debarasăm de el cât de des putem (asta înseamnă inclusiv să închidem telefonul atunci când vrem muncim într-adevăr).
E timpul pentru decizii înțelepte
Iar m-am întins (paradoxal poate) într-o poveste despre time management. Însă n-aș vrea să închei înainte de a vă mai lăsa aici un gând care sper să vină în întâmpinarea productivității voastre. Fiți blânzi cu voi, aveți răbdare și încercați să introduceți mici schimbări în viața voastră progresiv. E cel mai sănătos mod și cel care aduce într-adevăr rezultate. Hai, decizii înțelepte!
P.S. Mi-ar ajuta să știu care parte din acest material ai găsit-o cea mai utilă și dacă ai vrea și alte sugestii/soluții care pot ajuta la construirea unui time management care să funcționeze pentru tine.
Enjoy time – specificații
Și pentru că mă întrebați de fiecare dată ce cărți recomand legate de subiectele pe care le abordez, las aici specificațiile uneia care sumarizează exemplar acest subiect.
Editura: DPH – Didactica Publishing House
Autor: Catherine Blyth
An apariție: 2019 (2018 versiunea în limba engleză)
Număr capitole: 20
Număr pagini: 149
Cuvinte cheie: time management, dezvoltare personală, productivitate, carte ilustrată
Stil: Cărțile din colecția Build + Become sunt fascinante prin modul orientat spre punerea în practică a subiectului pe care îl au. Totul învăluit într-un limbaj ușor de abordat și completat de ilustrații sugestive. Așa că tot pachetul de învățare e la dispoziția noastră, împărțit în 5 mari zone, a câte 4 capitole fiecare. Bonus, la finalul fiecărei zone primim un sumar cu cele mai importante idei, precum și lecturi sau filme/videouri pe care să le vizionăm pentru a aprofunda subiectul. E o carte manual, la care te poți întoarce ori de câte ori ai ocazia.
Leave a Comment