Intrigă. Asta am simțit pentru prima dată când am văzut titlul acestei cărți. The Cyber Effect era un declanșator pentru mine și recunosc, am avut parte de o surpriză plăcută când am răsfoit-o. Urmărindu-i cuprinsul, am descoperit cât de actual este subiectul pe care-l tratează lectura și cât de abordabilă este cartea în sine. Am achiziționat-o, am purtat-o cu mine până în Asia și înapoi, am citit-o ori ce câte ori aveam ocazia și m-a făcut să-mi pun întrebări. Dacă hotărăști să te oprești aici din citit, dă o șansă serialului CSI Cyber – e inspirat din munca pe care o face Dr. Mary Aiken și conține multe din subiectele abordate în carte. Are două sezoane și recunosc, l-am văzut și pe acesta între timp.

The Cyber Effect – specificații

Editura: Niculescu (cartea o găsiți la diverta)
Autor: Dr. Mary Aiken
An apariție: 2019 (și 2016 pentru versiunea în limba engleză)
Număr capitole: 9
Număr pagini: 399
Alte detaliipsihologie și dezvoltare personală
Stil: Extrem de bine fundamentată teoretic și incredibil de accesibilă publicului larg, cu exemple din cercetările conduse de Mary și din situațiile de zi cu zi (din Europa, America și Asia) care susțin temele abordate. Notele de subsol și cele finale sunt cuprinzătoare, așa că materialul poate fi ușor abordat de orice persoană care își dorește să înțeleagă cum ne afectează mediul digital, fără a fi nevoie de alte cunoștințe de psihologie.

Dr. Mary Aiken

Pentru a căpăta puțină încredere în informațiile pe care le găsim în această carte, aș vrea să ne oprim la persoana care a scris-o. Mary este o irlandeză, doctor în psihologie, care se ocupă cu cyberpsihologia în domeniul criminalisticii. Și, așa cum aflăm din carte, ea este ”directoarea rețelei de cercetare în acest domeniu, consultant al Europol și a condus numeroase seminare de instruire și cercetare organizate de mai multe agenții globale, de la INTERPOL la FBI și Casa Albă.”

Imagine preluată de pe maryaiken.com

Pe tot parcursul cărții, Mary ne provoacă și ne pune întrebări la care să reflectăm, însă mare parte din materialul cărții e și rezultatul întrebărilor pe care le-a primit de-a lungul timpului:

 • La ce vulnerabilități suntem expuși în mediul online?
 • De la ce vârste pot primi copiii acces la telefoane/tablete?
 • Ce impact are tehnologia asupra relațiilor interumane?
 • Ce este Deep Web și ce se întâmplă acolo?

Așa că hai să disecăm puțin această carte și să începem cu niște gânduri de-ale autoarei: ”Este timpul să ne gândim la această entitate ciudată, Homo Sapiens, ale cărei degete sunt prea mari pentru tastatura telefoanelor mobile, al cărui corp este nepotrivit proiectat pentru designul unei tehnologii portabile și a cărui memorie este prea slabă pentru a reține parole multiple de zece cifre. Cu alte cuvinte, este timpul să ținem cont de factorul uman. Uneori, entuziasmul nostru în privința tehnologiei ne-a împiedicat să vedem imaginea de ansamblu”.

The Cyber Effect – ce se află între coperte?

Și până la urmă despre asta este vorbă în The Cyber Effect – despre factorul uman, într-o lume puternic digitalizată.

Dar să începem cu începutul. ”Este spațiul virtual un loc real? Răspunsul meu este simplu și fără echivoc: Da, este. |Spațiul cibernetic este un loc distinct. Este posibil să-l accesezi dintr-un mediu familiar, cum ar fi confortul casei tale, dar imediat ce ai accesat mediul online, ai călătorit deja spre un alt loc, în conformitate cu dorința ta de informare sau de conștientizare, cu emoțiile și răspunsurile tale, cu comportamentul tău, care variază în funcție de vârstă, de dezvoltarea fizică și mentală și de setul distinctiv de trăsături de personalitate.”
Pe scurt, lumea digitală există, e diferită de cea reală, personalizată pentru fiecare individ în parte în funcție de propriile experiențe. E mult necunoscut în această lume și e infinită!

Cartea dezbate în capitolele sale subiecte extrem de actuale, printre care:

 • modul în care ne influențează accesul facil la pornografie (de la copii și adolescenți și până la adulți). Trist e că știm că nu știm suficient despre acest impact (și ar mai fi câteva subiecte în situații similare).
 • ce se întâmplă cu adolescenții care se joacă 4-5 ore (sau mai multe) jocuri în rețea și cum afectează starea de sănătate (letal uneori). Sunt date aici exemple de gaming rooms din Asia (dar se găsesc și pe alte continente, în locul fostelor internet cafe-uri).
 • cum evoluează relațiile romantice pe internet și dacă sunt reale.
 • pacienții care se prezintă la medic deja diagnosticați de Google (ipohondria cibernetică) și efectele acestei diagnosticări.
 • Deep Web – ce este, ce se ascunde acolo. Pe scurt, internetul pe care îl cunoaștem e doar vârful unui aisberg – ce se află sub nivelul mării ar fi echivalentul conceptului numit Deep Web.

Lecții desprinse din The Cyber Effect

Sunt multe, promit! Las mai jos câteva idei, cu mențiunea că acestea sunt fundamentate de studii și cercetări. 🙂

 • Comportamentele din mediul digital au implicații tangibile și serioase în viața reală.
 • Copiii își modelează comportamentele după adulții din viața lor. Dacă tu, ca adult, stai mereu în spațiul digital, n-ar trebui să fie o surpriză că și copilul are același comportament.
 • E important să ne deconectăm: la masă, când suntem cu familia și prietenii, etc. Avem și o viață reală, care se petrece aici și acum. (Provocare: monitoriează cât timp petreci zilnic în fața unui ecran – există aplicații de tipul screen time care monitorizează acest aspect).
 • Când vine vorba de copii și ecrane, răspunsul mult așteptat este acesta: ”Numai o oră de televiziune pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani. Nu sunt recomandate dispozitivele portabile sau jocurile video înainte de împlinirea vârstei de treisprezece ani și este necesară restricționarea accesului la jocurile video la treizeci de minute pe zi pentru copiii și adolescenții de la treisprezece până la optsprezece azi.” Probabil nu tocmai ceea ce ne-am fi dorit să auzim.
 • E în regulă ca un copil să se plictisească. Acesta nu trebuie să aibă în permanență ceva de făcut! ”Să înveți despre singurătate și despre a fi singur reprezintă piatra de temelie a dezvoltării timpurii și nu ați vrea ca propriii copii să nu știe ce înseamnă asta doar pentru că există un dispozitiv care îi calmează.”
 • Așa cum nu ne lăsăm copii de 8-10 ani singuri în mijlocul New York-ului, la fel nu e recomandat să-i lăsăm singuri să navigheze pe internet. Dacă sunt în camera alăturată, nu înseamnă că sunt în siguranță.
 • E momentul să investim în reziliență! (Și noi și copiii)
cyber

Ar mai fi multe de spus despre acest subiect și despre cartea în sine – The Cyber Effect – vă las totuși și pe voi să descoperiți parte din răspunsuri.
În loc de încheiere, las aici recenzia mea pentru această lectură: ★★★★★.

Tu cum alegi să fii în siguranță în mediul online?

Share: