Născuți pentru a învăța – recenzie
Una din cărțile pe care am ochit-o de ceva vreme în Diverta și pe care îmi doream să o citesc a fost cea a lui Alex Beard – Născuți pentru a învăța. Nu doar că mă atrăgea titlul (cu care bineînțeles că rezonez 100%), însă în loc de un sumar pe coperta din spate, avea o lista de întrebări intrigante. Îmi doream să aflu răspunsul! Iată-le:
- Vor fi înlocuiți profesorii de roboți?
- Ce este atât de special la școlile finlandeze?
- De ce sunt elevii chinezi atât de buni la matematică?
- Poate duce la adevărate revoluții alegerea materiilor?
- Ce îl face pe om – haina sau educația?
- Poți învăța să fii creativ?
- Este cunoașterea o adevărată armă?

Născuți pentru a învăța – specificații
Editura: Publica
Autor: Alex Beard
An apariție: 2019 (și 2017 pentru versiunea în limba engleză – Natural Born learners)
Număr capitole: 10
Număr pagini: 465
Alte detalii: non ficțiune
Stil: Alex ne vorbește despre călătoriile lui în jurul lumii și descoperirile făcute în timpul observațiilor și interviurilor sale când vine vorba de diferite sisteme de educație. Întrebările pe care le adresează sunt complexe, la fel și răspunsurile, însă concluzia e simplă și o aflăm din titlu – oamenii sunt născuți pentru a învăța.
Viața ar trebui să fie un proces nesfârșit de educație, totul trebuie învățat, de la cum să vorbești la cum să mori.
Gustave Flaubert
Cartea e structurată în patru părți, iar la final conține o postfață care-i un sumar decent al lecturii. Totuși, sumarul face trimiteri la tipuri de învățământ sau la metodologii ale profesorilor întâlniți pe parcursul cărții, așa că există șanse să nu fie pe deplin înțeleasă fără o lectură completă.
În Născuți pentru a învăța ne întâlnim cu școli conduse de sisteme artificiale, școli unde sistemele învață copiii, fiind doar asistate de profesori și școli unde profesorii sunt epicentrul claselor și al modului în care se învață. Pentru mine a fost uimitor să descopăr modul în care se predă în Finlanda, detalii despre testul PISA (care e un indicator al deținerii competențelor cheie de către elevi) sau modul în care se pregătesc 12 ani elevii din Coreea de Sud pentru un examen de 8 ore care le definește viața – Suneung.
Cartea conține numeroase particularități și răspunsurile la toate întrebările cu care ne-a intrigat. Însă pe lângă asta mai are și o mulțime de învățăminte, sumarizate de Alex prin prisma experiențelor sale.
Ce am învățat din cartea Născuți pentru a învăța?
- Multe țări din lume au impresia că sistemele lor educaționale sunt încă înrădăcinate în nevoile date de revoluția industrială și că nu se pliază pe abilitățile necesare viitorului.
- Profesorii sunt departe de a fi înlocuiți de mașini. În schimb e nevoie de specializare continuă pentru aceștia (nici nu pot evidenția suficient această idee). P.S. Las aici un citat din carte ”Dacă un copil nu poate învăța așa cum predăm noi, ar trebui să predăm așa cum poate el să învețe.”
- Orice copil poate excela când vine vorba de învățătură, indiferent de mediul din care provine, dacă are suportul necesar din partea oamenilor (colegi, profesori, părinți, societate).
- Creativitatea, gândirea critică și analiza datelor fac parte cu siguranță din abilitățile de care vom avea nevoie în viitor. (Nu sunt singurele, dar dacă ar fi să facem un top, ar fi în primele 10).
- E important să gândim educația ca întreg – nu doar din punct de vedere al cunoștințelor generale (matematică, știință, literatură), ci ca elemente care vor ajuta elevii să facă față vieții de după școală (comunicare și relații sociale, inteligență emoțională, cum ne raportăm la stres și cum îi facem față, prioritizare și luarea deciziilor, etc).
Cred că-i o carte ce-i musai să fie citită de orice persoană are de-a face cu educația, fie și tangențial. Sunt multe idei aici care pot fi explorate și puse în practică acum, fără să așteptăm ca cineva să aducă schimbarea pentru noi.
Rcenzia mea pentru această carte e: ★★★★★. Gata pe azi, merg să citesc următoarea carte luată de la Diverta 🙂
P.S. Ce acțiuni crezi că putem face fiecare pentru a schimba ceva la sistemul de educație?

Leave a Comment