Prima zi de școală – manifest pentru elevi

Azi e prima zi de școală. Știu, e un an atipic pe care putem să-l privim în multe moduri. Tocmai de aceea vreau să-ți vorbesc deschis despre aici și acum. Vreau să-ți vorbesc despre alegeri, despre micile bucurii și despre responsabilități – chiar dacă poate nu-ți place acest cuvânt. Hai, alege să continui povestea.

Prima zi de școală. Stop!

Într-o perioadă ce reprezintă de fapt un start, mai ales ținând cont de pauza atât de lungă ce a precedat acest moment, îndemnul meu e să spui STOP! Efectiv te provoc să te oprești. Când toată lumea gonește și se grăbește undeva, începe cu a sta puțin. Stai și întreabă-te următoarele:

  • Ce-mi doresc de la acest an școlar? (O gașcă faină de prieteni? Să mă distrez? Like-uri pe social media? Cunoștințe și experiențe care să mă ajute și acum, dar și ca adult? Note mari? etc).
  • De ce-mi doresc asta? (Sunt eu cea/cel care-și dorește toate acestea, sau sunt părinții/prietenii/profesorii mei?
  • Ce voi face în fiecare zi pentru a-mi îndeplini dorințele?

Provocarea chiar e să pui pe pauză puțin ce se întâmplă în jurul tău și să profiți de acest început pentru a-ți pune ordine în gânduri. Scrie-le pe o hârtie și ține-le aproape. Își vor oferi claritate pe parcursul anului.

Alegerile ce fac diferența

Educația e unul dintre lucrurile în care cred profund. Și ca să-ți spun un secret, educația nu se face doar la școală și nici doar până la o anumită vârstă. Cred că-i important să ne educăm în fiecare zi a vieții noastre și să facem asta pentru noi înșine – (stai liniștit/ă, nu vorbim de egoism aici). Și sper ca evidențierea acestei alegeri să fie eliberatoare și să te ajute să vezi școala ca pe un instrument ce poate lucra în favoarea ta, dacă o ajuți și tu!

Iată câteva alegeri pe care îți recomand să le faci atât în prima zi de școală, cât și în cele ce vin după ea:

  • alege să vezi educația ca pe un aliat și să faci ceva pentru ea în fiecare zi. Citește. Experimentează. Desenează. Dansează. Lista-i infinită.
  • alege să pui întrebări
  • alege să înțelegi lucrurile în profunzime, pentru a le putea explica cu propriile cuvinte
  • alege să te descoperi
  • alege să îți permiți să fii imperfect/ă – ca toți ceilalți oameni din viața ta (pe care i-ai întâlnit sau cu care te vei intersecta de acum înainte)
  • alege să faci în fiecare zi ceva pentru a-ți îndeplini dorințele!
  • alege să fii fericit, fără a aștepta ca altcineva să facă asta

Start, prima zi de școală!

Am început cu stop și vreau să încheiem cu un START în forță. Îți doresc să ai încredere în tine. Să te porți cu cei din jur așa cum ți-ar plăcea să se poarte cineva cu tine, în cel mai profund mod. Să-ți asumi riscuri, să-ți dai voie să greșești și să te ierți. Apoi să-i ierți și pe cei din jur. Suntem cu toții oameni, fără a fi fundamental buni sau fundamental răi. Suntem cu toții valoroși, inclusiv tu! Start alegerile de zi cu zi având toate astea în minte și micile bucurii ți se vor dezvălui în fiecare zi. În prima zi de școală și-n toate cele care vor urma!

person with red rucksack - unsplash - lifestyle de poveste - prima zi de școală

P.S. Pe pagina de instagram Lifestyle de poveste te așteaptă un giveaway #backtoschool, unde poți câștiga o mulțime de rechizite care să te ajute să te organizezi în acest an școlar. Baftă multă!

Share: