Prima mea vacanță – un aro roșu, 2 familii, 3 copii

Urmează o provocare pe care o accept cu drag când vine vorba de a accesa amintirile legate de prima mea vacanță – aceea de a povesti despre ea. Terminasem grădinița și era vara dinaintea începerii clasei întâi (pe vremea când școala începea cu clasa I). Aveam șase ani atunci. N-am detalii despre cine a fost cu ideea sau cum s-a înfiripat traseul acestei excursii, dar o țin minte și azi.

Cu aro prin România

Am fost două familii care am plecat în această excursie (patru adulți și trei copii – e un detaliu important și vei înțelege în curând de ce). Ne-am îmbarcat într-un aro și planul era să facem un tur al României, cu oprire la mare pentru câteva zile. Pentru cei care nu știți cum arată un aro roșu (căci despre o astfel de mașină este vorba, o găsiți aici). Au trecut mai bine de două decenii de la această excursie și pe atunci consumai un film în două săptămâni – asta dacă făceai rost de aparat foto. Iar pozițiile filmului erau extrem de prețioase, așa că nu am dovezi vizuale cu mașina cu care am călătorit.

Revenind la călătorie, am pornit din Satu Mare toți șapte. Tații săteau pe scaunele din față, mamelele și fetele stăteam pe banchetele din spate. Mașina asta avea banchete (ca niște băncuțe mici și înguste), nu scaune, cum te-ai fi așteptat. Așa călătoream și la primul popas aveam să aflu că pentru câteva nopți așa vom și dormi: tații în față, mamele cu aia mică (să fi avut vreo doi ani) pe podeaua mașinii și eu și verișoara mea (eram de-o seamă) pe cele două banchete. Nu cred că a fost comod pentru nimeni, dar eram cu toții entuziasmați de aventura în care ne îmbarcasem, așa că ce mai conta cum dormeam cât timp eram împreună și ne făceam amintiri faine din prima noastră vacanță?

În cazul în care te întrebi unde țineam bagajele, răspunsul e: într-o remorcă, pe care am cărat-o cu noi după aro prin toată România. De la haine la cartofi și un disc pe care să facem mâncare, cred că erau de toate acolo. Și zic asta cu nostalgie, punând totul într-un context de vacanță după ’90, când îți puneai merinde la drum, nu plecai oricum.

Tot pățitu-i priceput

La așa echipă, așa peripeții!

Cheile. A fost pentru prima dată când țin minte că am auzit conceptul de chei. Și tare greu mi-a fost să-l interiorizez și să accept că mai spunem chei și la niște pereți de piatră, nu doar la metalul pe care-l punem în broasca de la ușă pentru a o încuia și descuia. Adulții îmi explicau și probabil eu mă întrebam de ce n-or fi găsit alt nume pentru una din ele.

Muntele. A fost excursia în care țin minte că tata și-a uitat la Sinaia? pantofii otter. Nu știam ce e otter și de ce erau atât de importanți, dar am înțeles mulți ani mai târziu, când am văzut un magazin care vindea astfel de încălțăminte. Eram deja în afara granițelor și mi-am dat seama că noi nu aveam în mod normal în România pe atunci așa ceva.

Marea. Și a mai fost vacanța în care am văzut prima dată marea. Știu că am mers la unul din lacuri în prima zi: Siutghiol sau Techirghiol și am crezut că aceea e marea. Și apoi am ajuns la marea mare. Aia adevărată! Aia MAAAREEEE! Și m-am plimbat desculță pe plajă și am văzut scoici pentru prima dată. Și cred că am reușit să trec cu bine peste acea vacanță fără să mă pierd. Victorie!

Dreptul la vacanță

Îmi aduc cu tare mare drag aminte de aceste episoade. Și cred cu tărie că cel mai frumos lucru pe care-l putem face e să petrecem timp cu cei dragi, descoperind lumea din jurul nostru. Niciodată nu o să fim mai tineri sau nu o să avem mai mult timp decât acum.

Chiar consider sănătos să plecăm în vacanțe și să ne creăm amintiri. Și nu-i nevoie de o avere pentru asta. Putem pune și sacul de cartofi în portbagaj și să mâncăm 2 săptămâni cartofi prajiti si copti pe carbuni, cât timp petrecem timp de calitate cu cei dragi într-un loc nou. Și strângem resturile menajere după noi!

Azi e mult mai ușor să plecăm în vacanțe. Avem și agenții care ne pregătesc itinerariul sau care se ocupă de cazări/bilete pentru noi. Iar pentru că sunt în măsură, pot negocia și obține prețuri pentru a vizita diverse obiective la care în urmă cu câțiva ani doar visam. Indiferent dacă facem referire aici la o vacanta exotica sau la una din România.

Christian tour tur operator romania agentie de turism sustine dreptul la vacanta logo

Christian Tour susține Dreptul la vacanță și este una din acele agenții de turism ce-ți oferă o multe, multe destinații din care să alegi. Totul pentru a avea vacanța perfectă și pentru a-ți crea amintiri care nu se șterg din minte, indiferent cât timp trece. Care vacanta cu Christian Tour te tentează? Pe mine recunosc că mă atrag circuitele Israel-Iordania-Oman și Cappadocia. Știu, Asia all the way din câte se pare.

Sper că ți-a plăcut povestea traversării României cu un aro. Dacă vrei să afli mai multe povești din călătoriile noastre, le poți descoperi în secțiunea călătorii a blogului.

Articol scris cu drag pentru competiția de blogging creativ Spring Superblog 2019.

P.S. Dacă te întrebi ce e cu poza reprezentativă pentru articol, bine faci! E sigura poză din perioada respectivă pe care o am. A fost făcută în ultimul an de grădiniță, de 8 martie. Copilul din ea s-a dat cu un aro prin România și pledează pentru dreptul la vacanță și azi!

Share: