Orașul renașterii – city break în Florența
Florența mi se pare o idee bună în orice anotimp. Bine, adevăru-i că asta spun despre întreaga peninsulă italică. Dar citește în continuare și află ce poți face în orașul renașterii.
Ce găsești în articol?
Cum ajungi în Florența?
Am vizitat Florența de trei ori până acum și de fiecare dată am ajuns acolo altfel.
- Mașină/autocar – dacă faci un tur al Europei, această opțiune e destul de convenabilă din multe puncte de vedere. Prima dată am ajuns în Florența la finalul clasei a IX-a. Eram într-o excursie cu autocarul și am avut la dispoziție o zi pentru a vizita orașul.
- Tren – orașul e foarte bine conectat de alte orașe – atât din Italia, cât și din afară (exemplu de legături: Viena, Paris). A doua oară am ajuns în Florența cu trenul, la finalul anului III de facultate. Ruta era Ravenna (locuiam acolo) – Bologna – Firenze. Atunci am fost pentru prima dată surprisă că trenul pleca și ajungea în gară la ora ce era trecută pe bilet (ex: 18:53). Nici mai devreme și nici mai târziu. Unde mai pui că îți puteai lua singur (singur!!!) bilet de la automate?
- Avion. Anul ce a trecut am ales un altfel de revelion: l-am petrecut în Florența. Ca transport am ales opțiunea: avion Cluj-Bologna (2h) și autocar Aeroport Bologna-Firenze (1h) – era cea mai scurtă și ieftină varinată aparent. Dacă îți iei din timp biletele, le poți găsi cu 200RON dus-întors.
Itinerar – 6 zile în Orașul Renașterii
Dacă te întrebi ce-i de făcut câteva zile în Florența, îți dăm noi câteva idei. De la ce și unde să mănânci, până la ce să vizitezi. Din start poți spune că nu ai cum să te plictisești în orașul renașterii (îi tot spun așa pentru că de aici a pornit curentul renascentist în întreaga Europă).
- Am ajuns seara (30 decembrie), așa că am dat o tură prin oraș și ne-am bucurat de spectacolul de lumini. Bineînțeles că nu am ratat Ponte Vecchio și piața cu Catedrala Santa Maria di Fiore (cea cu marmură colorată sculptată/intarsiată). Cina: Trattoria Pizzeria Dante.
- Descoperit străduțele centrale și podurile de peste râul Arno care treversează orașul. De pe Ponte Santa Trinita și Ponte alla Grazie se vede spectaculor Ponte Vecchio – mai ales la apus! Cina: Trattoria Boboli (veți tot auzi de ea, ne-am îndrăgostit de mâncarea de aici). Recomandare: ravioli cu sos de nuci sau paste cu ciuperci porcini. Fiind seara de anul nou, erau organizate concerte în fiecare piață (de la muzică simfonică la pop). Artificiile se văd superb din Piazzale Michelangelo.
- Luat orașul la pas în timpul zilei. Era extrem de liniștit, mai ales în prima parte a zilei de 1 ianuarie, așa că am putut admira arhitectura din plin! Palazzo Vecchio din Piazza della Signorina. Masa? Din nou în Trattoria Boboli.
- Basilica di San Lorenzo și Biblioteca Laurenziana (un singur bilet). Galeria de Artă a Florenței (Galeria dell’Accademia di Firenze) – despre muzee revin cu o postare separată. Palazzo Medici Riccardi – genial! Muzeul Galileo Galilei – wow! De mâncat am mâncat în grabă la o pizzerie de lângă Mercato Centrale. Capela Medice (un alt bilet) – oricât de sinistru ar suna, e cel mai impunător mormânt în care am fost vreodată. Și are inclusiv sculpturi de-ale lui Michelangelo. Mercato Centrale. Galeriile Uffizi. Palazzo Pitti. Cină la Trattori Boboli.
- Grădinile Boboli. Aeroport. Acasă
Ce ne-a plăcut cel mai mult?
Sunt atât de multe de văzut în orașul renașterii și în Italia la modul general – eu tot spun că e un muzeu în aer liber. Iar dacă îți place arta, poți sta luni întregi acolo și în fiecare zi ai avea ce să vezi. Ce ne-a plăcut nouă cel mai mult din această călătorie?
Topul lui Ionel arată așa: Palazzo Vecchio, priveliștea din Piazzale Michelangelo și mâncarea!
Topul meu: Palazzo Pitti, Palazzo Medici Riccardi (prea puțin cunoscut) și Grădinile Boboli (astea vin la pachet cu trattoria de lângă ele, cu același nume).
Recomandări – ce să faci înainte de a vizita Florența?
Câteva lucruri ce ne-au ajutat pe noi (chit că am mai fost înainte în acest oraș).
- Plănuiește-ți din timp itinerariul. Alege ce să vezi în fiecare zi și nu uita să îți lași timp în program să și mănânci. Gelato, paste, friptura florentină (dacă îți place vita în sânge), cappuccino, și așa mai departe.
- Transportul în comun prin zona centrală nu este atât de … comun! Vei merge mult pe jos, așa că pregătește-ți încălțăminte adecvate. De preferat e să ai mai multe perechi pe care să le alternezi.
- Dacă plănuiești să vizitezi muzee, ia-ți biletele din timp – online! Asta ca să eviți statul la cozi ore în șir. Dacă plănuiești să stai mai multe zile, există și city pass cu care poți intra la mai multe obiective.
- Investește într-o cazare care e în centru sau aproape de zona centrală. Opțiuni sunt pentru toate bugetele, iar de regretat sigur nu vei regreta!
Ai fost în Florența? Ce ți-a plăcut cel mai mult? Iar dacă nu, ce ai vrea să vizitezi? Aștept comentariile tale.
Dacă mai vrei să descoperi și alte destinații de călătorie, mai am câteva sugestii pe blog. În plus, dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-i dai un Like & Share.
[…] și al artei e prezent și azi aici – parcă mai mult ca-n alte locuri. Dacă plănuiști o vizită în Florența, îți sugerez să îți aloci puțin timp și pentru muzee, palate, biblioteci, biserici sau dom. […]
[…] Paris, Roma și Florența azi […]
[…] cu același nume. Bine, recunoaștem, e locul unde am mâncat cel mai des în scurta noastră călătorie în Florența, atât de mult ne-a plăcut mâncarea de acolo. Și de atunci le tot preparăm și acasă, așa că […]
[…] maeștri și artizani și ne-am dorit să călătorim cât mai mult în anul în care pășisem. Peripețiile noastre în orașul renașterii le-am detaliat și pe […]