Fantoma și iubirea – Marc Levy – Recenzie

Ultima carte citită în 2019 a fost cea găsită sub brad: Fantoma și iubirea, scrisă de Marc Levy. Levy este scriitorul meu francez preferat – probabil pentru că a fost printre primii descoperiți, cărțile sale erau foarte populare atunci și firul epic era foarte diferit față de celelalte cărți pe care le citeam în liceu (ca lecturi propuse spre a fi studiate). Așa că i-am îndrăgit fiecare ficțiune în parte și cu siguranță am să-i citesc și celelalte volume pe care le va publica. Azi vreau să vă spun mai multe despre această lectură, așa că hai să o descoperim.

marc levy - fantoma si iubirea

Fantoma și iubirea – specificații

Editura: Trei
Autor: Marc Levy
An apariție: 2019
Număr capitole: 20
Număr pagini: 253
Cuvinte cheie: ficțiune, romantic
Stil: Marc Levy continuă seria cărților în care totul este posibil din și pentru iubire, iar cea mai recentă ficțiune a lui nu face excepție de la această regulă.

Cartea debutează cu un episod din copilăria lui Thomas, care la vârsta de opt ani își întreabă tatăl, Raymond, ”[…] ce înseamnă să fii tată?”. Bineînțeles, Marc Levy ne ține în suspans cu răspunsul, acesta fiind dezvăluit abia în ultimul capitol al cărții.

Timpul prezent îl pune în prim plan pe Thomas, un pianist de excepție, care are turnee în toată Europa. Acesta se pregătește până târziu pentru un concert ce urma să aibă loc a doua zi, pentru că-și dorește ca prestațiile sale să fie impecabile. Seara, pașii îl poartă spre casa mamei sale. Ea îi pune la dispoziție o cină caldă și îi spune să se servească cu ce mai are nevoie pentru a scăpa de anxietatea dinaintea concertului. După ce mama sa pleacă în oraș, Thomas rămâne singur în casa copilăriei sale și intră în biroul ce era cândva al tatălui său, care murise cu 5 ani în urmă.
În urma unui eveniment (vă las pe voi să descoperiți ce se întâmplă, pentru că nu vreau să-l promovez), Thomas are impresia că vede fantoma tatălui său, așezat pe fotoliul pe care stătea de obicei.

De aici începe povestea, căci aflăm că stafia lui Raymond nu e doar o închipuire. Aceasta va avea să-l însoțească pe Thomas peste tot (în sala de concerte, acasă, pe străzi, etc), până în momentul în care Thomas acceptă o provocare lansată de fantoma tatălui său. În ce constă .. oh, ficțiunea își face treaba și de această dată. Raymond îi cere fiului său să urce într-un avion cu destinația San Francisco pentru a participa la funeraliile unei femei, Camille, de care acesta s-a îndrăgostit cu mult timp în urmă și cu care a avut o relație platonică, doar prin corespondență timp de douăzeci de ani.

Da, Thomas ajunge în San Francisco și de aici începe o aventură, amuzantă pe alocuri (imaginează-ți un om pe stradă vorbind cu o persoană pe care o vede doar el), în care e implicată poliția pentru a investiga furtul unei racle cu cenușă, în care vom vedea niște funeralii vibrante, în care toată lumea poarte ținute disco și în care mai apare în prim plan un personaj feminin: Manon, fiica lui Camille.

Ajung Raymond și Camille împreună pentru eternitate? Și dacă da, cum? Care e rolul lui Manon în această poveste și cum își reia Thomas viața dinainte să vadă fantoma tatălui său? Răspunsurile sunt bineînțeles în cartea lui Marc Levy, Iubirea și fantoma.

În loc de încheiere, las aici recenzia mea pentru această lectură: ★★★☆☆. E o lectură ușoară și poate fi citită într-o călătorie mai lungă cu trenul sau cu avionul. Dar comparând-o cu alte ficțiuni bine documentate sau cu primele cărți ale lui Levy, rămân la acest rating.

Voi ce ați mai citit recent?

Share: