Absolut tot – recenzie

 Una din cărțile care m-a ținut recent lipită de paginile ei este Absolut tot scrisă de Nicola Yoon. Cartea a apărut în România în 2016 și ascunde o poveste captivantă între copertele ei cartonate. Poate pentru că e scrisă într-un mod interesant. Poate e o lectură ușoară. Poate pentru că … Hai să vedem ce mi-a plăcut atât de mult de am citit cartea de luni până marți.

Povestea lui Maddy, o tânără de 18 ani care are o boală extrem de rară m-a pus pe gânduri. Și nu boala în sine m-a intrigat, cât restricțiile la care era supusă: nu avea voie să părăsească locuința deloc. Singurele persoane cu care intercționa erau mama și asistenta ei. În rest, toată viața (școală, prieteni) i se desfășura online. Apoi îl întâlnește pe Olly; acel el care îi dă viața peste cap. Pentru că mi-a plăcut mult de tot conceptul, nu am să dau prea multe spoilere, însă aș vrea să subliniez un lucru: noi, oamenii, suntem ființe sociale și avem nevoie să fim înconjurați și să interacționăm cu alți oameni. Și asta se aplică indiferent de cine suntem în mediul online.

Highlights – Absolut tot

Cum își vedea Maddy viața? Uite așa: ”Uneori îmi recitesc cărțile de la capăt la prima pagină. Încep cu ultimul capitol și încep în sens invers până ajung la început. Când citești astfel, personajele trec de la speranță la disperare, de la cunoaștere interioară la îndoială. În poveștile de dragoste, cuplurile încep împreună și se descompun în doi străini. Cărțile despre maturitate devin povești desre rătăcire. Personajele tale preferate reînvie. Dacă viața mea ar fi o carte și aș citi-o invers, nimic nu s-ar schimba. Azi e la fel ca ieri. Mâine va fi la fel ca azi. În cartea lui Maddy toate capitolele sunt la fel.”

Și totuși, există acțiune, suspans și răsturnare de situații. Și mai există pagini scrise într-un mod atât de actual și ușor de citit pentru generațiile de azi. Și mai sunt pagini ilustrate fain sau pagini provocatoare (spoiler: mesaj scris într-o spirală). Și mai e acea gură de aer proaspăt dacă vrei, pe care putem să o luăm uneori citind o carte ușoară. Așa că ce mi-a plăcut a această acrte? Absolut tot!

Share: