Explore Satu Mare – proiect online pentru a descoperi orașul

Situația actuală ne aduce în față noi și noi provocări. Ne mutăm în online, ca răspuns la o pandemie cu care se confruntă globul. Job-urile (cei care putem), viața socială și petrecerea timpului liber – toate se desfășoară în lumi virtuale. Iar asta nu-i ceva bun sau rău, ci este o realitate. Și dacă ne străduim puțin, putem să le transformăm în oportunități.
Așa că vreau să vin și eu cu o oportunitate în întâmpinarea voastră și să faceți cunoștință cu orașul Satu Mare printr-un proiect digital: @explore.satumare.

Născută și crescută fiind în Satu Mare, mă bucur de fiecare dată când văd inițiative faine și actuale în oraș. Tocmai de aceea îmi doresc să vă prezint de câte ori am ocazia oamenii faini din spatele acestor proiecte. Azi e vorba de Lorand – așa că hai să-l cunoaștem și să-i descoperim proiectul.

Creatorul @explore.satumare

Salut! Sunt Pleiner Lóránd, sunt născut în Satu Mare iar de 6 ani trăiesc în Cluj-Napoca. Sunt pasionat de fotografie, design grafic și de tehnologie.

Image may contain: 1 person

Cu ce te ocupi?
Mă ocup de imagine și de marketing online la un magazin online de echipamente apicole. Iar în timpul liber am mai multe proiecte personale, toate legate de fotografie.

Cand ai descoperit pasiunea pentru fotografie si cum a apărut aceasta?
Când eram mic și mă uitam la televizor, tot timpul îmi imaginam cum au fost filmate anumite cadre, din ce unghi, cum au fost încadrate subiectele, etc. Apoi, în timpul liceului am început să merg la tot felul de evenimente cu un aparat compact și să fac poze și filmări din propria plăcere. Așa am devenit fotograful-videograful școlii, apoi al facultății. Între timp, ieșeam la plimbări foto prin oraș pentru a surprinde tot ceea ce vedeam mai interesant; detalii, clădiri, natură, etc.

Cum te-ai specializat in acest domeniu?
În mare parte am învățat singur din articole de specialitate, tutoriale și cursuri online. Dar m-a ajutat foarte mult și faptul că la acea vreme am intrat într-o comunitate activă de fotografi din Satu Mare, unde am putut învăța și de la profesioniști.

Ce iti place cel mai mult la ceea ce faci?
Îmi place să prezint un anumit subiect (persoană, clădire, eveniment) în viziunea mea și să transmit o stare celui care se uită la fotografii. De exemplu, în fotografia de stradă, senzația de ”Wow, trec în acel loc zilnic, dar așa nu l-am văzut niciodată”.

În ceea ce privește alte industrii creative, cum am zis și la început, nu sunt interesat doar de fotografie, ci și de design grafic și video. Deci industrii creative vizuale. Însă, deși design grafic practic la locul de muncă la anumite proiecte și din când în când și în timpul liber și aș dori foarte mult să fac și video, timpul și energia sunt limitate. Astfel, cel puțin în această perioadă, acestea nu prea mai intră în activitățile mele. Însă în viitor nu este exclus să găsesc o soluție pentru asta

Care-i cel mai fain lucru pe care l-ai învățat de când faci fotografie?
Că poți vedea un anumit subiect de multe ori și să-l vezi de fiecare dată ceva diferit la el. Totodată te face să vezi lumea cu ochii deschiși. În loc să te plimbi pe stradă închis în gândurile tale despre probleme și stres, înveți să fii prezent în moment și să observi lumea din jur.

P.S. Lorand are și un proiect personal de fotografie – puteți da o geană și acolo!

Explore Satu Mare

Cum ai descrie aest proiect în trei cuvinte?
Pozitivitate, creativitate, comunitate.

De ce ai început acest proiect? Cui i se adresează?
Fiind un fotograf activ în Cluj, am observat aici un fenomen pe care îl putem numi o adevărată cultură a fotografiei de Instagram. Fenomenul e promovat și încurajat de paginile de feature din Cluj. Câteva exemple ar fi: Living Cluj, Best of Cluj, ClujInsta, I love Cluj, Discover Cluj, și multe altele. Cu inspirația primită de la ei și de la unele pagini de promovare din alte orașe, am simțit că și Satu Mare, orașul meu natal, are nevoie de așa ceva.

Pe de altă parte, printre multe știri negative despre probleme, nerealizări, politicieni și dezbateri pe Facebook vis-avis de aceste subiecte, avem nevoie să fie prezentate și lucrurile pozitive și să privim lumea din jur cu o mentalitate mai sănătoasă.

Instagramul e o platformă prin care poți să te adresezi întregii lumi, iar Satu Mare are nevoie de o astfel de prezență pe harta a turismului. De asemenea, orașul are mulți fotografi (începători sau profesioniști) talentați care merită încurajați și promovați.

Explore Satu Mare se adresează tuturor celor care sunt interesați de fotografie urbană sau rurală, de turism sau pur și simplu consumatori de fotografii interesante și frumoase.

Cine sunt fotografii cu care colaborezi sau cum poate o fotografie să ajungă pe aceasta pagina?
Colaborez cu fotografi locali sau care sunt în trecere și realizează imagini prin care surprind un anumit loc din oraș sau din județ.

Modalitatea principală de a fi repostat este folosirea hashtagului #explore_satumare sau tag-uirea profilului de Instagram @explore.satumare în fotografie. Dar se acceptă și dacă cineva trimite poza în mesaj privat pe Instagram sau Facebook sau prin mail la explore.satumare@gmail.com.

Criteriile pentru ca o fotografie să fie repostată sunt:

  • fotografia să prezinte un loc care poate fi identificat și localizat în oraș/județ. Din când în când primesc poze macro cu o floare sau o creangă de copac, care deși sunt frumoase, nu întră în tematica paginii.
  • Poza să respecte regulile și principiile de bază ale fotografiei și să aibă o calitate bună.
'Explore SATU MARE'

Cum a progresat proiectul?
Proiectul a împlinit 1 an de activitate pe 23 ianuarie 2019. De atunci a ajuns la aproape 2000 de urmăritori pe Instagram iar între timp s-a extins și pe Facebook. Iar pe lângă promovarea orașului, și-a extins focusul spre întregul județ Satu Mare.

Fotografii au întâmpinat acest proiect cu mult entuziasm și susținere și deja sunt unii fotografi care folosesc regulat hashtag-ul sau tag-ul pentru pozele lor. Avem astfel colaboratori de bază ai proiectului, care îi ajută și pe ei, deoarece munca lor ajunge la un public mai larg.

Feedback-ul primit din partea consumatorilor de conținut este de asemenea foarte pozitiv. Aș menționa aici în special feedback-ul primit din partea persoanelor care nu mai locuiesc în oraș. De exemplu, am avut o conversație cu un domn născut în Satu Mare care locuiește în South Carolina, SUA. Spunea că îi face plăcere să vadă frumusețile orașului său natal.

În cursul primului an, pe lângă fotografii și locuri, pagina a promovat și alte valori ale orașului. Amintesc aici Streetmusic Festival Satu Mare sau performanța lui Emanuel Gyenes – Mani, motociliclistul sătmărean care a câștigat recent categoria Original by Motul – Malle Moto a raliului Dakar 2020, cea mai dură competiție moto din lume.

Cum ai vrea sa se dezvolte in continuare explore.satumare? Cum poate contribui comunitatea la asta?
Scopul pentru 2020 este să creștem comunitatea de urmăritori, să motiveze câți mai mulți fotografi să practice pasiunea lor și să exploreze orașul și județul Satu Mare. În ceea ce privește conținutul în sine, scopul este să fie și mai diversificat prezintând atât valorile naturii cât și cele arhitecturale.

Mai am multe idei pentru acest proiect, însă trebuie să țin cont și de limitări. Una ar fi că administrez această pagină dintr-un alt oraș. În plus, acest proiect reprezintă un hobby pentru mine pe care îl practic printre altele. Însă totuși pot promite că vor mai urma surprize plăcute. 😉

Comunitatea poate contribui la dezvoltarea proiectului prin susținere. Concret: follow, like și share la materialele pe care le postăm. Iar dacă sunt pasionați de fotografie și locuiesc/trec prin Satu Mare să folosească hashtag-ul și tag-ul. Sau să-i încurajeze pe alți fotografi să facă acest lucru. 🙂

Sper că v-a plăcut această poveste. Stay safe, iar dacă ai chef de alte povești cu oameni faini, le găsești pe blog.

Share: