Încrederea în sine se educă – iată cum!
Încrederea în sine pare o destinație spre care mulți dintre noi tânjim. Ca s-o spun pe aia dreaptă, toată povestea asta cu încrederea e un proces. Și dacă am învățat ceva în ultimii ani, uitându-mă la meseria de manager de proiect pe care o am, e că proiectele sunt finite și procesele sunt continue. Atât de simplu. Secrete să ajungi la încrederea în propria persoană n-am. Prin urmare, acum că ne-am lămurit că nu-i o destinație, am câteva idei pentru a îmbogăți procesul și pentru a-l face semnificativ pentru noi.
Înainte de a-ți spune ce ne poate ajuta să beneficiem de self confidence boosts, sau dezvoltarea încrederii în sine, îmi iau libertatea de a face o mențiune. Nu e o competiție! Adică nu ne comparăm cu câtă încredere are Gogu sau Anuța. Și nu-i o competiție nici noi contra noastră, oricât de paradoxal ar suna. În loc să investim timp în a pune un multimetru pe câtă încredere aveam ieri comparaiv cu azi, sau invers, mai bine ne-am clarifica de ce avem nevoie de mai multă încredere în propria persoană?
Ce găsești în articol?
Cum putem educa încrederea în propria persoană?
Iubesc educația și cred că încrederea e ceva ce învățăm. Nu e un dat și nu vine ca un secret pe care-l descoperim într-o bună zi, de preferat înainte să devenim oameni mari. Încrederea în propria persoană e ceva ce se învață și se rafinează pe măsură ce înțelegem cine suntem ca indivizi.
Și acum, că am setat așteptările, las mai jos câteva idei care cred tare că pot educa încrederea în propria persoană!
1. Călătorește on your own
Întărește-ți convingerea că poți, lansându-și provocarea unei călătorii pe care să o parcurgi singur/ă. Fie că iei trenul până într-un oraș învecinat unde petreci un weekend on your own sau că alegi să zbori într-o destinație la care tânjești demult, pur și simplu fă-o. Cel mai bun moment e acum.
2. Pune întrebări. Începe cu tine!
Caută să te înțelegi. Pune-ți întrebări și răspunde la ele. Dacă poți scrie, fă asta constant. Caută întrebări pertinente, provocatoare și ai curajul de a găsi răspunsuri pentru tine. Vei scoate la suprafață vulnerabilități, dar și comori care merită împărtășite cu lumea largă. Descoperă-ți rănile cu blândețe și îngrijește-le cu mult curaj. Multe sunt acolo să rămână și e ok. Obișnuiește-te cu ele, acceptă-le.
3. Dansează cât te țin picioarele
Învață cum să te lași purtat de muzică. Dacă te ajută, învață câteva mișcări de dans. De câte ori ai ocazia, exersează-le: când faci curat, când gătești, când vrei să te eliberezi de stres.
4. Poartă o pălărie dacă vrei să-ți ajuți încrederea cu garderoba
Când eram studentă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin anul doi de studii, am participat la o sesiune de training despre vorbitul în public. Trainerul de la curs ceruse tuturor participanților să-și aducă o pălărie. Pentru cei care nu aveau, a fost facilitat accesul la recuzită. Am avut cu toții de pregătit discursuri pe care să le livrăm în fața colegilor de curs. Aproape toți participanții erau persoane pe care nu le cunoșteam. Exercițiul a avut două părți: livrarea unui discurs când purtam pălărie și unul fără acest element.
Experiența a fost clară. Momentul în care am livrat o prezentare purtând pălărie a fost revelator pentru întregul grup. Asta nu înseamnă că e nevoie de o pălărie la fiecare prezentare. Însă, un look de care te-ai îngrijit s-ar putea să fie de folos. Cu exercițiu, pălăria ajunge să fie imaginară, însă efectul purtării ei rămâne vizibil.
5. Meditează
În Ipoteza fericirii, Jonathan Haidt spunea referindu-se la meditație că ”deși renunțăm la plăcerea de a câștiga, vom renunța și la durerea mult mai mare de a pierde.”
Dacă nu ai mai meditat până acum, dă o șansă acestei practici. Exercițiul e valoros pentru că nu-i altceva decât o educare și îmblânzire a minții. Iar dacă ești o persoană religioasă, meditația și exercitarea religiei sunt diferite. Încearcă să nu spui nu înainte de a înțelege despre ce e vorba.
6. Încrederea vine și de la oameni – înconjoară-te de cei pe care-i prețuiești
Uitându-ne la istoria noastră de milioane de ani, știm că am evoluat din animale sociale în comunitățile unde ne ducem traiul azi. Puterea grupului a fost întipărită în ADNul nostru. Încă de când locuiam în savana africană, grupul se apăra mai ușor de prădători decât indivizii. Tot în comunități ne-am dezvoltat, iar zicala: ”E nevoie de un sat pentru a crește un copil” tocmai de aici vine.
Așa că ori de câte ori ai ocazia, înconjoară-te de oameni pe care îi prețuiești. Oameni alături de care crezi și simți că poți construi.
7. Îndrăznește să renunți la control
Acesta-i probabil cel mai puțin intuitiv punct din listă. Dacă te întrebi ce legătură este între încrederea în propria persoană și renunțarea la control, e perfect în regulă. Renunțarea deliberată la a controla tot vine mână în mână cu o puternică acceptare de sine. Iar aceasta e una dintre cele mai mari virtuiți pe care le putem exersa în încercarea deliberată de a ne educa încrederea.
Las mai jos un pasaj preluat din memoriile lui Will Smith, care în jurul vârstei de 50 de ani face următoarea remarcă: ”Cuvântul renunțare a avut întotdeauna o conotație negativă pentru mine – era asociat cu pierdere, eșec sau abandon. Dar relația înfloritoare cu oceanul îmi arăta că sentimentul controlului este, de fapt, o iluzie. Renunțarea s-a transformat dintr-un cuvânt care descrie slăbiciune, într-un concept de forță infinită.”
Îți doresc să găsești forța de a renunța deliberat la tot ceea ce nu îți este necesar. Și sper să ai răbdare și blândețe cu tine în procesul de educare a încrederii în tine!
Leave a Comment