Dincolo de limita aceasta … Romain Gary

Pe Romain Gary nu l-am întâlnit până în prezent. Mai citisem francezi și am și câțiva preferați, însă adevăru-i că mai am mulți pe care să-i descopăr. Romain este și câștigător al Premiului Goncourt, celebra distincție care se oferă anual în Franța pentru cele mai bune opere în proză. Cartea cu care a câștigat acest premiul a fost Rădăcinile cerului, în 1956. Însă în 1975, a mai primit acest premiul pentru un alt titlu publicat sub pseudonim: Ai toată viața înainte, Emile Ajar.

Pentru azi vă propun să descoperim cartea Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea, care a apărut anul acesta și în limba română.

romain gary

Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea – specificații

EdituraHumanitas (Fiction)
Autor: Romain Gary
An apariție: 2019 (și 1975 pentru versiunea în limba franceză – Au-dela de cette limite votre ticket n’est plus valable)
Număr capitole: 21
Număr pagini: 237
Alte detalii: ficțiune
Stil: Romain ni-l prezintă pe Jacques printr-o descriere și un monolog crud pe alocuri, extrem de înrădăcinat în realitatea unui bărbat apropiat de 60 de ani. Perspectiva romanului e una interioară, cea a personajului principal, iar acesta ne poartă prin toate colțurile sufletului său.

Ce descoperi citind cartea?

Cartea ni-l relevă pe Jacques și toate trăirile sale care vin odată cu vârsta. La cei 59 de ani ai săi, pare că are totul: o afacere prosperă, un fiu dintr-un mariaj anterior care-l ajută cu acestea și o iubită tânără (cu aproape 30 de ani), care e realmente îndrăgostită de el.

După o întâlnire cu o veche cunoștință care are loc la Veneția, începem să vedem declinul lui Jacques. Aflăm că are probleme financiare și că șansele de a fi remediate sunt minime. Aflăm să relația cu fiul său nu este întocmai cum și-ar fi dorit-o. Și mai aflăm că se teme să nu piardă dragostea pe care a găsit-o alături de Laura, prietena lui, datorită declinului său ce ține de masculinitate și care vine o dată cu vârsta.

M-a surprins să întâlnesc un personaj atât de sigur pe sine în aparență și totuși atât de vulnerabil. Cred că aceasta e o idee ne prinde tare bine azi, când credem că trăim într-o lume perfectă (sau că ar trebui să fie astfel). Și aș sublinia aici actualitatea lui Romain, ținând cont că suntem în anii 70′ când cartea vede pentru prima dată lumina tiparului.

Un alt aspect actual e relația pe care o avem cu personalul medical – fin descrisă și aici. Jaque ajunge la medic din cauza unor dureri în zona inghinală și înainte să fie consultat, acesta își pune singur diagnosticul: ”din cauza reumatismului, fără îndoială.” Totuși, în timpul interviului medical, la care Jacques răspunde cu ezitare, descoperim că problema e alta. Și totuși, Jacques e pacientul care știe mai bine decât medicul, Romain transformându-l astfel într-un arhetip atât de întâlnit și azi. Așa că nu numai că nu își duce tratamentul la bun sfârșit, dar într-o primă fază hotărăște să nici nu-l înceapă.

Care e deznodământul poveștii? Vă invit să descoperiți. În altă ordine de idei, recenzia mea pentru această carte e ★★☆☆☆, pentru că nu m-am regăsit în lectură. Cum am mai spus, cred că sunt cărți potrivite fiecărei vârste.

Share: