Iarnă de poveste pe Valea Drăganului – Pensiunea Cuib de Șoim

Dacă la începutul verii vă invitam să descoperiți o vale minunată din inima Apusenilor, azi vrem să descoperim ce putem face în zonă în sezonul rece. Mai umblă iarna pe uliță? Mai putem avea o iarnă de poveste în România? Și mai ales, dacă ajungem în zonă, unde poposim și cum ne așteaptă cazările? Toate acestea sunt puse în perspectiva perioadei pe care o parcurgem, iar secretele ne vor fi împărtășite de Ramona și Daniel Baboș, proprietarii Cabanei Cuib de Șoim de pe Valea Drăganului. 

Activități pentru o iarnă de poveste 

Auzim din ce în ce mai des că iernile nu mai sunt ca altă dată. Mai putem avea parte de o iarnă de poveste în România?

Ramona: Bineînțeles! Vă invităm să descoperiți Valea Drăganului în lunile de iarnă, unde veți putea găsi activități pentru mici și mari, dar și pentru cei care-și doresc o vacanță activă sau una relaxantă. 

Pentru cei activi

Începem cu activitățile care sunt numeroase pentru cei care-și doresc să descopere Valea Drăganului. O bună parte dintre obiectivele turistice naturale din zonă, care sunt extrem de frecventate în timpul verii, sunt accesibile și în sezonul rece. Pe lângă spectacolul obișnuit, iarna adaugă un farmec aparte acestor locuri. Câteva dintre acestea sunt:

  • Cascada din munte. Aflată la doar 20’ mers pe jos de la Pensiunea Cuib de Șoim, urcând ușor prin munte, se ajunge la cascada care acum e înghețată și care oferă un peisaj spectaculos. 
  • La Piatra Băiesii. Dacă vrei o panoramă frumoasă a văii și a satului Tranișu, atunci la Piatra Băiesii e locul în care trebuie să ajungi. Orice localnic te va îndruma cu drag spre zona respectivă. 
  • Drumeții pe cărări de munte. Traseele ce duc spre Vârful Vlădeasa sunt la doar câțiva kilometri distanță de Pensiunea Cuib de Șoim, iar din vârf de munte cred că ne putem asigura o iarnă de poveste, nu-i așa?

Pentru cei ce-și doresc relaxare

Bineînțeles, sunt persoane care-și doresc să se relaxeze, să se odihnească sau pur și simplu să-și încarce bateriile pentru perioadele următoare. Sunt soluții!

  • Board games în living. Pensiunea Cuib de Șoim dispune de un living generos, în care poate încăpea o familie mare sau un grup restrâns de persoane. Aici e locul de spus povești, de jucat board games sau de împărțit vin fiert și ceai cald la gura șemineului. 
  • Citit lângă șemineu. Gura sobei s-a transformat în gura șemineului, însă asta nu-i reduce din farmec, din contră. Toate camerele din Pensiunea Cuib de Șoim, inclusiv livingul, au șeminee lângă care te poți bucura de o carte, o cană de ceai și o atmosferă relaxantă. 
  • Dacă vrei să te bucuri de puțin aer proaspăt, poți alege să petreci câteva minute în foișorul din curtea pensiunii. Aici îți poți pregăti ceva gustos pe grill și apoi poți da fuga în casă, unde te așteaptă o masă încăpătoare, ca să împarți bucatele cu toți cei dragi ție. 

Pentru copii zglobii

Spuneam că pe Valea Drăganului sunt numeroase activități de care vă puteți bucura cu mic, cu mare! Așa că iată ce pot face cei mici:

  • La derdeluș. Dealurile ce îngrădesc valea ascund nenumărate locuri ce se pot transforma în derdeluș (asta dacă nu le-au transformat deja alți copii).  
  • Oameni de zăpadă. Cei mici pot alege să-și lase frâu liber imaginației și să facă oameni din zăpadă în curtea pensiunii sau în zonele din jur. 
  • Patinoarul din curte. Când zilele-s geroase tare, micul lac din curtea pensiunii îngheață, iar acesta se transformă într-un patinoar numai bun de exersat mișcări pe gheață. 
iarnă de poveste - cuib de șoim - valea drăganului

Iar ca bonus, pentru toți cei ce trec pragul acestui loc, sunt ședințele foto cu tematică de iarnă, pe care l puteți face atât în interiorul, cât și în exteriorul pensiunii. Cine nu-și dorește în zilele noastre o iarnă de poveste surprinsă în fotografii?

Ospitalitatea de la Cuib de Șoim 

Și pentru că ceea ce face diferența în orice călătorie sunt oamenii, ospitalitatea gazdelor din locurile în care ajungem joacă un rol important. 

Ce se întâmplă în culisele Cuibului de Șoim, înainte de a veni oaspeții? 

Ramona: Totul este curățat și dezinfectat, pentru a putea asigura o primire impecabilă. Curățenia este punctul nostru forte și ne bucurăm că acest lucru este observat de toți cei care ne trec pragul. Înainte de a sosi oaspeții, întreaga familie ia parte la aranjarea ultimelor detalii: Eu verific necesarul în băi și bucătării și las consumabile adiționale, soțul meu, Daniel, pregătește lemnele pentru foc și le lasă tăiate lângă unitățile de cazare, Petruța, fiica noastră, ne ajută cu distribuirea prosoapelor în camere, iar Adelin, fiul nostru e responsabil pentru aranjarea lemnelor în foișor. E o adevărată afacere de familie la propriu, făurită cu drag pentru toți cei care ne trec pragul. 

Cum întâmpinați oaspeții la pensiunea Cuib de Șoim?

Daniel: Fiecare grup este așteptat cu pălincă și vișinată făcute în Ardeal, pentru o întâmpinare călduroasă și tradițională. Apoi încep să pregătesc un preparat tradițional în zonă, care se consuma din moși strămoși, atât în casă, cât și când oamenii erau plecați la muncile agricole: pita picurată și clisa friptă. Traducere pentru zilele noastre: slow cooked food, format din pâine, slănină și ceapă. 

Ce apreciază cel mai mult la Cuib de Șoim cei care vă trec pragul?

Ramona: Curățenia, atenția la detalii, șemineele din fiecare cameră și bucătăria care e complet utilată și are inclusiv consumabile la îndemână (condimente, saci menajeri, etc). În plus, livingul generos și locul de luat masa încăpător sunt apreciate pentru că aduc oameni împreună. Și nu în ultimul rând, camerele spațioase și confortabile, aerul curat de munte și somnul odihnitor de care se bucură și cei care de regulă sunt extrem de matinali. Iar pe lângă asta, ne străduim în fiecare anotimp să avem spațiul decorat în concordanță cu acesta – de la flori, la dovleci sau brazi împodobiți, făurim ceva specific pentru fiecare anotimp în parte. 

iarnă de poveste - pensiunea cuib de șoim

Daniel: Un alt lucru foarte apreciat sunt îndrumările ce țin de trasee și itinerariile pe care le lăsăm scrise pentru fiecare grup care-și dorește puțin ghidaj pentru zilele în care sunt cazați la Pensiunea Cuib de Șoim. 

Iar în loc de încheiere, lăsăm câteva testimoniale ca să ne vorbească despre o iarnă de poveste petrecută la Pensiunea Cuib de Șoim de pe Valea Drăganului. 

Testimonial

“De vis. Recomand familiilor, copiii nu au cum sa se plictisească, mămicile pot sta la o poveste înăuntru pe leagăn și tăticii au jucăriile asigurate în imensul foișor. Minunat a fost. Cu siguranță ne întoarcem.  Lacul înghețat de vis pentru săniuș, derdeluș, patinaj. Camerele au paturi generoase unde chiar te poți odihni si nu ai nevoie de pat suplimentar (fără costuri ascunse). Proprietari primitori, foarte faini. Recomandam cu tot dragul” – Carmina Moldovan

La tine cum arată o iarnă de poveste? 

P.S. Dacă vrei să ajungi la Pensiunea Cuib de Șoim de pe Valea Drăganului, nu uita să-ți faci o rezervare din timp

Share: