Uneori cu gândul, alteori pe bune!  Ultima mea escapadă? –  San Marino, statul republică din cizma Europei.

Cum ajungi acolo?

E mare agitație în gara din Rimini, dar asta doar pentru că multe trenuri vin și pleacă zilnic din ea (chiar și atunci când căile ferate italiene sunt în grevă).  Ideea-i că odată ce ajungi acolo, tot ce trebuie să faci e să iei un autobus din fața gării spre destinația finală – simplu ca și cum ai spune: San Marino!

Ce să nu ratezi?

Străzile înguste și pline de viață ale orașului capitală, inundate de turiști, Piazza della Liberta și Primele două turnuri (La Rocca o Guaita și La Cesta o Fratta) de unde poți avea o imagine panoramică completă a celei mai vechi republici din lume. În zilele senine se pot vedea Marea Adriatică și țărmul Croației chiar, însă asta depinde mult de noroc. Nu în ultimul rând, magazinele de suveniruri: limoncello sau un vin din Muntele Titano pot fi niște cadouri frumoase și bineînțeles, specifice!

Ce mi-a plăcut?

Pe lângă locurile menționate mai sus care au într-adevăr un farmec aparte, vă recomand să vizitați și al treilea turn al orașului; Il Montale – un loc mult mai liniștit pentru că nu e deschis spre vizitare și puțini turiști aleg traseul respectiv. De asemenea, statuia dedicată victimelor bombardamentului din 1944, care se găsește lângă centrul de informare turistică, este de departe preferata mea datorită expresivității sale.

Ce m-a surprins?

  • Odată intrată pe Porta San Francesco am avut impresia că am ajuns într-o altă lume, dat fiind că întreg centru al orașului avea decoruri medievale și vuia de oameni îmbrăcați potrivit perioadei respective.
  • Numărul locurilor din oraș unde a doua limbă vorbită de comercianți, după italiană, era rusa, iar nu engleza.
  • Frumusețea priveliștilor oferite de turnurile orașului

Pe scurt, San Marino – cea mai veche Republică a lumii, este cu siguranță un loc ce merită văzut!
DSC_0009\ DSC_0014
DSC_0024
DSC_0087
DSC_0130
DSC_0191
DSC_0266
DSC_0271

Share: