20 de idei pentru a face economii la plata utilităților în 2019

Că-mi place să învăț nu-i ceva nou ce împărtășesc cu tine. Ce-i nou în schimb e lista din acest articol cu chestii ce mă ajută să economisesc în viața de om mare. Știi și tu, viața aceasta ce vine la pachet cu factura de gaz, cea de electricitate, factura pentru apa potabilă și așa mai departe. Așa că hai să vezi ce-am învățat în timp și cum poți reduce la rândul tău costurile acestor cheltuieli. Într-un an sigur pui bani de-o parte pentru un city break de 2-3 zile (din acela low cost, cum tot promovez și eu).

Din familie ne însușim involuntar fel și fel de lecții. Unele din ele sunt legate inclusiv de modul în care ne putem descurca în viața de adult. Mi-am pus mintea la contribuție pentru a veni cu cele care încă mai sunt aplicabile și azi. Uite ce-a ieșit:

  1. Nu umbla ziua cu lumina ar fi spus bunica. Adică atunci când avem lumină naturală, nu-i nevoie să aprindem becurile. Știu că pare evident, dar câteodată tocmai pentru că-s evidente anumite lucruri, nu le facem. 🙂
  2. Ia un bec de 60w, nu de 100w ar fi spus mama ce-l trimitea pe tata la magazin când se ardea câte un bec prin casă. Asta se aplică și azi. În ajutor ne vin în schimb becurile cu LED, care nu doar că au o putere mai mare, dar autonomia lor e de până la 10x mai mare comparat cu un bec incandescent. Consumul de energie e de până la 5x mai mic și le schimbăm mai rar.
  3. Lasă jos jaluzelele/trage draperiile să se răcorească ar spune mătușa mea. În miezul zilei când e cald și nu ești acasă, asigură-te că e întuneric în casă, iar seara sau noaptea, aerisește și lasă răcoarea să pătrundă în locuință. Uite așa nu mai e nevoie să folosești ventilatorul sau aparatul de aer condiționat în zilele toride.
  4. Oprește robinetul când te speli pe dinți, îmi spune soțul. Nu e nevoie de apă când ne spălăm efectiv, ci doar atunci când clătim cavitatea bucală.
  5. Du oala cu supă în cămară, c-oi pune-o când a hi rece în frigider zicea bunica. Motivul din spatele afirmației nu era că se strică mâncarea dacă-și schimbă brusc temperatura, ci că nu se suprasolicită frigiderul să răcească alimente fierbinți. Adică mai puțină energie consumată.
  6. Programează televizorul să se închidă automat dacă știi că adormi în timp ce te uiți la el. Asta am învățat-o de la tata. Altfel riști să se uite el la tine, pe banii tăi.
  7. Hai să ne luăm un termostat inteligent a zis soțul meu. Adică unul pe care să-l putem programa și pe care să-l controlăm folosind device-uri mobile. Astfel putem avea o temperatură mai scăzută setată în timpul zilei (15C de exemplu) și când suntem în drum spre casă putem porni termostatul de pe telefon, în așa fel încât să fie 21C când ajungem la apartmament.
  8. Pune mâncarea în caserole înainte s-o pui în frigider ar spune mătușa mea. Sau pune folie pe recipiente. Mai puțină umezeală în frigider înseamnă mai puțină energie ce trebuie consumată pentru a păstra temperatura și umiditatea aparatului cât mai optime.
  9. Scoate toate din priză spune mama de fiecare dată când se pleacă de acasă, în special pentru mai mult timp. Televizor, mașină de spălat rufe, aparat de cafea, cuptor cu microunde, router – tot ce-ți poți imagina. Totul consumă o anumită cantitate de curent chiar și când sunt oprite – ledurile electronicelor și eelctrocasnicelor nu sunt licurici ce zburdă veseli prin încăpere.
  10. Hai să curățăm aspiratorul spune soțul meu o dată la ceva timp. Și mașina de spălat rufe. Și filtrul de cafea. Și orice aparat din casă! Mentenanța periodică a electronicelor și electrocasnicelor e vitală pentru a le face să consume cât mai puțină energie. Aici intră inclusiv congelatorul ce trebuie dezgețat la intervale regulate de timp.
  11. Izolează! e îndemnul tatei care face tâmplărie (geamuri și uși). Unde se poate, să folosim ferestre și uși de calitate, cu două sau trei (ideal) rânduri de sticlă. Altfel, orice orificiu/zonă ce permite schimbul de energie e ideal să fie izolat.

O parte din lucrurile pe care le știu despre consumul redus de energie se datorează prietenilor și colegilor. Nici nu știi când mănânci de exemplu și se povestește la masă ceva ce rezultă a-ți fi extrem de folositor. Iată câteva exemple:

  1. Folosește un perlator pentru baterie pentru a economisi apa cu până la 60%. Adică un dispozitiv ce pare că cerne apa, fără a reduce din confortul necesar atunci când o folosești – la spălarea vaselor sau în alte situații.
  2. Spală hainele cu apă rece (30C). Se curăță extrem de bine, iar consumul de energie e mult redus (comparativ cu o spălare la 60C unde mașina e nevoie să dubleze temperatura apei).
  3. Drumuri lungi cu mașina, energie pentru dispozitivele ce se încarcă prin USB. Telefoane. E-readers. Baterii externe. orice! Mașina oricum produce energie în mers, așa că de ce să nu profiți și să-ți încarci mici dispozitive acolo?
  4. Electronice și electrocasnice din gama A (cu multe plusuri!). Acestea au cel mai redus consum de energie – dacă e să achiziționăm un obiect nou sau să schimbăm unul vechi, unul din criterii trebuie să fie energia.
  5. Becuri cu senzori pentru scări de bloc sau exteriorul caselor. Cu LED, desigur. Îmi aduc (cu groază!) aminte că mai demult, la scara blocului unde am crescut nu era bec. Apoi s-a pus unul la scara de lângă – acela și luminile de la magazinul non stop din colț erau tot timpul deschise. Bine că există senzori accesibili!

Și bineînțeles că sunt lucruri pe care le-am învățat pe cont propriu; vorba aceea: tot pățitu-i priceput.

  1. Stickere fosforescente în loc de lumină de veghe. Am avut asta în camera mea prin școala generală. Erau stele și planete pe tavan 🙂 Iar acest sistem solar propriu mă făcea să nu simt nevoia unei lămpi pornite în permanență în timpul nopții.
  2. Laptop în loc de desktop. Când am avut ocazia (adică atunci când am venit la facultate), am făcut upgrade la laptop. Nu pot spune că mi-au lipsit toate acele componente care ocupau n prize: monitor, unitate centrală, boxe, microfon, etc – toate erau individuale, interconectate și foloseau energie electrică!
  3. Duș în loc de apă multă într-o cadă. Tot când am început să pun și mai mult preț pe timpul meu și pe costul facturii de la apă am început să fac această schimbare.
  4. Pastele mănâncă sosul din cratiță până noi mâncăm câte o porție. Adică degeaba mă chinui să fierb pastele al dente și să fac un super sos – aragazul care durează până se răcește (și implicit vasul în care se află mâncarea), încurcă tare mult borcanele (a se citi planurile). Căldura reziduală de la aragaz sau cuptor poate fi folosită pentru ultimele minute în care ne propunem să finalizăm mâncarea.

Asta-i ce am învățat și ce folosesc constant pentru a reduce consumul de energie și resurse (și implicit costul facturilor). Dar mai sunt modalități și sigur ai și tu propriile trucuri (aștept să le aflu în rubrica de comentarii).

Dacă totuși vrei să descoperi și mai multe idei de a economisi energie, E.ON a lansat proiectul #EconomiiLaPuterea100 unde vei putea găsi sugestii practice în format video ce-ți pot ușura viața de om mare!

Share: