Ziua în care am învățat să trăiesc – recenzie

Îmi place mult să mă plimb prin librării. Mi se pare că-i o experiență similară cu o căutare de comori. Fără hartă de cele mai multe ori, dar cu aceeași bucurie imensă când găsești ceva neașteptat și frumos. Așa-i cartea despre care vreau să vă spun azi: Ziua în care am învățat să trăiesc.

Cu toții ne regăsim în povești. Ei bine, când în aceste povești descoperi principii de psihologie practică, integrate firesc într-un fir epic, ai în mână o carte pe care nu mai lași până ce nu o termini de citit.  Le jour où j’ai appris à vivre – acesta e titlul original al cărții, ea fiind scrisă de francezul Laurent Gounelle. Nu-l mai citisem. Nu auzisem nimic despre el ca scriitor.  Și totuși au fost două aspecte care m-au făcut să-i dau o șansă (binemenritată, dacă mă întrebi acum):

  1. Întrebarea: ”Și dacă totul ar începe azi?”. Pentru mine a fost un trigger ce m-a fascinat.
  2. Un fragment din Le Parisien despre această carte: ”O lecție despre fericire.” Și până la urmă cu toții avem nevoie să fim fericiți, nu-i așa?

Am învățat să trăiesc citind această carte?

Cartea-i despre bucurii mici și mari ale vieții. Despre căutare la modul general, dar despre regăsire a sinelui. Despre divintate, dar nu despre religie. E un îndemn frumos la a avea grijă de noi.  Și asta-mi doresc să vă urez la finalul acestei mici povești, indiferent dacă decideți sau nu să citiți cartea – să aveți grijă de voi!

Mai jos găsiți câteva fragmente din carte.

”Când obosim, corpul ne cere odihnă și creierul somn. Si noi, ce le dăm? O cafea!”

”Atunci când te lupți cu tine însuți, sigur unul dintre voi va pierde.”

”Viața are grijă adesea să ne transforme obsesiile în realitate. Lașii se tourturează singuri, cei care n-au încredere în ei înșiși eșuează, cei care se tem de a fi respinși sfârșesc prin a fi. Și atunci când, din nesiguranță vrem să controlăm totul, ei bine, nu controlăm nimic: încearcă să-ți controlezi nevasta, te va înșela cu siguranță. Poartă-te așa cu copiii, se vor răzvrăti. Fă același lucru cu un întreg popor și îți asiguri o revoluție.”

Dacă vrei mai multă inspirație când vine vorba de lecturi, îți recomand și următoarele titluri din lista cărților pe care le-am citit.

Share: