The art of being brilliant – recenzie

Sunt cărți care te duc în lumi magice, cărți ce te fac să visezi. Și mai sunt cărți care te ancorează în realitate. Și ulitma categorie pot să o împart așa: cele ce consider că nu merită citite, cele bune și cele care te pun la treabă. Adică genul acela de cărți care fac cât un curs/training. Exact așa e și The art of being brilliant – Arta de a fi genial scrisă de Andy Cope & Andy Whittaker.

Recunosc că m-a atras și intrigat titlul când am comandat-o, însă răsfoind-o mi-am dat seama că e una din acele cărți ce merită parcurse.

Despre ce e vorba în carte?

Dau din casă doar 3 idei ale cărții; restul sper să le descoperiți sau puteți să mă întrebați dacă vă doriți mai multe detalii. Ideea e simplă, unele lucruri prezentate sunt common sense. Da, acel lucru pe care-l uităm de cele mai multe ori.  Așadar, în carte veți găsi detalii despre:

  1. Alegerea de a fi pozitiv. (Super ușor de zis, doar că practica ne demonstrează contrariul).
  2. Responsabilitate personală.
  3. Reziliență

Nu în ultimul rând, toate exemplele sunt personale (din viața autorilor majoritatea). Asta m-a făcut să relaționez ușor cu ele. În plus, provocările din carte chiar au sens și merită acordat timpul necesar pentru a le face.

Ce e brilliant la această carte?

  1. Cuprinsul – e compus dintr-un timeline ilustrat. Ușor de urmărit și captivant încă de la primele pagini.
  2. Ilustrațiile – cartea e plină de stick men și stick women. Atât de simplu și de efect.
  3. Limbajul – extrem de natural, jovial și ușor de înțeles. (Paranteză: uneori chiar și cele mai complicate concepte pot fi explicate cu cele mai simple cuvinte). Închid paranteza.
  4. Citatele – e plin de ele prin carte și au legătură cu ce se întâmplă în fiecare capitol. Le văd ca niște ancore care transmit următorul mesaj: hey, și alți oameni văd lucrurile în acest mod!
  5. Exercițiile – cartea aceasta nu doar îți pune întrebări. Nu domnule sau doamnă! Te provocă să răspunzi la ele direct pe paginile ei (ai loc dedicat pentru a face asta).
  6. Sumarul de la final.
  7. Cărți recomandate pentru cei care doresc să aprofundeze diverse concepte.

Ce zici de un astfel de volum?

P.S. Cam atât de mult mi-a plăcut cartea, e plină de post its!

 

Share: