SheZen – despre pictura intuitivă cu Alexandra Muscalu

A trecut ceva timp de când nu v-am mai prezentat povești care să vă inspire. Așa că e timpul să vă așezați confortabil, să vă luați ceva cald de băut și să vă lăsăți învăluiți de artă și frumos. Doar atât vă spun: vom descoperi un nou concept numit SheZen.

Să facem cunoștință cu Alexandra

Bună! Numele meu este Alexandra Muscalu, sunt pasionată de tot ce înseamnă frumos, culoare și artă. Sunt soție și mamă, iubesc animalele, îmi place să călătoresc și să citesc.

Sunt senior graphic designer, ajut companii să crească și creez identitatea vizuală de la A la Z încă din 2010. Sunt pasionată și obsedată de fotografie și învăț oameni mari să picteze chiar dacă țin pentru prima oară în mână o pensulă. Sunt o persoană blândă, creativă și iubitoare. Îmi place să ascult, să ajut, să creez. Tot ceea ce fac, fac din pasiune și din iubire.

De la fotografie la pictură și design grafic – Care e parcursul tău profesional?
Am început să pictez de mică, din momentul în care mi-au dat ai mei o pensulă în mână – de fapt, cred că la început au fost cariocile. Pot spune că pictez, colorez, desenez încă de la câțiva anișori. Practic de când mă știu.

Primul job în zona artistică a fost să predau pictura unor copii de la o grădiniță din București când aveam in jur de 20 de ani.

Când vine vorba de fotografie, țin minte că în toate concediile pe care le petreceam cu părinții, le ceream aparatul să fac eu fotografiile (pe atunci nu erau aparat digitale, ci aveam un aparat cu film. Așa că făceam 12/24 de fotografii pe care le vedeam abia când ajungeam acasă, după ce le developam). Primul meu aparat foto l-am avut la 10 sau 11 ani – era de unică folosință și avea film; în timp am ajuns să am un aparat full frame.

Adevărul e că designul a început ca o necesitate financiară. Îmi era mai greu să câștig de pe urma fotografiei sau a picturii, așa că prietenul meu din urma cu 14 ani – actualul soț – m-a sfătuit să învăț programe de editare, în ideea că și grafica este o formă de pictură pe calculator. M-au fascinat vorbele lui și în doar 2 luni am învățat Corel Draw. Apoi au urmat și altele: Photoshop, Illustrator, Lightroom etc.

Cel mai mult îmi place cand aceste activități pe care le desfășor se combină unele cu altele: de exemplu când fotografiez un tablou creat de mine, din care creez apoi o ilustrație digitală.

Spune-ne despre proiectele pe care le desfășori acum?
Am în desfășurare mai multe proiecte, dar cel mai mare din acest moment este SheZen, cu și despre pictură. Sunt cursuri de pictură intuitivă sau dezvoltare personala prin artă, cum mai îmi place să le numesc. Pe lângă acestea mai sunt bineînțeles proiectele de fotografie și grafică.

De unde îți iei energia și care e sursă creativității tale?
Energia mi-o iau din entuziasmul de a crea, de a nu sta pe loc, de a fi mereu în mișcare, de a veni cu ceva nou. Cred că sursă creativității mele este undeva în interiorul meu, este o energie plină de culoare care sclipește mereu, iar uneori strălucește tare, tare de tot și atunci trebuie ascultată.

Să descoperim SheZen

Cum s-a născut ideea de SheZen?
Spuneam că prin 2010 am predat pictura unor copii de la o grădiniță din București. Acolo m-am îndrăgostit de a da mai departe ceea ce știu. Am realizat că intuiția și creativitatea sunt la ordinea zilei la copii. Din păcate, noi ca adulți, datorită stresului și agitației în care trăim, pierdem din creativitate și uităm să ne mai ascultăm intuiția. Așa că am conceput SheZen din dorința de a învăța oameni mari să creeze iar, cum făceam când eram mici: fără prejudecăți, fără să fim criticați, doar să pictăm de dragul de a picta. Iar SheZen nu este altceva decât un curs de pictură pentru dezvoltarea creativității, a intuiției, pentru relaxare și dezvoltare personală.

SheZen – pictura intuitivă: ce este și cui se adresează acest concept?
Pictura intuitivă reprezintă cea mai buna modalitate de a scăpa de stres, de a-ți depăși limitele, de a ieși din zona de confort, de a-ți dezvolta creativitatea și de a învăța să îți asculți intuiția. Aceasta este o practica puternică, spirituală și creativă. În plus, este o modalitate de a te (re)descoperi și de a-ți restabili echilibrul minte, corp și spirit.
Pictura intuitivă este un proces creativ, este expresia ființei noastre, sensibilitatea firii omenești accesibilă oricărui pictor.

Fie că este vorba de începători care mânuiesc pentru prima dată o pensulă în căutarea unui imbold puternic la începutul cărării lor creative sau că este vorba de pictori profesioniști ce își doresc o noua perspectivă, pictura intuitivă se adresează oricărei persoane.

Abordarea cu  mult curaj a provocărilor procesului de pictură îți îmbunătățește imaginația, curajul, încrederea și intuiția. În plus, un lucru extrem de important este că poate participa absolut oricine, chiar daca este pentru prima oara când ține în mână o pensulă.

Ai avut mentori care te-au ghidat sau persoane care te-au inspirat pentru a pune în practică conceptul SheZen?
Am avut mulți mentori din sfera artei, profesori de la facultatea de arte și artiști de la care am învățat tehnici de pictură, de la natura statică și peisaje, până la crochiuri de modă.
De asemenea, am urmat și multe cursuri online de pictură pe diverse teme. Toate la un loc, plus dorința de a ajuta, a dezvolta și cea de a crea artă stau la baza conceptului SheZen.

Ce aduce nou SheZen comparativ cu alte ateliere de pictură?

Cursul de pictură intuitivă SheZen este diferit de cursuri de pictură „standard”, unde învățăm anumite tehnici, proceduri cu diferite materiale de pictură. Aici important este procesul, nu rezultatul. Așa că învățăm să ne relaxam, să scăpam de cuvântul „trebuie”, să ieșim din zona noastră de confort și să ne ascultăm intuiția.

Ce se întâmplă pe parcursul celor patru ore ale cursului?
Încurajați de energia pozitivă și de sfaturile blânde, participanții se relaxează, scapă de blocaje, temeri și frustrări, descoperind în același timp lucruri noi despre ei. Părerile lor pot fi văzute pe pagina de testimoniale SheZen.

Pentru mine este mai mult decât minunat să văd transformarea participanților. Iubesc să îi privesc cum se dezvoltă, cum descoperă, curiozitatea de care dau dovadă și curajul din ochii lor. Participanții trec prin diverse emoții, iar asta se vede inclusiv prin culorile pe care le aleg și cum curge energia din ei pe pânză.

Care-s cele mai faine lucruri pe care le descoperă participanții la un curs SheZen?
Ți-am citit întrebarea și m-am hotărât să îi întreb. Așa că, iată ce mi-au scris câțiva dintre cursanți:

  • „Bucuria și emoția cu care reușește Alexandra să transmită ceea ce face pictura intuitivă din noi.”
  • „Am fost încântată de libertatea pe care o are cursantul în a-și alege tehnica, metodele și culorile cu care lucrează. Nu există restricțiile pe care le-am găsit la alte cursuri sau workshopuri, obligații de genul „faci așa că așa e bine”. M-am simțit minunat să mă manifest așa cum mi-am dorit.”
  • „Zâmbete, culori, oameni faini, pe mine!”
  • „Am descoperit frumosul și creativitatea din interiorul meu atunci când m-am lăsat dus de intuiție mai mult decât mă așteptam. Pentru mine e un fel de meditație când desenez sau pictez; simțurile și intuiția mă poartă într-o lume frumoasă care îmi dă satisfacții, cu atât mai mult dacă aduc și un zâmbet pe buzele cuiva care privește ulterior :).”
  • „Am descoperit creativitatea din sinele meu autentic, nesupus la reguli și tehnici.”
  • „Depășirea barierei mentale că „nu sunt creativă, nu pot sau nu știu să pictez”. Iar de aici multe culori și forme se nasc și ramai impresionat de descoperirea propriei tale creații. Stai față în față cu alegerile tale: culori, forme, momentul în care te oprești, momentul în care o iei de la capăt fără să existe nicio repercusiune. Fascinant!”

Cum te pregătești pentru un curs SheZen?
Înainte de curs pregătesc pentru fiecare participant niște mici tablouri cu câte o intenție scrisă pe acestea, pe care le dăruiesc la curs. Le pun pe scaun cu fața în jos, iar ei aleg locul unde vor sta, fără să știe ce ascunde tabloul lor. Îmi place să îi surprind astfel și cred că descoperă astfel ceea ce au nevoie pentru curs.

Cum te simți la finalul unui curs SheZen?
Mă simt fericită, bucuroasă, împlinită, satisfăcută de realizarea mea și mai ales de realizările lor. Mai mult, aș putea spune că sunt împăcată, liniștită, zen.

Ai avut provocări de-a lungul timpului cu proiectul SheZen? Cum le-ai depășit?
Pur și simplu văd provocările ca pe situații normale, ce sunt benefice să se întâmple într-un anumit moment. Acestea pot face să se deschidă uși ce duc la oportunități și lucruri mai benefice. Cum am trecut peste ele? Cu perseverență!

Spune-ne câte ceva despre perspectivele de viitor ale proiectului SHeZen.
Avem multe, însă un sumar ar fi următorul:

  • SheZenTribe: interviuri cu persoane pasionate de artă, culoare, dezvoltare personală, ca să facem auzită și povestea lor. De la pasionați de yoga, fotografie, pictură și până la scris sau muzică.
  • Cursurile de pictură intuitivă, precum și o variație a acestora: workshopuri de dezvoltare personală prin pictură.

Toate detaliile despre evenimentele următoare și activitățile pe care le desfășurăm, precum și materialele (creative pe care le realizez sunt disponibile pe site

Alexandra, ce gânduri vrei să le transmiți cititorilor în încheiere?
Le mulțumesc că au stat la povești cu noi și că mi-au savurat povestea până în punctul acesta. Sunt extrem de recunoscătoare și sunt convinsă că drumurile ni se vor intersecta în momentul în care va fi benefic.

Bineînțeles, putem păstra legătura! Mă găsiți online pe Facebook, instagram și YouTube.

Ce părere ai despre pictura intuitivă? Ți-ar plăcea să participi la un astfel de curs și să descoperi ce te îndeamnă intuiția să pui pe pânză?

Share: