Sa fi fost doar o coincidenta?

Fulgere terifiante spinteca vazduhul. Vantul suiera pe la ferestre. Lumina din incapere palpaie, gata sa se stinga.  Intre cartile ingalbenite de timp, Magul rasfoieste cu atentie Marea Carte. Deodata, printr-un scartait prelung, usa se deschide, lasand sa se vada chipul palid al unui tanar.

Intorcand clepsidra, magul isi ridica alene privirea din pergament si privindu-l patrunzator ii spune:

Stiam ca te vei intoarce! In fond toate lucrurile din acest univers se intorc la originile lor. Tacu o clipa, apoi continua: stiu ca voua, muritorilor de rand, va e greu sa intelegeti acest lucru, dar ia aminte la cuvintele mele.

Acestea fiind spuse, Magul isi pleca ochii inapoi in carte, dar o inchise dupa un moment, o aseaza la locul sau de merit, in mijlocul camerei, pe masa de aur increstata cu mii de rubine, safire si smaralde. Apoi, se duse la un raft, lua o carte invelita in piele neagra, nici prea mare, nici prea mica, dar care se vedea ca era foarte importanta (cel putin pentru acel tanar, pentru ca la vederea ei a incremenit).

Desi alb ca varul, tanarul gasi in el puterea de a pune o intrebare:

A venit deja timpul?

Timpul..?! Timpul nu vine si nici nu pleaca, ci se scurge. Se scurge intr-o singura directie, din cate stiai tu. Dar iata ca eu ti-am demonstrat contrariul de cand ai ajuns aici, aici unde se intalneste trecutul cu viitorul si totusi aceste momente nu se numesc „prezent”, din contra, este ceva complet diferit de acel rastimp.

Tanarul nu stiu ce sa spuna la aceste cuvinte, asa ca tacu, dar Magul rupse tacerea:

Ai avut dreptate insa, intr-un fel, caci stiu la ce te-ai referit… da, e timpul… ia-ti ramas bun de la acest vis, caci asta ti se va parea odata ajuns inapoi in lumea ta, un vis.

Dar magule, mai vreau sa raman! Te implor …

Stii bine ca de acum inainte ne vom intalni in fiecare an, in aceeasi zi, la aceeasi ora. Insa acum e timpul sa pleci, astfel iti vei pierde acest privilegiu. Ramas bun!

Ramas bun!

Insa aceste ultime cuvinte se auzira doar ca si un ecou, deorece Magul deschise cartea care tocmai o luase de pe raft, iar tanarul cu fata palida parca fu absorbit in ea. Totul se invartea ametitor de repede, astfel ca tanarul isi pierdu constiinta.

La scurt timp suna alarma. Era 6 si 6 minute. Tanarul se trezi foarte speriat! Sa fi fost doar un vis? Nu avea de unde sti pentru moment, decat daca… daca va astepta un an. Se resemna cu acest gand si intra in cotidianul zilei care tocmai incepuse. Totusi ceva nu era in regula: alarma sunase la 6 si 6 minute, desi era setata pentru 6 si un sfert. Sa fi fost doar o coincidenta?

Share: