Psihologie – an I, sem I. Ce am învățat fain?

În vara lui 2018 m-am înscris la psihologie – licență- și adevăru-i că nici nu știu când și cum a trecut timpul. Dar s-a dus demult primul semestru și vreau să împărtășesc cu voi cele mai faine lucruri pe care le-am învățat.

Disclaimer: Nu e un articol despre procesul de admitere la UBB Cluj-Napoca și nici despre motivația de a studia la ID sau de a mă înscrie la o a doua facultate. Vorbim strict despre materiile parcurse în primele luni și ce mi s-a părut interesant în momentul în care le-am studiat. Așa că, hai să-ncepem!

Introducere în psihologie

Psihologia e o știință și a apărut ca atare la finalul secolului XIX. De-a lungul timpului, s-au făcut fel și fel de experimente (cu ajutorul animalelor și al oamenilor) pentru a dovedi concepte psihologice.

Aici am studiat controversa ereditate-mediu (capacitățile umane sunt înnăscute sau dobândite pe parcursul vieții?), precum și o mulțime de perspective prin care este privită psihologia. Dintre ele amintesc: behaviorismul, psihanaliza, psihologia cognitivă, etc. De asemenea, am studiat somnul și visele, senzațiile, percepțiile și memoria (procesul de memorare, sau cum reținem/stocăm informații).

În procesul de învățare mi-au fost de mare ajutor sesiunile video de la crash course despre psihologie, pe care le recomand cu drag. De fapt, la multe materii m-am documentat cu ajutorul surselor video, așa că voi pune și alte linkuri similare în articol.

Psihologie experiemntală și analiza datelor

Statistică pe scurt. Și dacă te întrebi ce treabă are statistica cu psihologia, recitește ce am scris cu câteva paragrafe mai sus. Știință! Adică pe parcursul inițierii în psihologie ai de învățat, citit și cercetat la rândul rău. Așa că e nevoie să poți interpreta datele pe care le colectezi, iar soluția e simplă: statistică.

Aici înveți să faci chestionare și diverse alte formulare ce te ajută în cercetare. Apoi treci la pasul următor – detalii despre cum și cui aplici aceste chestionare. Iar la final începe statistica, din momentul în care ai datele. Înveți să calculezi/deduci fel și fel de coeficienți, corelații și distribuții, precum și modul în care pot fi interpretate acestea.

Introducere în neuroștiințe

Una din materiile care m-a surprins cel mai mult (în mod plăcut)! Am fost pur și simplu fascinată de cât de multe a reușit omul să descifreze când vine vorba de modul în care funcționează creierul și sistemul nostru nervos!

Am învățat despre modul în care interacționează neuronii și cum se transmite informația la creier, organele receptoare (de simț) și modul în care percem tot ceea ce avem în jur sau modul în care sunt distribuite responsabilitățile în creier (da, creierul e împărțit în mai multe zone și fiecare știe foarte bine ce are de făcut). Sunt extrem de complexe neuroștiințele, dar pentru o introducere și niște animații foarte explicite, puteti să vă uitați la acest curs.

Genetica comportamentului uman

Singura genetică pe care o știam era cea din clasa a IX-a. Habar n-aveam câte mai am de învățat. Da, se revizuiesc legile și bolile mendeliene, însă nivelul de detaliu este mult mai mare. Apoi se dezvoltă mult noțiunile legate de ADN (acid dezoxiribonucleic) și ARN (acid ribonucleic), care sunt rolurile acestora și cum se deosebesc.

Ideea e că fiecare avem un cod/material genetic pe care îl moștenim atât de la mamă, cât și de la tată. La genetică înveți despre cum se transmit unele trăsături, în funcție de caracteristicile acestora. Și bineînțeles, pentru că totul se întâmplă la nivel celular sau microcelular, înveți despre celule și modul de diviziune al acestora. Pentru genetică 1o1 poți consulta aceste materiale video.

Sociologie generală

Unul din opționalele alese în primul semestru a fost sociologia (vs logica). Aici înveți despre sociologie ca știință socială, sociologi și impactul acestora de-a lungul timpului și concepte sociologice. Această știință își propune să trateze subiecte precum: funcții și disfuncții ale familiei, populațiile și dinamica acestora, roluri și statuturi în societate, configurațiile organizațiilor sau comunicarea către mase.

Etică aplicată în psihologie

Un curs atât de frumos! Cred că ar merita la orice disciplină studierea eticii, într-un context aplicat. Acesta este un alt opțional disponibi în primul semestru (vs informatică aplicată).

Am abordat aici teme controversate și le-am dezbătut având mereu etica în minte. De la bioameliorare, la love machine (mașină a dragostei). De la relația cu lumea vie (natură), la pornografie și care este impactul acesteia în societate. De la virtuți etice, la etica mediului. De la eutanasiere, la substanțe psihoactive și efectele acestora. Totul într-un mod calm, cald și cu multă deschidere. O scurtă introducere în etică găsești aici.

În loc de concluzii

Finalul părții întâi sau a primului semestru. Mi-am dat seama în timp ce scriam cât de dificil e să sintetizez multă informație în cuvinte puține. Sper că artiolul să vă ajute să vă faceți o idee cu ce se mânăncă primul semestru de la psihologie.

Dacă vreti bibliografie de specialitate pentru una sau mai multe din materiile prezentate, lăsați-mi un comentariu la acest articol. Și dacă știți pe cineva cui i-ar fi utile aceste informații, puteți să dați share articolului!

Share: