Casa perfectă – între mit și realitate

Se ia peisajul de mai jos, în întregime. Se găsește un loc care în timp va deveni acasă (a se citi casa perfectă pentru fiecare din noi). Se dorește ca imaginea naturii să fie la fel de spectaculoasă și peste 30 de ani. Să înceapă povestea!

photo credit: Etienne Delorieux (unsplash)

Epoca vitezei se împletește cu visele unor generații. Facem parte din cei care își permit să viseze, să lase gândurile să zburde, în ideea că poate cândva, rodul imaginației va deveni realitate. Până la urmă, ce ne oprește? Mai mult, dacă vsele noastre sunt aripi, tot progresul tehnologic din jurul nostru este un adevărat curs de zbor. Ar fi păcat să nu profităm de această oportunitate, nu-i așa?

Casa visurilor noastre

Cred că fiecare îți dorește o casă de vis. Pentru noi e așa: într-un loc cu aer curat. Fără prea multe alte case în jur – a se citi în raza vizuală (deloc dacă se poate). Cu o priveliște superbă. Dealuri. Munte. Pădure. Orice, natură să fie!

Și apoi, să mai fie și deșteaptă. Să consume puțin. Adică să nu ne trezim cu facturi la electricitate de țșpe milioane (vorba asta e de când cu leii vechi, so please bear with me). Să fie prietenoasă cu natura. Cum ziceam, vrem să vedem aceleași peisaje superbe de care ne-am îndrăgostit și peste 30 de ani. Să fie plină de tehnologie, însă integrată într-un mod natural în întregul peisaj. Și să fie scalabilă toată treaba asta. Nu la modul de a-i mai adăuga un etaj când vrem, ci să putem integra tehnologiile care vor apărea în timp și beneficiile acestora (câtă vreme vor fi eco-friendly – adică prietenoase cu mediul înconjurător).

Cum trăiești în casa perfectă?

Încălzirea

Îmi plac locurile calde. Probabil și pentru că am crescut într-un apartament situat la parterul unui bloc, pe colț, unde era în permanență frig (chit că aveam centrala setată pe 23 grade). Așadar, în casa perfectă căldura nu e o problemă. Panourile solare amplasate pe acoperiș rezolvă acest aspect. În plus, când nu încălzesc apa, acestea produc energie electrică ce este înmagazinată pentru momentul în care va fi folosită.

Fiecare încăpere are încălzire în pardoseală, iar aceasta poate fi controlată cu un smartphone, în funcție de set-up. De exemplu, sufrageria poate fi programată să se încălzească la 23 de grade când un smartphone cu care este conectată se află pe o rază de 1km. Pe de altă parte, dormitorul care este conectat cu același smartphone se poate încălzi la 20 de grade, pregătind camera cu temperatura perfectă pentru somn.

Totul este extrem de eficient, mai ales că întreaga casă are un sistem de izolație bazat pe camere de aer. Oxigenul din ele nu dăunează mediului, iar noua tehnologie duce la pierderi de căldură apropiate de zero. Fain mai e când visele devin realitate!

Electricitatea

Menționasem mai devreme de panourile solare ce pot produce și curent electric. Dar asta nu-i tot. Mai e o schemă faină de tot, vorba vine. Casa are în grădină trei eoliene, care produc suficient curent pentru întreaga locuință. Dacă te gândești că suntem pe plus cu energia electrică, ai dreptate – așa este. Chiar dacă totul în aceată casă este electric, eolienele fac față cu brio.

Sistemele inteligente

Pe lângă sistemul inteligent care personalizează temperatura în casă în funcție de utilizator, locuința mai are câteva sisteme deștepte.

Unul dintre acestea e setarea umidității în camere, în funcție de preferințele celor ce locuiesc în ea. Din nou, totul poate fi setat cu ajutorul unui smartphone. Ventilația specială de care dispune face ca tot timpul să fie adus aer proaspăt în casă, filtrând microparticulele de praf și păstrând umiditatea dorită.

De asemenea, are un comportament în care un robot selectează deșeurile și le depozitează în recipiente diferite. Pe cele biodegradabile le pune la fermentat pentru a fi transformate în compost (folosit în propria grădină – deși, la ce trecere are, putem să-l și vindem), iar cele reciclate le ducem săptămânal la punctele de reciclare.

Curtea în care avem gazon are implementați senzori de temperatură și umiditate și sunt integrați cu sistemul central al casei, care cunoaște prognoza meteo. În funcție de acești factori, se pornește irigarea când este nevoie.

Și pentru că am menționat acel sistem central care facilitează întreaga comunicare între toate dispozitivele din casă, n-aș vrea să închei fără a menționa sistemul de securitate Ninja x8 PRO, care păstrează întregul sistem sigur și îl ferește de atacuri cibernetice sau fel și fel de malware.

Casa perfectă – de la vis la realitate

Sper că nu ți se pare SF tot ce am spus până acum. Nu-s deloc departe de adevăr, să știi. Mai ales, că au apărut casele cu consum aproape zero (nZEB – near zero energy building). Adică există acum, inclusiv în România și ne putem construi fiecare câte una.

logo aia proiect competitie de blogging creativ madalina pintea blog
superblog 2019

Dacă vrei și tu o casa eficienta energetic, primul pas e să apelezi la o companie specializată care te poate ajuta în acest sens. Aceasta va face în primul rând o serie de teste de modelare energetică. În cazul în care rezultatele acestora sunt favorabile și sunt îndeplinite toate condițiile stricte de realizare a casei active, se poate trece la stadiul următor, anume realizarea unui proiect de casa.

Bineînțeles, îți faci griji legate de costuri și ești perfect îndreptățit. Până la urmă, cine nu și-ar face? Mai ales în contextul climatului economic actual, care e extrem de instabil. Dar să nu intrăm în acest subiect. Legat de prețuri, în baza proiectului, tot compania cu care vei lucra îți va da detalii. Însă ce pot să îți spun, e că o casă activă o poți privi ca pe o investiție. Pentru că din punct de vedere al cheltuielilor, este de 10 ori mai ieftină decât o casă pasivă (una normală dacă vrei). Cu o casă activă, în 12-18 ani se poate scoate întreaga investiție. Pont, nu-i așa? Și uite că-i doar puțin de la vise la realitate, așa că hai să îndrăznim și să construim având viitorul în gând și o lume frumoasă și vie în suflet.

Articol scris cu drag pentru competiția de blogging creativ Spring Superblog 2019.

Share: