“ Dragii mei tineri, voi sunti in floare varstei; traiti-va tineretea, e a voastra si trebuie sa o traiti inainte de a fi pre tarziu dar in limitele decentei si ale bunei cuviinte; nu va imaginati cat este de placut sa-ti traiesti tineretea fara ca mai tarziu sa-ti fie rusine sau sa-ti para rau de faptele pe care le-ai facut.
Dragii mei, pastrati-va sanantea sufletului asa cum tineti cel putin la sanatatea trupului vostru, invatati-va ianinte de toate sa aveti spirit de discernamant, de a deosebi intre bine si rau, intre sanatos si nesanatos, intre folositor si nefolositor, este inceputul intelepciuni voasre de tineri.
Este in firea lucrurilor ca un tanar sa fie curios. Fiti curiosi, cat se poate de curiosi in stiinta voastra, in setea voastra de carte, in setea voastra de educatie, fiecare unde-l trage inima, dar nu lasati curiozitatea sa umble acolo unde este primejdie. Oricat vei fi de curios, nu-ti pune mana intr-un cuib de vipere. La varsta frageda va pandesc anumite primejdii;  lipsa de discernamant, curiozitatea nesabuita, viciile care se infiltreaza incetul cu incetul.
Dragii mei vine o vreme cand incepi sa bagi de seamana ca ai mers prea departe si ca trebuie sa te opresti, dar vreau acum sa va spun un singur lucru: din ce in ce mai mult se dau semnale de alarma in tara noastra ca tineri incep sa devina toxicomani, sa fie consumatori de droguri, tineti minte de la mine: din orice dependenta si din orice viciu exista o cale de intoarcere, insa de la consumul de droguri nu exista cale de intoarcere, opriti-va curiozitatea la pragul acestui mare pericol al vietii voastre sociale.
Este un indemn pe care ni-l cer si vremurile de astazi in care in special tineretul este chemat la superficialitate, la viata usoara, la viata lipsita de preocupari stabile si serioase. Se vorbeste de un tineret debusolat ,care nu are nici un fel de ideal care nu poate sa isi faca un plan. Ei bine iubitii mei tineri, scuturati-va de aceasta superficialitate, de aceasta comoditatea a vieti si patrundeti in fiinta voastra launtrica va va prinde bine si acum, dar mai ales va va prinde mai cu seamana mai tarziu, atunci cand va vor veni batranetiile si veti simpti ca sfarsitul e aprope si veti privi in urma si veti constata ca Dumnezeu v-a facut viata cat pasul intr-o palma si ca nu ati realizat mare lucru in urma voastra. Dar daca va veti cunoaste fiinta intreaga in adancul ei, atunci va puteti cladi o viata puternica, solida, rodnica, si atunci, catre sfarsitul vietii, veti putea sa va apropiati , nu de neant, ci de Imparatia lui Dumnezeu, cu gandul ca v-ati implinit misiunea si v-ati trait cu adevarat viata care trebuia traita si care este una singura. ”

Cuvant catre tineri – I.P.S. Bartolomeu Anania

Acum suntem tineri, dar va veni vremea cand poate vom cere de la viata un anotimp, un an, un timp…

Totusi nu trebuie sa uitam ca cea mai mare tragedie a vietii nu este moartea, ci ceea ce moare in noi cat inca traim, asa ca suntem „datori” sa ne bucuram de viata, si sa o traim din plin!

P.S. Si tinand cont ca azi sunt Dragobetele, va doresc multa fericire si impliniri tuturor!
>:D<

Share: