3 lecții învățate din interviuri
Vine un moment în viața tuturor când terminăm școala (indiferent că ne referim la liceu, facultate, masterat, doctorat, etc) și ne începem viața de adult. Mă refer la acea mult așteptată viață de ”om mare” la care poate visăm de când suntem mici. Ca orice om mare vrem și noi un job și inevitabil ajungem la un interviul care urmează să ne decidă soarta într-un fel sau altul. Experiențele cu anagajatorii în cadrul unui interviu pot fi fel și fel. În continuare îmi doresc să împărtășesc cu tine trei lecții importante pe care le-am învățat.
1. Nosce te ipsum!
În corporații, după ce treci de interviul nr. 1, ajungi să fii chemat la interviul nr. 2 și tot așa. Cu alte cuvinte, bucuria terminării rundei 1 ține puțin pentru că urmează runda 2. Cred că am să-mi aduc mereu aminte următorul episod. Eram într-o sală de ședință cu persoana care mă intervieva – o doamnă care denota siguranță prin tot ceea ce făcea. După multe întrebări referitoare la job, la care am răspuns foarte degajat, mi-a fost adresată o ultimă întrebare:
– Care crezi că este cel mai mare defect al tău?
– Pun prea mult suflet în ceea ce fac, am răspuns după ce am stat pe gânduri câteva secunde.
– Ai grijă, mi-a răspuns, acesta nu este un defect. Răspunsul la aceste întrebări trebuie bine cântărit înainte, și singurul mod în care poți face asta este să te cunoști pe tine însuți.
Am plecat de la interviul acela cu promisiunea că nu am să mai ajung în situații similare și că am să fac o prioritate din a mă cunoaște, exact așa cum sunt. Angajatorii sunt interesați de punctele noastre forte, dar și de cele slabe și merită să ne uităm în oglindă înainte de o întrevedere cu ei.
2. Chiar vrei job-ul ăla?!
OK, înțeleg că vrei un job, dar chiar vrei job-ul ăla pentru care te pregăteți să mergi la interviu? Știu că e important să începi de undeva, dar chiar ai putea să îți irosești talentul făcând ceva ce nu-ți place?
Lecția pe care am învățat-o e următoarea: vestea bună și vestea proastă în același timp e că-i destul de dificil să obții un job pe care nu ți-l dorești cu adevărat. Așa că n-ai motive să fii trist dacă ai pățit-o. Ești cu un pas mai aproape să faci ceea ce ți se potrivește și îți dorești.
3. Presiunea schimbă regulile jocului
Interviul poate fi o discuție foarte relaxată, dar poate consta și dintr-o probă contra cronometru în care trebuie să dovedești ce știi. Presiunea schimbă regulile jocului, fie că vorbim de timp sau de alte constrângeri. Recomandarea mea e să mergi la un interviu cu mintea deschisă, pregătit pentru orice (inclusiv pentru a fi scos din zona ta de confort!)
Leave a Comment