Mi s-a cerut, sub un oarecare pretext, sa ma adresez poporului din care faci tu parte; fie ca esti chinez, japonez, coreean sau altul, cu conditia sa va lege acelasi lucru: orientalitatea si regiunea geografica pe care o ocupati, adica extremitatea estica a Asiei.  Mai exact, cerinta era urmatoarea : „Redacteaza o scrisoare pentru popoarele orientale in care sa conturezi trasaturile poporului roman ca un mix intre Orient si Occident.” Dar mi-am pus urmatoarea intrebare: „Cum sa ma adresez printr-o simpla scrisoare unui popor intreg, sau mai bine spus, mai multor popoare?”

Prin urmare, am decis sa aleg urmatorul caz particular:  ma intalnesc cu un oriental, care este dornic sa afle mai multe despre nationalitatea mea si despre caracterul si personalitatea romanilor si a poporului roman. Trebuie mentionat ca respectivul este reporter la un post de televiziune celebru in tara sa (nu dam numele pentru a nu face reclama), iar reportajul este foarte bine realizat si cotat astfel ca intreaga informatie ajunge sa fie receptionata si de popoarele invecinate!

La intrebarea: „Cum este romanul?”, am raspuns asa:

„Romanul este simplu in complexitatea sa! Este ca un bulgare de zapada care s-a rostogolit incontinuu dinspre est spre vest si invers, acumuland omat atat dintr-o extrema cat si din cealalta – iar in cele din urma s-a stabilizat undeva la mijloc. Dar sa nu credeti ca ascensiunea lui a durat doar atat – nu! El creste si azi datorita vantului care odata aduce fulgi din Orient, odata din Occident. Cu alte cuvinte, ne caracterizeaza cand spiritul contemplativ, cand cel pragmatic, pasivitatea si activitatea deopotriva, ne rugam sacrului pentru ca mai apoi sa cadem in profan, suntem carmuiti despotic in democratie, si nu in ultimul rand, in individualismul nostru formam un colectiv. Suntem un paradox si ne asumam ceea ce suntem – in fond asta ne confera unicitate.

Nu ne laudam ca suntem poporul perfect, avem calitati, avem si defecte; atat de la orientali cat si de la occidentali am acumulat si bune si rele. Dar nu trebuie sa uitam ca suntem incomparabili, ne adaptam la orice, stim sa facem haz de necaz, suntem deschisi, versatili, toleranti, avem stari contrastante cu alte cuvinte… uneori ne domina ceea ce simtim, alteori ceea ce gandim. Pentru noi ceva poate fi si alb si negru in acelasi timp (acum sa nu credeti ca mereu e asa, dar ni se mai intampla si noi o recunoastem! – sa nu uitam ca suntem un mix!).”

Si in timp ce bulgarele de zapada creste, povestea lui (de fapt, povestea noastra) a ajuns la toate popoarele orientale.

Misiune indeplinita!

P.S. Stiu ca mi s-a cerut sa realizez o scrisoare, dar sunt balcanica, prin urmare ma adaptez!

Share: