Cele cinci momente ale subiectului: amenajarea blocului

Expozițiune: România, Cluj, Florești (satul ăla mare din România cu o populație mai numeroasă decât orașele mici).

Intriga: Știi ce e mai rău decât să îți amenajezi casa? Bine, ai dreptate, pot fi mai multe lucruri rele, dar acum mă refer în particular la unul din ele: să te muți într-o clădire de apartamente seminifisate care … întocmai, trebuie amenajate toate! Ai să zici că ce-i mare lucru în toată povestea asta și îți dau dreptate că pare ceva banal. La fel am zis și eu la început, că-i simplă treaba: blocul e gata în ianuarie 2017 (pentru toată lumea!) și în maxim șase luni apartamentele și spațiul din jur vor fi amenajate, că doar cine își cumpără apartament și-l ține semifinisat un an?

Project managerul din mine a făcut timeline-ul (planul) de mai sus; omul din mine (împreună cu alți vecini din bloc) au experiemntat viața la bloc.

Desfășurarea acțiunii: Ne-am mutat în iunie 2017 în această clădire de apartamente; la noi au durat finisajele până în trei luni. Meșterul a fost jos pălăria – în afara momentului când a luat inițiativă la crearea vopselei din sufragerie și a preparat un amestec … roz bombon! Dacă nici mie nu-mi plăcea, îți dai seama cum i s-a părut logodnicului meu ideea, nu-i așa? Iată-ne deci în 1 iunie mutați în noua locuință; noi și aproape jumătate din bloc.

Și totuși … uite ce s-a întâmplat în continuare:

Octombrie 2017: Bună seara, în urma unei conversatii cu Razvan (reprezentantul clădirii) am o veste bună pentru cei de la scara II😀 O să zugravească scara din nou. Nu știu dacă în totalitate sau doar reparat unde au stricat meseriașii de pe șantier, dar măcar există intenție. Și uite așa se bucură gloata de un nou mini șantier pe toată scara; era și cazul nu-i așa, că doar te-ai mutat de 3-4 luni acolo!

 

Decembrie 2017: Minunate colinzile bormașiniste de la 7 dimineața. Dacă nu reușești să prinzi bradul ăla pe tavan, dupa cele 8600 de gauri date, să ne spui. Sperăm că termini pana la Crăciun. Sărbatori fericite! Ho ho ho – nu, nu era gata amenajatul apartamentelor nici până de Crăciun.

Februarie 2018: Deja este strigator la cer să te trezești zilnic pe corul bormașinilor; cred că domnul care încontinuu găurește pereții până la „sfârșitul reparațiilor” va rămâne fără loc de găurit, sau poate cine știe ce acte de căsătorie sunt între dânșii de nu se pot despaărți. Și povestea continuă – să fim oare aproape de deznodământ sau ne aflăm doar la un alt punct culminant în care își mai spune câte un vecin oful într-un mod atât de mioritic pe .. facebook?

Martie 2018: (pentru că o poză face cât o mie de cuvinte)
Image may contain: one or more people and text

Fragmentele prezentate sunt cât se poate de rupte din realitate și se regăsesc pe grupul blocului menționat – că doar ne-am modernizat: ne rezolvăm problemele pe facebook. De la ”nu mai merge liftul” la ”unde pot să îmi fac și eu un certificat energetic?”, de la ”când vine curentul”, ”de ce nu a venit mașina de la salubritate?” și până la ”voi v-ați făcut careva radiațiile electromagnetice (termografie) pentru apartament?” – găsiți aici de toate. Și bineînțeles că nu lipsesc nici cele cinci momente ale subiectului: amenajarea blocului. Hai cu bormașina!

Articol scris pentru Spring Superblog 2018.

Share: