Virusul gândirii libere – recenzie carte
Într-o lume care pare mult mai distorsionată după ce s-a confruntat cu o pandemie, fără intenția de a pune o piatră de hotar traseului ei, Virusul gândirii libere e ca o gură de aer proaspăt într-un haos informațional. Gad Saad ne propune o lectură onestă despre lumea în care ne aflăm și modul în care ne raportăm la ea. Desigur, contextul actual e cu atât mai fragil, cu cât dincolo de o pandemie, trăim zi de zi incertitudinea dată de proximitatea războiului. Spoiler alert, cartea e relevantă chiar și în acest context, mai ales că primul capitol tratează acest subiect: ”de la războiul civil la bătălia ideilor.”
Las mai jos cele mai relevante informații pe care le-am găsit în această carte și o serie de principii care sper să ne călăuzească în aceste vremuri.
Virusul gândirii libere – specificații
Editura: Globo
Autor: Gad Saad, Profesor universitar canadian, de origine libaneză. Predă psihologia consumerismului la Universitatea Concordia
An apariție: 2020 în limba engleză, 2021 versiunea în limba română
Număr capitole: 8
Număr pagini: 304
Cuvinte cheie: non-ficțiune, perspectivă, ancorat în realitate
Stil: Cartea e o colecție de cugetări foarte bine organizate și structurate. Citind-o imediat după Sufletul banilor, această lectură am perceput-o ca pe o gură de aer proaspăt, foarte bine ancorată într-o realitate incomodă din multe puncte de vedere. Însă Saad fix asta își propune, să ne arate adevărul dincolo de corectitudine politică sau idei călduțe agreate de mase. Vom găsi în paginile cărții referințe către: feminism, islamism, politică, calitate versus cantitate în mediul academic și așa mai departe, presărate cu remarci sarcastice, elemente de umor fin și exemplificate vivid.
Ca notă distinctivă: limbajul folosit în acre conține termeni academici. În funcție de nivelul de familiaritate cu aceștia, lectura poate părea mai ușor sau mai dificil de parcurs.
Rating: 4/5 ★
Ce putem învăța din Virusul gândirii libere?
”Omul e un animal căruia îi plac poveștile, prin urmare, experiențele noastre personale au o greutate mare în modelarea felului în care privim lumea.”
Narativul pe care ni-l spunem este strâns legat de tot ceea ce am trăit până în prezent. Și pentru că ne hrănim cu povești, viața ne e ghidată de ele. Iată de ce e atât de relevant ce ne spunem, cu cine vorbim, ce ajungem să citim și bineînțeles ce trăim zi de zi.
”Corpurile și mințile noastre se așteaptă la o expunere la situații noi și în desfășurare, dar când vine vorba de capacitățile noastre de gândire critică, le suprimăm. Astfel, mulți absolvenți de facultate din zilele noastre sunt incapabili să dezbată, pentru că nu au fost niciodată expuși la un punct de vedere contrar, și consideră că punctele de vedere contrare sunt pur și simplu erezii care trebuie combătute prin proteste și crize de isterie.”
Azi, cu atât mai mult e necesar să încercăm să înțelegem. Să ascultăm puncte de vedere diferite cu empatie. Și să ne asigurăm că propriile argumente pe care le avem sunt in concordanță cu sistemul de valori ce ne ghidează. Atât. Fără a încerca să schimbăm opinii neinvitați.
”A judeca e omenește. E perfect natural să îi judeci pe ceilalți. Este o parte integrantă a unui adult funcțional. O trăsătură esențială a procesului decizional omenesc o reprezintă alegerea între mai multe variabile concurente. […] Atâta timp cât folosim argumente bine construite pentru a ne sprijini judecățile, e cât se poate de acceptabil să judecăm.”
Acceptarea judecății – atât a noastre, cât și a faptului că vom ajunge să fim judecați, e liniștitoare. Iar normalizarea acestui fapt ajută liniștea să se întindă. Suntem mamifere cu judecată, așa că e în regulă să facem asta. Conștient. Și într-un mod constructiv.
În loc de încheiere
Gândurile despre lectură vin la câteva săptămâni după ce am parcurs-o. Recenzia este una la rece, influențată de evenimente curente. Cred cu tărie că avem nevoie de perspective precum sunt cele din această carte, mai ales în momente dificile.
Sper să găsim cu toții o direcție de care să ne ținem în aceste vremuri dificile. Suntem diferiți, asta-i cert. Spre însă că gândirea liberă și constructivă să fie unul dintre principiile după care ne ghidăm!
Leave a Comment