Sufletul banilor – recenzie carte
În decembrie 2021 a avut loc a doua ediție a evenimentului destinat creatorilor de conținut din Cluj-Napoca, Creators Connect. Unul dintre parteneri a fost pagina de psihologie, care a oferit fiecărui participant și organizatorilor cartea Sufletul banilor.
Ce găsești în articol?
Sufletul banilor – specificații
Editura: Pagina de Psihologie
Autor: Lynne Twist, activistă americană pentru eradicarea sărăciei și a foametei la nivel global. Este co-fondatoare a Alianței Pachamama și fondatoarea institutului The Soul of Money.
An apariție: 2003 ediția originală în limb engleză, respectiv 2021 pentru ediția în limba română
Număr capitole: 12
Număr pagini: 318
Cuvinte cheie: non-ficțiune, dezvoltare personală
Stil: O colecție de memorii ale autoarei, în care punctează experiențe personale și perspectiva pe care a ajuns s-o capete de-a lungul timpului în relația cu banii. Tonul cărții se dorește a fi optimist, axat pe prosperitate. Cartea este un exemplu de discurs american, ce pune sub lumina reflectoarelor eroi salvatori. Tema banilor e abordată idealist, fără a fi expuse exemple concrete când vine vorba de managementul acestora. Discursul este haotic pe alocuri, repetitiv și diluat în prea multe pagini.
Rating: 1/5 ★
Idei de luat din Sufletul banilor
Recunosc, am învățat mai multă dezvoltare personală din cărți de ficțiune, decât din Sufletul banilor. Totuși, sunt câteva idei relevante pentru secolul nostru, pe care le-am extras din difuzul fir narativ. Așa că le adaug aici, în speranța să vă ajute și pe voi.
Banii țin de perspectivă
”Nu banii în sine sunt problema. Banii în sine nu sunt buni sau răi. Banii în sine nu au putere.”
Pot fi de acord că totul ține de perspective și că banii fac parte din acest întreg. Cartea e într-adevăr scrisă de o persoană care a văzut sărăcia, prin prisma proiectelor pe care le-a desfășurat prin lume, având ca scop eradicarea acesteia. Totuși, trebuie să recunosc că m-am întrebat foarte des dacă o persoană ce trăiește la limita supraviețuirii în suburbiile Mumbaiului, ar fi scris o astfel de carte?
Notă: Autoarea face parte dintr-o familie înstărită din SUA.
Aș clarifica următorul aspect: banii țin de perspectivă atunci când îi ai. Când nu-i ai, ține tot de perspectivă să te întorci la ce a avut omul dinainte să existe banul: natura, munca și trocul. Această ultima parte e înglobată în conceptul suficienței în cartea sufletul banilor.
Introducere în lumea penuriei
”Cu toate acestea, în mod surprinzător, chiar și în lumea abundenței, conversația este dominată de lucrurile pe care nu le au și ce vor să obțină. Indiferent de cine suntem și de situația noastră materială, conversația se învârte în jurul lucrurilor pe care nu le avem.”
Penuria, sau lipsa unor lucruri necesare, e diferită de sărăcie – lipsa elementelor materiale necesare existenței. În funcție de nivelul de trai, decalajul dintre cele două concepte poate fi mai mic sau mai mare.
Recunosc, aș fi apreciat dacă s-ar fi făcut trimiteri din psihologia evoluționistă legate de conceptul penuriei.
Cea mai valoroasă idee din carte
”Țineți minte, copiii voștri sunt mai bătrâni decât voi conform timpului universului. Au venit într-un univers mai complet, mai evoluat decât cel pe care îl cunoaștem noi. Nu putem vedea acel univers decât prin ochii lor.”
Pentru mine, cea mai valoroasă idee din sufletul banilor e aceasta. Și paradoxal, nu e legată de bani.
Recunosc că am citit-o și am recitit-o. Mi se pare revelatoare, vizuală și explicită.
Ce cărți care aveau în centru tema banilor ai mai citit?
Leave a Comment