Străinul – Albert Camus – Recenzie carte
În ianuarie din 2020 finalizam o perioadă de mentorat, ca parte a unui program Leaders România. De câte ori pot, mă implic în programele derulate de Leaders pentru a da înapoi comunității inspirația și claritatea ce mi-au fost oferite prin intermediul fundației. La finalul acestei perioade, persoana căreia i-am fost mentor, mi-a oferit o carte: Străinul, Albert Camus. M-a bucurat enorm acest gest și știam că-i va veni rândul să o citesc. Iar acum, e momentul să împărtășesc cu voi gândurile despre ea.
Străinul – specificații
Editura: Polirom
Autor: Albert Camus
An apariție: 2018 (1942 pentru versiunea în limba franceză)
Număr capitole: 5
Număr pagini: 147
Cuvinte cheie: ficțiune, filosofie, clasic
Stil: Ne aflăm în fața romanului cu care a debutat scriitorul francez de origine algeriană, Albert Camus. Acesta urmărește din punct de vedere existențial viața unui funcționar public din Alger care împușcă mortal un arab într-un moment în care era puternic dezorientat. Romanul ne poartă din punct de vedere filosofic în gândurile și trăirile personajului principal, neobișnuit de puține pentru un om de rând.
Un sociopat creionat de un câștigător al Premiului Nobel
Străinul e o carte pe care n-am putut să o las din mână, pentru că-i paradoxală, provocatoare și tulburătoare. Esența cărții se poate rezuma extrem de ușor într-o singură frază, exact așa cum a prezentat-o Albert Camus.
În societatea noastră, orice om care nu plânge la înmormântarea mamei lui riscă să fie condamnat la moarte.
Albert Camus
Eram mereu obișnuită cu cărți și povești în care să se întâmple ceva, care urmăresc acțiunea, în detrimentul trăirilor interioare și existențiale ale unui personaj. Mai mult, eram obișnuită cu o carte ce are finaluri fericire sau cel puțin să fie opere aperta. Nu e cazul aici, din contră. Așa că la final, după ce am citit ultimele pagini, mi-am spus: ”Nu pot să cred că … ” – las propoziția neterminată pentru că nu vreau să vă iau această descoperire în cazul în care optați să parcurgeți lectura.
Pentru mine a fost o carte ce mi-a arătat încă odată adevărata însemnătate a diversității. Atât din punct de vedere al stilului în care e scrisă lucrarea, cât și în ceea ce privește personajul principal, străinul căruia îi urmărim parcursul vieții.
Dacă n-aveți drag de filosofie, recomand această carte măcar de dragul diversității și de a face cunoștință cu romanul de debut al ul unui om ce a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. Străinul nu-i pentru toți și cu siguranță nu-i pentru orice vârstă, însă poate-i potrivit pentru tine. Recenzia mea pentru această carte e ★★★☆☆.
Ce cărți de filosofie ai mai citit? Sau cărți controversate.
Leave a Comment