Ograda fermecată și Căsuța bunicii ne așteaptă să le descoperim!
Inspirația de azi vine de la o familie de poveste, care ne invită să pășim alături de ei pe un tărâm magic, în Ograda Fermecată! Iar dacă obosim de la atâtea năzbâtii pe care ajungem să le facem în ogradă, putem să ne luăm puțin timp de odihnă și să poposim în Căsuța Bunicii. Nu, nu batem câmpii, ci ne referim la niște locuri cât se poate de reale din inima Ardealului, din județul Sălaj, pe care vă invit să le descoperim alături de Familia Flonta. Pentru acest interviu am stat de vorbă cu Alina Flonta, una dintre persoanele care a făcut ca aceste locuri de poveste să devină realitate. Curioși despre ce e vorba? Hai să le descoperim împreună!
Ce găsești în articol?
Să facem cunoștință cu Familia Flonta
Alina, spune-ne câteva cuvinte despre voi.
Suntem o familie tânără cu trei copii și ne dorim să demonstrăm că dacă îți dorești ceva cu adevărat și din toată ființa cu siguranță se va întâmpla și vei reuși, chiar dacă nimeni nu îți va da nici o șansă. Așa începe povestea Ogrăzii fermecate. Am pornit pe acest drum cu ideea de a face rai din ceea ce avem, doar noi doi împreună cu copiii noștri: Maria, Tudor și Veronica, cele mai de preț comori din Ograda noastră și cele mai mari ajutoare.
Unde vă găsim pe voi și a voastră Ogradă Fermecată?
Locuim in Localitatea Mal, Județul Sălaj. Ne aflăm la 30 km de Zalău, 100 km de Cluj-Napoca, 100 km de Satu Mare și 120 km de Oradea.
Cum ați decis să construiți acest concept în Mal?
Se spune ca veșnicia sa născut la sat. Așa că aici am hotărât să ne stabilim, în sânul comunității în care am crescut. Am vrut să încercăm să fim cât mai aproape de familie și de copii, și să creăm ceva unic.
Ograda fermecată
Deja numele mă duce la un loc de poveste, așa că hai să vedem ce este această ogradă și ce activități putem desfășura aici.
Ce este Ograda fermecată?
Un loc în care îți poți petrece timp de calitate cu întreaga familie, inclusiv cu copiii. Avem un spațiu amenajat în aer liber unde se pot desfășura o mulțime de activități. Iar pe lângă toate acestea, în ogradă viețuiesc prieteni necuvântători, dornici de joacă!
Cum a început povestea Ogrăzii fermecate?
Totul a început de la un ”Ce ar fi dacă?” în 2017 și am încerca să amenajam un spațiu de joacă, pe care ni-l doream să fie altfel decât ceea ce exista deja în zonă. A fost o idee nebună, transformată în realitate alături de omul care a crezut în mine, soțul meu.
Locația noastră este strict pentru familii cu copii. Atunci când ne treceți pragul, ne dorim să vă oferim o oază de relaxare și de bucurie alături de oamenii cei mai importanți din viața voastră. Ne dorim ca timpul pe care îl petreceți aici alături de copii sa fie de cea mai înaltă calitate.
De mai bine de trei ani suntem într-o continuă dezvoltare și credem că și de aici încolo putem să punem în aplicare visele pe care le avem legate de acest loc.
Ce activități se pot desfășura în Ograda fermecată?
Aici puteți să descoperiți lumea minunata a copilăriei împreună cu micile necuvântătoare care abia așteaptă să își facă prieteni noi. În ogradă avem ponei jucăuși, căluți, măgăruși docili, iepurași pufoși, rățuște, căprițe năzdrăvane, o alpaca curioasă, cocoși, pisici și căței și toate abia așteaptă să vă cunoască.
Pentru voi am gândit diverse activități în aer liber: pictură pe sticlă, tiroliană, șah, mici sesiuni de călărie, trambulină, căsuțe în copac, groapă de nisip, leagăne, tobogane și jucării de calitate superioară.
La Ograda puteti veni să serbati ziua copiilor, care cu siguranță va fi diferită decât de obicei. Noi vă punem la dispozitie grătar și ceaun, precum și foișoare acoperite, atât pentru luat masa cât și pentru joaca copiilor când plouă.
În tot acest timp animăluțele noastre mențin atmosfera printre copii și le captează atenția multe din ele fiind libere si dornice de joacă.
Care sunt animalele preferate de copii?
De obicei cele mai îndrăgite animăluțe sunt poneii (Daiana, Minimuș, Zumzărel, Dănuța, Daisy și Bella), alpaca Vasilică și iepurașii.
Când găsim Ograda Fermecată deschisă?
Locația funcționează pe bază de programare, de luni până vineri, în intervalul 13:00 – 20:00. Tarifele pentru petreceri aniversare sunt 500 RON în intervalul 13:00-20:00, iar depășirea timpului se va taxa suplimentar cu 100 RON/oră. Când vine vorba de vizite, pentru cei care își doresc câteva ore de joacă, tariful este de 15 RON de persoană (adult și copil) pentru maxim 3 ore.
Care sunt cele mai dragi petreceri pe care le-ați găzduit de-a lungul anilor la Ograda Fermecată?
Pentru noi a însemnat enorm faptul că niște oameni minunați care ne-au călcat pragul o singură dată, au decis să își serbeze ziua fetiței la Ogradă, venind tocmai din București. Mai avem prieteni dragi care au sărbătorit la Ograda tocmai din Brașov. Fiecare petrecere a avut ceva aparte in felul ei.
Ce opțiuni avem dacă ne dorim să stăm mai mult timp în Ograda Fermecată?
Pentru cei care locuiesc la distante mai mari, punem la dispoziție și cazare în Căsuța Bunicii. Dispunem de două unități de cazare a câte doua camere, baie și bucătărie care se închiriază pe minim două nopți, macar o unitate. Bucătăriile și foișoarele sunt utilate cu tot ce are nevoie o familie pentru a se gospodari pentru câteva zile.
Căsuța bunicii – un loc rupt dintr-o poveste
Unde se află Căsuța bunicii și de ce poartă acest nume?
În curtea noastră am moștenit căsuța bunicilor care era într-o stare avansată de degradare daca am mai fi lăsat timpul sa treacă ar fi fost prea târziu. Am început recondiționarea ei în principiu pentru noi, iar apoi am decis să o transformăm în cazare pentru vizitatorii noștri.
Cum e amenajată Căsuța Bunicii?
Am amenajat spațiul în stil rustic, care-i foarte apreciat de vizitatorii noștri. Ne-am străduit să conservăm cât de mult putem tradiția românească în acest loc, care o valoare sentimentală atât de mare pentru noi, fiind strâns legat de rădăcinile noastre.
Cât costă cazarea la Căsuța Bunicii?
Cazarea este 150 RON camera pe noapte în timpul săptămânii și 200 RON în weekend, pentru minim două nopți, minim o unitate.
Ce alte activități mai putem desfășura în zonă?
Cei care nu ați ajuns la noi încă, trebuie neapărat să o faceti. Copiii vor renunța pentru o vreme la telefoane și tablete în favoarea animalutelor, iar voi, părinții veți putea sa va bucurați de liniște, aer curat și siguranța celor mici .
Pe lângă asta, aproape de noi se găsește Rezervația Naturală Izvoarele Bârcăului cu cascada cu același nume, peisaje care îți taie răsuflarea, numai bune pentru mici drumetii. Rezervația peisagistică Tusa-Barcău, pe numele ei întreg, se află în Țara Silvaniei, situată în partea de sud-vest a județului Sălaj, la granița cu județele Cluj și Bihor. În apropierea rezervației pot fi vizitate și câteva obiective turistice precum: biserici de lemn devenite monumente istorice, muzee (Muzeul din Cizer și Casa memorială a lui Octavian Goga din Ciucea) sau arii naturale (Vârful Măgura Priei sau Păstrăvăria din Tusa).
Gânduri de final
În loc de încheiere las aici gândurile de final transmise de Alina pentru voi: Scopul nostru este să demonstrăm că dacă îți dorești ceva cu adevarat, cu siguranță vei reuși. Nimeni nu a crezut în noi si in faptul ca vreodată se va putea face turism in zona noastră. Dar am demonstrat că se poate. Si ne dorim ca tot mai multa lume sa ne cunoască si sa ne calce pragul. Sperăm că si alte familii ca si noi sa aibă curajul de a încerca.
Mulțumim frumos pentru această doză de inspirație. Ograda fermecată este deschisă pentru toți, în condiții de siguranță! Dacă doriți să aflați mai multe informații despre ei și să vedeți și alte fotografii, îi găsiți pe Pagina de Facebook Ograda Fermecată.
Leave a Comment