Gonind cu noul Honda Civic Type R

În primăvara acestui an am achiziționat prima noastră motocicletă – unul dintre modelele Honda, e vorba despre un Transalp 700. Nu mai fusesem până atunci cu un astfel de vehicul și aveam emoții, însă Ionel, soțul meu, m-a asigurat că va fi bine. ”Vom merge încet până te obișnuiești”, mi-a spus. Așa a și fost. În timp am ajuns să iubesc această experiență, chiar dacă deocamdată e din perspectiva de pasager.

A devenit o rutină să-mi fixez casca, să-i prind siguranța, să-mi închei jacheta, să simt protecțiile la locul lor și apoi s-o luăm din loc, simțind vântul, libertatea și explorând totul prin viziera căștii. N-avem sistem de comunicații și nici radio, însă e tare reconfortant să te bucuri de privliște, să-ți urmărești gândurile și să le dai frâu liber. Cât se poate de liber!

Despre o zi ca asta în care-mi pun casca și costumul vreau să vă vorbesc. Hai, să-i dăm drumul, că-n ritmul ăsta ne prinde startul aici. Dă play melodiei între timp!

Ziua Z

Azi sunt pilot de curse. Îmi pun cu familiaritate casca, îi prind siguranța, dar sunt neliniștită. Totul e nou, la propriu. Rolul meu, copilotul, traseul pe care-l vom parcurge, mașina, provocarea în sine. Nu-mi imaginam o zi ca aceasta și totuși iat-o, Ziua Z!

Să facem cunoștință cu iadul verde

Vestul Germaniei ascunde un iad verde, faimos printre piloții de curse. Aproape 21 de kilometri de pistă. 73 de curbe. 300m diferență de nivel. Îi spune simplu: Nürburgring Nordschleife (bine, poate nu e atât de simplu pentru noi, cei care nu vorbim germană).

Este cea mai lungă și cea mai aglomerată pistă din lume. Și cu siguranță e cea mai provocatoare pentru orice pilot, fiind o experiență incomparabilă. Cum spunea Jochen Rindt despre acest traseu, campion mondial F1, ”Greu de condus, ușor de murit.”

Omul de știință fără diplomă

Chiar dacă pare dificil acest traseu pe care urmează să-l parcurgem, copilotul meu îmi dă încredere, mă încurajează și mă liniștește. Soichiro, căci așa îl cheamă, e primul om de știință japonez fără diplomă universitară și totuși, e una dintre cele mai ilustre minți ale lumii. Avangardismul și curajul lui îmi dau energia necesară înainte de cursă, căci da, urmează să gonim împreună pentru a stabili un nou record de viteză, tocmai prin iadul verde.

Mai am de aflat câteva informații despre mașina noastră, e nevoie să-mi pun toată încrederea în ea și în abilitățile mele și ale lui Soichiro. Însă pentru asta e nevoie să o cunosc negreșit, până la cel mai mic detaliu. Din fericire geniul din dreapta e un inginer desăvârșit și pot primi informații de primă mână de la el: Soichiro Honda, ca să-i menționez numele complet. Da, e chiar fondatorul companiei cu același nume, cel care spunea:


If Honda does not race, there is no Honda.


Ne pregătim de drum cu Honda Civic Type R

Mașina cu care vrem să stabilim un nou record de viteză este noul model Civic de la Honda, Type R. De la Soichiro aveam să aflu specificațiile ei, care sunt un real atu pentru obiectivul nostru.

  • Motor 2.0 VTEC, benzină, cu turbo, 320 CP, având tracțiune pe față și un cuplu de 400 Nm.
  • Cutia de viteze e manuală, cu 6 trepte.
  • Viteză maximă: 272 km/h.
  • Poate ajunge la 100 km/h în 5.8 secunde dacă sunt condiții optime (temperatură, altitudine, etc).
  • Are trei moduri în care poate fi rulată: Confort, Sport și +R (racing mode). Fiecare dintre aceastea se activează de lângă schimbător și este semnalat diferit în ledurile din bord. Acestea se sting în modul Confort, sunt roșii în modul Sport și roșu aprins în +R.
  • Roțile sunt de 20”.
  • Are 3 tevi de eșapament montate central. Două tobe mai mari, directe – cele din exterior, și toba din mijloc care adaugă sunet la turații mici pentru a putea auzi motorul și scoate din zgomot la turații mari.
  • Scaunele sunt similare cu cele dintr-o mașină de cursă, având extra sprijin lateral și tetiera încorporată.

E timpul să ne punem centurile și să-i dăm drumul. Nu concurăm pentru un Grand Prix, ci vrem să ne testăm propriile limite și pe cele ale mașinii. Așa, ca-n viață!

În interiorul circuitului

Atât eu, cât și Soichiro, suntem pe poziții. Pista de la Nürburgring Nordschleife se întinde în fața noastră – din fericire cerul e senin și vremea pare să țină cu noi. E timpul să apăsăm butonul de START, care se înroșește puternic. Pornim!

Începem cu modul Sport, default-ul mașinii, însă la îndemnul lui Soichiro, ajungem rapid în modul +R (e o cursă de viteză până la urmă!). Afișajul din bord se adaptează noului mod, astfel că mă pot concentra pe turații și știu exact când să schimb vitezele.
33 de curbe la sângă și 40 la dreapta mai târziu și … m-am trezit!

Cum a putut totul să fie atât de real?
Dă play la piesă și îți spun!

Octombrie 2019

Adevăru-i că era puțin paradoxal: Soichiro și o Honda Civic Type R din 2019 în același film. Însă detaliile prezentate erau prrea precise pentru a face parte dintr-un vis. Așa că am făcut propriul research în lumea reală – măcar să știu dacă mașina-i pe bune. Și este! Uite ce am mai descoperit despre ea:

  • Mașina știe la ce distanță se află de vehiculul din față și poate să facă auto breaking la nevoie.
  • Are un sistem cu ajutorul căruia stochează semnele de circulație din dreapta, care ulterior pot fi văzute în bord (care chiar funcționează!).
  • Nu are senzor de parcare, doar cameră în spate.
  • Sistemul audio e cu ecran tactil de 7”, cu sistem de navigație inclus.
  • Portbagajul e de 420l, însă când scaunele din spate sunt rabatate, poate ajunge la o capacitate de 786l.
  • Are prize de aer pentru răcirea frânelor.
  • Norma de poluare e Euro 6.

Pregătiți pentru viitor

După acest episod, recunosc că m-am documentat și mai mult vis-a-vis de brandul Honda și produsele lor. M-am bucurat să găsesc informația la îndemână pe site-urile aferente companiei, simplu de înțeles pentru oricine. Mai mult, am rezonat cu viziunea Honda pentru 2030 și cu modul lor de a ne pregăti pentru viitor încă de acum.

Serve people worldwide with the
“joy of expanding their life’s potential”.

Honda Global 2030 Vision

Cât despre Honda Civic Type R, pentru mine rămâne un vis deocamdată. Asta nu înseamnă că tu nu-l poți transforma deja în realitate, ținând cont că găsești această Honda Civic de vânzare atât online, cât și la reprezentanțele Honda din România.

honda

Până data viioare, zic să-mi mai pun casca măcar o dată și să mai dăm o tură cu Transalpul, că în Cluj tocmai a ieșit soarele!

Articol înscris în copetiția SuperBlog 2019, ediția de toamnă.
Toate fotografiile sunt de pe site-ul Honda și din arhiva personală.

Share: