Ghid de omenie în vremuri de corona

Pandemiile și situațiile ce ne pun la încercare vin fără avertisment. Nu tu perioadă de obișnuire cu ideea, nu tu training, nimic din toate astea. Se întâmplă și adevăru-i că în povestea COVID-19, fiecare suntem pioni ce putem schimba dramatic regulile jocului. Virusul corona e o amenințare prezentă, ce nu se vede cu ochiul liber. Ducem un război în beznă cu el, iar la final de zi ne adunăm oamenii de pe câmpul de luptă – dintre ei răniți, alții căzuți la datorie pentru veșnicie.

Și totuși, cum ne antrenăm să-i facem față? Ce putem face fiecare dintre noi în aceste zile, în care putem influența dramatic numărul îmbolnăvirilor? Las mai jos câteva idei, în speranța că-s lucruri pe care le cunoști și le implementezi deja. Măcar parțial.

text
Sursa: unsplash.com

#AsteaAsaSeFac în vremuri de corona

Spuneam zilele trecute într-un webinar pe care l-am susținut că-i musai să ne obișnuim cu ideea că suntem într-o perioadă de schimbare. Adică nu mai e loc de vechile noastre tabieturi, dacă nu le putem adapta la statul în casă. Vestea bună e că-i loc de altele noi, că avem timpul acela pe care ni-l doream uneori, când simțeam că viața noastră e dată pe repede înainte.

Virusul corona aduce în lume schimbare. Și cred că în marea aceasta de întrebări și îngrijorări, specifice perioadei, e important să ne păstrăm umanitatea. Așa că, tot din umanitate, te invit să faci și tu următoarele:

1. Cumpără de la magazinul din colț

Lasă fuga după prețul cel mai mic. Sănătatea ta și a celor din jur e mult mai prețioasă decât oferta zilei de la supermarketul X. Circulă cât mai puțin, evită intervalele 11-13, când au prioritate cei în vârstă la aprovizionare și cumpără-ți strictul necesar de la ABCul din colț.

2. Stai în casă dacă îți pasă

Istoria recentă ne-a scos mult în stradă în ultimii ani. Și scandam împreună de fiecare dată către cei din casă să ni se alăture, să se vadă că suntem mulți și uniți.
Azi ne arătăm unitatea dacă stăm în casă.
Dacă nu-i musai să ieși, n-o face. Plimbă-te pe balcon, mai fă a 54-a oară curățenie, citește cărțile alea din bibliotecă, uită-te pe Netflix și stai în casă!

3. Omenia stă la rând, stai și tu!

Dacă agentul de securitate îți spune că e multă lume în magazin și te roagă să-ți aștepți rândul afară, arată-ți voinicia și fă asta păstrând 1 metru distanță față de cel din fața ta. Stai liniștit, este pentru toți marfă pe rafturi sau în depozit. În plus, dacă sâmbăta dimineața stăm de obicei benevol la coadă în fața supermarketului Y ca să prindem niște promoții, cred că într-o situație de criză putem să mai așteptăm câteva clipe liniștiți.

4. Folosește cu încredere mănușile de unică folosință!

Știi mănușile acelea pe care le găsești de obicei la raionul cu produse de panificație sau fructe și legume? Acelea sunt pentru noi, cei care mergem câte unul la supermarket, o dată la 2 săptămâni, să facem aprovizionarea. Putem să le folosim cu încredere. Ah, și să punem mâna (chiar dacă e doar cu mănuși) numai pe produsele pe care vrem să le cumpărăm. niți.
După ce am terminat treaba la aceste raioane, aruncăm mănușile, lăm tot ce mai avem pe listă și plecăm spre case (să nu uităm că poate sunt persoane care așteaptă afară să intre).

5. Ia 20kg de făină doar dacă ai brutărie

Magazinele sunt bine aprovizionate și singurul mod în care acestea rămân fără provizii e dacă ne facem cu toții stocuri acasă. Așa că nu cumpăra mai mult decât ai achiziționa într-o altă perioadă din an (nu, nu de Crăciun, că nici atunci nu știm să ne oprim).
Dacă se termină toată povestea asta la începutul verii, cum vom face rost de acel summer body dacă noi ne-am făcut stocuri de carbohidrați și toată ziua stăm pe canapea cu bolul de cipsuri/plăcinte în mână. (Problema-i că nu rămân în bol).
Ah, și explică-le te rog acest concept și seniorilor din viața ta!

6. Cu bani poți lua chiar și … corona

Lăsând gluma la o parte, folosește plata cu cardul ori de câte ori ai ocazia. Fie că plătești cumpărăturile la magazinul din colț sau că îți comanzi ceva online, alege să stai departe de banii cash. Știi pe unde au fost înaintea ta?

7. Cu săpun mă spăl și cu apă rece, peste mâna toată mult clăbuc îmi trece

Asta-i o poezie pe care am învățat-o la grădiniță. Am adaptat-o puțin, dar ideea-i simplă – când plecăm și când ne întoarcem acasă ne spălăm pe mâini. Cu apă și săpun. Temperatura apei e la discreția ta. Minim 20 de secunde, să plece microbii. Dacă nu știi cât e 20s, numără până la 40 când te speli (wink, wink – better safe than sorry).

8. Bacteriile stau și pe telefon – curăță-l!

Toată ziua suntem cu telefonul în mână, așa că inevitabil poate ajunge să fie un loc extrem de propice pentru bacterii. Dezinfectează dispozitivul (mai ales când te întorci de afară). Folosește un șervețel antibacterian – dacă pui clor sau Mona pe el, posibil să rămâi fără!

Așa, și ca să-l citez pe profesorul de matematici speciale din facultate când ne explica a treia oară o demonstrație: ”Să facem o poză” zicea, și apoi se apuca să facă un grafic ce elucida misterul de multe ori. Pus și eu mai jos informațiile într-o poză – poate așa ajung mai repede la tine și la cei din jur. Căci da, poți și tu să-i educi pe cei de lângă tine și să le reamintești să fie oameni, chiar și în vremuri de corona.

Infographic ce facem în vremuri de corona COVID-19
Sursa: blogalinitiative.ro

Test de evaluare în vreuri de corona

Dacă ar fi să definesc ce-i omenia în această perioadă, aș spune că-i responsabilitate, iar responsabilitatea implică să facem toate cele de mai sus. Hai, să fim sănătoși și să stăm acasă dacă ne pasă!

Și dacă tot stăm acasă, zic să validăm cunoștințele pe care le știm despre acest subiect, iar după ce ne-am dumirit, să le împărtășim și cu cei deagi nouă

Share: