De la haos la ordine și curățenie cu Asevi

Ordinea și curățenia sunt niște provocări pentru oricine. Uneori devine dificil să ne apucăm de aceste activități, dar rezultatele ne fac să fim fericiți, împliniți și mândri de ceea ce am realizat. Nu fac excepție de la regulă și cred că nici tu.
Am fost provocată recent de Asevi să fac curățenie într-un loc în care ajung să fac asta mai rar. Am ales cămara, dar cum zis mai sus – rezultatul dă dependență. Așa că am făcut același lucru și în dressing. Hai să trecem împreună prin aceste procese – îți voi arăta rezultatele și îți voi spune și ce am învățat pe parcurs.

Cămara pregătiră pentru toamnă

Stăm de doi ani în locul pe care-l numim acasă și avem și o cămară. Aici am ajuns să adunăm în timp o mulțime de lucruri: borcane, cutii goale de la electrocasnice, cratițe pe care le folosim mai rar, ustensile pentru gătit, fel și fel de unelte pentru casă. Un mic haos pe scurt. Dar mi-am luat inima în dinți – am scos totul afară – absolut totul. Am curățat rafturile cu Asevi multiusos (o soluție pentru suprafețe multiple). S-a uscat extrem de repede și nu a lăsat niciun fel de urmă. Între timp m-am pus pe sortat obiectele din cămară.

Ce am învățat în timp ce făceam ordine în cămară

De cum am început procesul mi-am dat seama că va fi o activitate ce avea să dureze. Am luat fiecare obiect în mână și am analizat dacă am nevoie de el, dacă îl donez sau dacă îl arunc. Iată ce m-a ajutat în luarea deciziilor și ce am învățat din această experiență.

  • Tind să adun lucruri care ”s-ar putea să îmi folosească”. Adevărul e că de cele mai multe ori nu mai ajung să pun mâna deloc pe ele. Așa că o curățenie la 1-2 ani în care ajungem să revizuim obiectele pe care le avem cred că-i mai mult decât binevenită. Cred că e necesară și nu pot decât să fiu recunoscătoare că Asevi mi-a lansat o astfel de provocare.
  • E tare util ca obiectele din aceleași categorii să se afle într-un singur loc. Adică ustensilele pentru gătit să aibă propriul slot, la fel ca și recipientele/cutiile goale și așa mai departe. Sunt mult mai ușor de găsit.
  • Un sistem de ventilație sau o aerisire sunt musai când vine vorba de o cămară organizată și curată. Am curățat sistemul de aerisire și m-am asigurat că nu blochez circularea aerului punând obiecte mari în fața aerisirii. Asta dacă vreau să am o cămară pregătită cum se cuvine pentru toamnă și să pot păstra acolo compoturi și murături.

La final, am curățat podeaua balconului cu o soluție Asevi pentru curățat pardoseli cu aromă de portocală. N-am gustat-o, nu intra în panică, dar mirosea tare frumos totul când am terminat operațiunea. Asta după ce am scăpat de toate lucrurile de care nu aveam nevoie, bineînțeles. Și au fost multe!

Un dressing ca vitrina unui magazin

După cămară, a urmat dressingul. V-am zis că tare mi-a plăcut rezultatul obținut anterior, așa că nu m-am putut opri. Ne-am pus pe treabă, atât eu cât și soțul meu. Am cumpărat lemn pentru a modifica unele polițe în ceva ce seamănă cu sertarele, am cumpărat cutii și ne-am pus pe treabă. Trei zile a durat harabubura în casă cauzată de dressing. Asta după ce două săptămâni înainte mă ocupasem de cămară (și între timp de bucătărie și de baie, recunosc!).

Vă arăt întâi dressingul înainte de marea schimbare, ca să fie clar că totul a fost pe bune. Și ca să nu trișăm, nici unul, nici altul, am scos toate hainele din dressing și le-am pus într-un singur loc pentru a le putea sorta.

Ce am învățat ordonând dressingul?

Vai, cât de multe am de spus aici! V-am spus că trei zile am făcut doar asta – de dimineață până seara. Plus alte câteva jumătăți au fost investite în achiziționarea celor necesare pentru a putea organiza totul. Totuși, iată câteva lecții învățate în acest proces.

  1. Nu ne dăm seama cât de multe haine avem până nu le punem pe toate într-un singur loc. Odată ajunși în acest punct, te simți compleșit de lucruri. Una din întrebările pe care mi le-am pus a fost: de ce mai intru în magazine și asta m-a dus cu gândul la o carte achiziționată recent în care se vorbește despre psihologia consumului. Am de gând să studiez puțin în zona asta.
  2. Având toate hainele într-un singur loc, ne e mai ușor să renunțăm la o parte din ele. Recunosc, aproximativ o treime nu le-am mai pus în dressing pentru că nu le purtam sau nu-mi aduceam bucurie. Da, m-am folosit și de câteva principii de-ale lui Marie Knodo (metoda Konmari) când am făcut ordine și am luat decizii legat de ceea ce păstrez. Pe scurt, e important să avem haine care ne aduc bucurie, iar când vine vorba de a renunța la cele vechi, să ne arătăm gratitudinea față de ele.
  3. Cutiile sunt cheia organizării. Nici nu pot exprima suficient cât sunt de importante și cât de mult ajută. Mai ales când vine vorba de a organiza accesorii sau obiecte mai mici, care altfel s-ar pierde. Lenjerie, curele, bijuterii, eșarfe, mănuși și așa mai departe. Toate își pot găsi locul într-un mod exemplar ăntr-î cutie.
  4. Procesul ia timp! Și nu mă refer la câteva ore, ci la multe ore cumulate. Ținând cont că se debarasează tot dressingul, se curăță, se aleg hainele care rămân (și se ia fiecare în parte în mână), se împătură și apoi se pun în noul lor loc. Dar vai, câtă bucurie aduce. Așa cum spunea și mătușa mea, când vezi așa ordonat totul, parcă ai tot sta acolo.

Bun, cred că a venit momentul să vă arăt și ce a rezultat din haosul creat. Atât eu, cât și Ionel, suntem tare mândri de noul dressing în care acum există atât de mult spațiu! Sper doar să nu-l umplem prea curând. 🙂

De la haos la o casă ordonată și curată cu Asevi

Vă spuneam la începutul articolului că am fost provocată de Asevi să curăț un spațiu din casă. Să știți că am curățat și ordonat mai multe. Mai am biroul și gata! Și wow, ce fain e sentimentul de casă curată, unde totul are propriul loc!

Produsele folosite pentru curățenie (cele pentru pardoseli, pentru mobilă, balsam de rufe, deterget de vase, soluție de curățat cuptoare și așa mai departe) sunt de la brandul spaniol Asevi. Le găsiți online, dar și în câteva supermarketuri și pot spune că mi-au fost un ajutor de nădejde în tot acest proces. După soțul meu, bineînțeles! Mulțumesc Ionel că nu te-ai speriat de haosul creat în casă zile la rând și că ai făcut ca totul să fie distractiv!

Voi cât de des faceți curățenie generală? Cine vă ajută și ce produse folosiți? Aștept comentariile voastre!

Share: