Cum am contribuit la povestea a 17 milioane de cărți?

Atât de mult îmi place să citesc, încât des mi se întâmplă să-mi treacă prin mână mai multe cărți până să ajung să scriu despre ele. Ultima mea poveste cu cărțile e de când mi-am comandat de pe elefant șase titluri și am citit jumătate din ele dintr-o suflare.

Cele mai recente cărți din bilbiotecă

Pe lângă citit, îmi place și să cumpăr cărți și sunt perioade când urmăresc anumite titluri. Mă bucur când pot să achiziționez o carte (sau mai multe), la prețuri mai mici față de cele din librării, iar asta se întâmplă de obicei online.

Ultima mea comandă, formată din cele 6 titluri de mai jos, a costat 115 RON. Ca de obicei, cărțile sunt o investiție pentru mine și pentru familie mea. Iată ce am nou în bibliotecă:

  • O fată ca ea – Marc Levy
  • 6 povești cu draci – Igor Bergler
  • Toți marketerii spun povești – Seth Godin
  • Curajul de a nu fi pe placul celorlalți – Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
  • Povestea mea – Michelle Obama
  • Acolo unde femeile sunt regi – Christie Watson

După cum spuneam, primele trei le-am cintit pe repede înainte și îți las mai jos câteva impresii din fiecare.

O fată ca ea – Marc Levy

Dintre francezii contemporani, Levy e clar autorul meu preferat. I-am citit absolut toate titlurile. Și sunt undeva la 15 cărți scrise de el. Bineînțeles că în timp te obișnuiești cu stilul, însă ficțiunea lui Levy e o lectură ușoară și poate fi transpusă în realitate într-o clipă.

Personaje vivide, probleme ale lumii de azi (ca de exemplu: orașe aglomerate – New York de această dată, antreprenoriat și start up-uri, viața unei persoane invalide într-o lume mereu grăbită, terorism, emigranți) și multă blândețe în mesaje – astea-s motivele pentru care încă îi citesc cărțile.

O fată ca ea e o ficțiune romantică, dar nu siropoasă, ci aș numi-o mai degrabă ancorată în realitate. Povestea aleasă de această dată de Marc Levy este una care e nevoită să treacă de bariere culturale de pe continente diferite, de invaliditate și mai ales de fricile personale ale personajelor. ”Există un paradox ciudat la începutul undei povești de dragoste. Ne revedem cu teamă, ezităm să îi spunem celuilalt că e mereu în gândurile noastre. Am vrea să dăm tot, dar ne menajăm, drămuim fericirea, ca pentru a o păstra. Dragostea ce se înfiripă este pe cât de nebună, pe atât de fragilă.”

6 povești cu draci – Igor Bergler

Bergler este un alt scriitor, român de această dată, căruia i-am citit cele două romane lansate până în prezent. Ideea ca Bergler să scrie povestiri m-a intrigat. Romanele lui sunt ample, cuprinzătoare, oferă multe detalii și acțiune intensă – toate astea au nevoie de spațiu și timp pentru desfășurare.

Cartea e un roller coaster de mare viteză. Personaje complexe și subtilități la tot pasul. Demoni ascunși (sau la vedere) în fiecare povestire. Umor – dacă știi să-l guști. Și sentimentul de hai că m-am distrat după ce o citești. Poate datorită titlului și a ilustrației de pe copertă (La Pieta a lui Michelangelo din Vatican și un demon lângă ea) nu-i o lectură pe care să o aleagă atât de multă lume. Dar cine îl cunoaște pe Bergler din ce-a mai scris până în prezent și știe cât de mult îi place să se joace cu simbolurile, va alege să-i citească și această colecție de povestiri.

Toți marketerii spun povețti – Seth Godin

Nu-i o carte care m-a surprins. E scrisă în dulcele stil american în care sunt conturate majoritatea lecturilor de business, care-și doresc să aibă și aplicabilitate. Dar nu pot să nu menționez că sunt idei în această carte care explică importanța poveștilor – indiferent dacă facem reclame la medicamente, vrem un job sau să votăm pe cineva.

Există aplicabilitate și sunt de-construite anumite concepte pentru a putea fi înțelese din punct de vedere al marketingului. Totul e susținut de exemple (care-s mult mai ușor de înțeles de publicul american sau de cineva care urmărește viața socială și poate cea culturală din SUA) – la asta mă refeream când menționam stilul american.

Am citit-o până la final pentru că sunt tip&tricks ascunse prin ea și pentru mine a fost potrivită pentru a fi citită în ultima călătorie.

17 000 000 de cărți!

Abia aștept să citesc și celelalte trei titluri achiziționate și apoi să reiau întegul proces. Între timp recunosc că arunc din când în când o privire pe pagina cu cărți a celor de la elefant. Și dacă tot veni vorba de ei, au livrat deja peste 17 000 000 (da, 17 milioane) de cărți în toată România. Doar câteva zeci sunt la mine acasă! 🙂

E un record livrarea atâtor cărți, iar ca titluri sunt peste 140 000 care au fost achiziționate iar și iar de către cititori. Mi se par foarte faină genul acesta de veste – pentru mine asta înseamnă că România citește! Asta mai ales ținând cont că în peste 12 000 din localitățile în care s-a făcut livrarea, nu există librării fizice. Practic, pentru persoanele de acolo, comanda online e o șansă în plus la lectură.

Fun fact: greutatea tuturor celor 17 milioane de cărți depășeștea cea a 1000 de elefanți. 🙂

În loc de încheiere, vă spun că această zi aniversară aduce cu ea reduceri mari la cărțile de pe elefant.ro. Tu ce mai aștepți să adaugi un titlu fain în biblioteca ta?

Share: