Certificările în management și drumul spre ele
Am promis în urmă cu ceva timp un articol despre certificările de management. Sharing is caring, așa că hai să trecem la treabă pentru a descoperi detalii despre ce fel de certificări în management există, cine le acordă și cum te pregătești pentru ele sau cum pot fi obținute.
Ce găsești în articol?
Setting the scene
Sunt fan experienței în sine, în detrimentul certificărilor. Adică nu militez pentru ele, dar le dau credint în ideea că îți pot oferi o bază teoretică sau o nouă perspectivă. Participând la sesiuni de training sau pregătindu-te pentru certificări, poți acumula cunoștințe care să răspundă cel puțin parțial la întrebările din viața reală. În plus, îți pot veni noi idei de abordare a situațiilor cu care te confrunți în momentul în care studiezi o documentație.
Proiect. Program. Portofoliu.
Managementul tehnic, dacă vrem, începe cu proiecte. Pe acesta-l numim project management și cred că a prins amploare și la noi. Ori asta, ori s-au obișnuit cei din jur cu ce fac și nu mai sunt întrebată atât de frecvent ce face un project manager.
De exemplu, construirea unei case poate fi considerată un proiect. Printre altele, un project manager s-ar asigura că e gata întâi fundația, pereții și apoi acoperișul în FIX această ordine. Și nu pe dos.
Mai multe proiecte care își doresc să livreze un beneficiu comun se numește un program. Continuând pe ideea reședințelor de locuit, dacă ne-am propune să construim un cartier pentru studenți, cu case similare, acesta ar putea fi considerat un program.
Mai multe proiecte și programe la un loc, formează un portofoliu. Dacă am vrea să construim un oraș cu diverse cartiere de blocuri și locuințe rezidențiale (case), acesta ar putea fi considerat un portofoliu.
Project managerul ar trebui sa se ocupe că totul e funcțional în casă (ex: casa are instalație electrică, ferestre, instalație termică, etc). Managerul de program ar trebui sa se asigure că totul e funcțional în cartier (ex: stâlpi de curent pe străzi, acces pentru pietoni/vehicule, etc). Managerul de portofoliu trebuie să se asigure că orașul are cele necesare (salubrizare, rețea electrică, apă potabilă etc).
Exemplul e simplist, însă ascunde multă complexitate și am vrut să vă arat că fiecare rol prezentat face lucruri foarte diferite.
Cine e în spatele certificărilor de management?
Înainte de a ajunge la certificările în sine, să prezentăm puțin contextul. Oh, e atât de important contextul ăsta bată-l vina! Și în proiecte, și în afara lor.
Sunt doi mari jucători și jumătate pe piața certificărilor de project management.
- PMI – Project Management Institute. American. Cunoscuți pentru: PMP (Project Management Projessional), PMI-ACP (Agile Certified Practitioner), PgMP (Programme Management Practitioner) etc.
- Axelos. Britanic. Cunoscuți pentru: PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments 2), ITIL (Information Technology Infrastructure Library), MSP (Managing Succesful Programmes) etc.
- Comisia Europeană. Asta-i jumătatea la care făceam referire, pentru că nu sunt foarte cunoscuți. Ei oferă certificare pentru PM², o metodologie dezvoltată de Comisia Europeană.
Drumul spre certificare
Fiecare certificare are în spate o metodologie. O serie de pași/procese pe care se bazează managementul potrivit acesteia. Am parcurs doar PRINCE2 integral, PMP parțial și am răsfoit PM². Marile diferențe sunt în terminologie, introducerea unor etape intermediare sau comasarea acestora și în modul de abordare al documentației. Dacă n-am spus-o din capul locului, măcar acum să menționez că nu cred că există organizații/companii care să implementeze pur o metodologie. Acestea sunt luate mai mult ca ghidaj, iar în rest e un mix între diverse procese, cultură organizațională și freestyle.
PRINCE2
- Presupune două examinări diferite.
- PRINCE2 Foundations, care își propune să valideze cunoștințele teoretice acumulate despre metodologie. Acesta e un examen cu 75 de întrebări grilă, durează 1h și e cu cărțile închise. Certificarea este valabilă pe viață.
- PRINCE2 Practitioner, care își propune să valideze aplicarea metodologiei PRINCE2 contextual. Examinarea constră într-o serie de 75 de întrebări situaționale, bazate pe un scenariu primit la examen. Examenul durează 2.5h și e cu cărțile deschise. Certificarea trebuie reînnoită la fiecare 3 ani.
- Examenul poate fi dat într-o sală de curs (în România doar în București) sau online. Ca pregătire, sunt mai multe opțiuni: poți să te pregătești doar online, să paricipi la cursuri virtuale sau să participi la un training clasic, care de obicei se încheie cu examinarea propriu zisă.
- TIPS: Personal am căutat online modele de teste, cel puțin pentru Foundations, și am tot răspuns la întrebări. Sunt inclusiv aplicații mobile care au cel puțin câte un set de întrebări gratuite.
PMP
- Este un sigur examen, însă ai nevoie să parcurgi niște pași premergători acestuia.
- Training de project management de 35h înainte de a te înscrie la examenul propriu zis.
- Un examen de 200 de întrebări ce trebuie rezolvate în 4h.
- Pentru a-ți menține certificarea e nevoie de 60PDUs (puncte de dezvoltare profesională) la fiecare 3 ani.
- TIPS: Ajută citirea PMBOK-ului înainte de training. De obicei sesiunile de training sunt mapate pe elementele cele mai întâlnite în cadrul examinării.
În cazul în care consideri o certificare (oricare ar fi aceasta) ca fiind o mutare strategică în cariera ta, fă-o. Sper că au fost utile informațiile, iar dacă am stârnit orice fel de întrebări/controverse, aștept să-mi scrii.
[…] vrei să afli mai multe detalii despre opțiuni ai când vine vorba de certificări în project management, poți citi acest […]